Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
SMITH 357 - специалист
Колеги, някой може ли да ми обясни по начин прост и разбираем как се прави дренаж с геотекстил? Вторият ми въпрос е дискутиран много, но пак искам да попитам: Какво е максималното разстояние между дренажа и стената на сградата? Благодаря на всички, които ще ми помогнат!
bat_al_a - специалист
Да ти кажа честно не мога да те разбера някак, в какъв смисъл да направиш дренаж от геотекстил? :?
Pooh - майстор
Геотекстилът се полага върху дренажните тръби. Предпазва ги мисля от проникване на насипният материал (пясък и различни фракции чакъл), иначе казано се явява нещо като филтър.
Максимално разсточние няма, но не е хубаво да е прекалено далея, защото няма да поема добре водите. В смисъл - върши работа ако до метър от сградата. Основното правило е, че нивото на дренажа слиза под нивото на основите - тук много хора се прецакват.
bat_al_a - специалист
Наясно съм какво е геотекстил, аз го ползвам като армировка, когато мажа с течна гума, вкарвам го между пластовете, това е полиестерно платно, и затова не ми стана ясно как от него може да се направи дренаж, инъче за филтър - да щестане :)
hygro - майстор
Точно за филтър се използва. Той трябва да забави колматацията и да удължи живота на дренажа. Обвитите с геотекстил тръби, за които говори Pooh, се използват при машинно полагане на мелиоративни дренажи или за временни съоръжения.

При дренажа, който вероятно те интересува, геотекстилът се поставя между почвата на изкопа и чакълената призма. Предназначението му е да запази призмата от затлачване.

Няма правило за максимално отстояние. Принципно водопонизяването, предизвикано от дренажа, намалява с отдалечаването от него, така че ако се налага спазването на някакви разстояния, дренажът следва да се постави по-дълбоко, за да не попадне защитаваното съоръжение в зона под депресионната крива. Ако се интересуваш от конкретните числа за твоя случай, трябва да се консултираш на място с хидрогеолог.
nilro - специалист
Здравейте,
Ще настилям с каменна фракция 0-4 площ около 50 м2 пред две клетки за гараж на вилата.
Отдолу е почва.Има наклон.В най ниска точка на терена съм сложил дренажна тръба обвита в геотекстил.
Какъв материал да сложа между почвата и трошения камък?
Геотектил или фолио против плевели?
chapara - майстор
При дренажа, който вероятно те интересува, геотекстилът се поставя между почвата на изкопа и чакълената призма. Предназначението му е да запази призмата от затлачване.

Няма правило за максимално отстояние. Принципно водопонизяването, предизвикано от дренажа, намалява с отдалечаването от него, така че ако се налага спазването на някакви разстояния, дренажът следва да се постави по-дълбоко, за да не попадне защитаваното съоръжение в зона под депресионната крива.
Точно преди въпроса ти е описано, преди 15години.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср май 28, 2025 8:43 amnilro написа:
каменна фракция 0-4 ... трошен камък
Надявам се е грешка на пръстите, този абсурд
hidrazin - майстор
ср май 28, 2025 10:27 amn_a написа:
каменна фракция 0-4 ... трошен камък
Надявам се е грешка на пръстите, този абсурд
Що? Нито е грешка на пръстите, нито е абсурд.
Много хора го знаят като сипица.
:partyman:
timo1 - специалист
Здравейте,
Ще настилям с каменна фракция 0-4 площ около 50 м2 пред две клетки за гараж на вилата.
Отдолу е почва.Има наклон.В най ниска точка на терена съм сложил дренажна тръба обвита в геотекстил.
Какъв материал да сложа между почвата и трошения камък?
Геотектил или фолио против плевели?
Трошения камък може да го заместиш със тръстика(суха)
https://postimg.cc/nMx7Q5mk

Тема "Употреба на Геотекстил." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: