• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
totopz - помощник
Здравейте,

За първи път пиша в този форум и много ще се радвам, ако може да ми помогнете със съвет относно моя проблем.
Проблемът е, че имам гараж зад който минава коридор (коридорът свързва входа с всички гаражи). Точно зад моя гараж минава канализационна траба, която до скоро течеше. Сега комшиите уж я оправиха, но ми се струва, че пак капе от време на време. Гаражът и коридорът са на нивото на земята - т.е. не е подземен гараж.
Резултатът от теча на канализацията е, че задната стената на гаража, която е към коридора започна да се надува и да и се люпи мазилката.
Та искам да попитам - може ли по някакъв начин да се направи някакви хидроизолация на стената, но от зад т.е. да се направи в коридора и ако може ще има ли полза от това или водата ще пропива и през плочата и пак ще се появява при мен?
Илиян Илиев™ - майстор
В този случай най-добрата хидроизолация е да се отстрани теча. Всичко останало е пари на вятъра.
totopz - помощник
Прав си, но гаражът се намира под 6-етажен блок и на комшиите от горе много много не им пука, че стените на два гаража почват да се люпят (от другата страна на коридора срещу моя гараж има и друг гараж, който е засегнат).
За сега проблемът с течът май е решен, но си мисля, че след няколко години пак може да потече.
Все пак ако няма ефективен начин за хидроизолираня значи няма смисъл да го мисля и просто ще трябва да си оправям стената, ако пак се случи същото.
Илиян Илиев™ - майстор
Колега, има по-разбиращи от мен и нека изчакаме и те да отговорят, а дотогава нека си отговорим на въпросите:

- Къде ще ходи водата от течащата тръба?

- Колко години са нужни на една подменена тръба за да протече отново?

- Ако някой превърти и започне да пикае в хола и при теб прокапе пак ли ще питаш за хидроизолация на тавана, защото на никой не му пука че на теб ти капе урина по главата?

Не че няма ефективен начин, но звучи прекалено безотговорно да се направи хидро и да ти не дреме какво става. Тази тръба, ако е на всички всеки носи отговорност по подръжката.

Недопустимо е при теч на каквато и да е тръба всеки на който му просмуче да си прави хидроизолация и да не му дреме после, че тръбата продължава да си тече. Все едно да протече покрива и от по-долните етажи да си правят пас за поправката, защото при тях не капе.
totopz - помощник
Проблемът е, че в този блок имаме само гараж и нищо повече.
Иначе не мога да се оплача от хората от блока - обадихме им се и след 1-2 седмици бяха подменили и оправили трабите от които течеше. Притеснява ме, че сега от време на време отново виждам малко мокро петно и не съм сигурен дали хората от блока ще продължат с ремонтите и ще остранят проблема. Ако се окаже, че той не е само до смяна на траби ами трябва да се разкъртва някъде в плочата между гаражите и първият жилищен етаж много ме съмнява да го направят.
За това и питам дали има начин аз да направя каквото мога от моя страна пък от страна на комшиите - каквото дойде.
Чувал съм много разкази как на някой на последния етаж му протича покрива и другите комшии нищо не превят. За това съм се уплашил от манталитета на българина.
Хицко - специалист
Не е толкова трудно да се направят няколко снимки отвън и отвътре в по-едър план, и да се постнат тук. Смятам, че все някой ще ти даде правилния съвет. Но така, без снимки, задачата е по-трудна.
Успех!
totopz - помощник
Добре ще гледам да направя снимки тези дни. Само малко да изчистя боклуците от гаража, че в момента закриват стената :)
kocetoo - специалист
Продължителният теч уврежда здравината на бетон, мазилки..., което би следвало да доведе загриженост от страна на съкооператорите ти, без значение, че си собственик или наемател само на един гараж.
Аз също имам проблем с теч от канализация в кооперация. Имам пълно съдействие от комшии, комшията откри и отстрани един теч, но за месец почти нищо не е изсъхнало. Някой казват, че съхненето може да продължи с месеци :(. За сега мисля да се въоръжа с търпение, като добър комшия не ми се ще да навивам съседите да си рушат тръбите, за да се търси решение, като има и 1% шанс да не е от това.
Търсих из нета за колко време съхне напоената тухла, като е с мазилка, шпакловка и латекс, но не намерих.
bat_al_a - специалист
Kocetoo e абсолютно прав, при просмукване и натаяване на влага в бетона, то той се разрушава и ако засега само се "люпи", то след година две може да почне да се срива и от твой проблем ще се превърне в проблем за входа. То си е като зъб, колкото повече отлагаш, все по зле и по зле става. Затова гледай да го оправиш овреме. Пусни някоя снимка да видим проблема.
totopz - помощник
Ето ги и снимите!

Това е снимка на стената, която е перпендикулярна на задната ми стена граничеста с коридорчето в, което тече:
Изображение

Това е задната стена на гаража:
Изображение

Тук съм снимал от близо какво се случва с мазилката в следствие от теча:
Изображение

Това е снимка на коридорчето зад гаража, в което тече:
Изображение

Отново същата стена, но в по-голям план:
Изображение

Ето и източника на проблема - тръба която отива в тавана и която преди 2-3 седмици е ремонтираната (оранжавата част е нова):
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Хидроизолация на външна стена на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: