Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Tsilkov - майстор
Може ли някой да ми препоръча хидроизолация на която отделните листове се лепят с лепенки (или нещо подобно),а не газопламъчно?Причината е ,че хидроизолацията ще се полага директно върху екструдиран пенополистирол.Мястото е под сутеренната плоча.
schuldiner - майстор
Според мен не е оправдано финансово ползването на самозалепваща в този случай.
2-3 см бетонова подложка върху ХПС-а ще спести половината пари от разликата обикновен-самозалепващ материал. То дори не е бетон това, което се прави - в по-старите варианти си е направо чист пясък.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Според мен не е оправдано финансово ползването на самозалепваща в този случай.
Ми разликата в хидроизолацията е 3-4 лева ,няма горелки,няма специални маистори за хидроизолация.Освен това майсторчетата викат че по-малко от 5 санта няма как да стане на тая площ и най-вече си искат кинти за нея.Голяма дилема :? На предишните обекти се тряскаше направо найлон и се разчита на баластрата от долу че няма да качва капилярна влага.Тоя път обаче вкарах мухата на собственика да даде едни 7-8 лева на квадрат отгоре и да се подсигури и си вкарах белята :lol: ,ама все още си мисля че парите си струват :?
schuldiner - майстор
Ами за 100 квадрата няма да се усети толкова разликата, но за 500... Те твоите сигурно си представят бетончето с чакъл по 5 сантима, затова така. Виж, направи сметка за филцобетон 2 см, за варов разтвор 3-4 или за сух пясък поне 5-6. Според мен най-добре ще е с бетон, но и върху пясък съм правил и става. Естествено, по-чорбест разтвора, за да се разнася лесно и равномерно - не се гони нито здравина, нито нищо, просто да пази ХПС-а от горелката и чат-пат да има към какво да притиснеш снадките, че да прилепнат добре.

На мен други цифри ми се въртят, но не знам какви материали имаш предвид. При моите са съответно 5,50 и 11 лв. и доколкото знам, при другите материали отношението е сходно. Трудът за самозалепващото не е различен, дори бих казал, че ако не са го правили, доста ще се озорят (особено като тръгнат да им се кривят платната). Отделен въпрос е, че както при битумните керемиди, лепилата от марка до марка са много много различни и някои просто не стават.

ПП Каква е почвата? Защо не заравните и трамбовате нея, да налепите хидрото, а ХПС-а да го натиснете с бетона на плочата - хем по-лесно, хем няма арматура в близост до изолацията...
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
ПП Каква е почвата? Защо не заравните и трамбовате нея, да налепите хидрото, а ХПС-а да го натиснете с бетона на плочата - хем по-лесно, хем няма арматура в близост до изолацията...
Почвата е глина.На мен ми се вижда малко оптимистично да се разстеле изолацията и отгоре да я налазят "негрите" с горелките - няма ли да почне да се гъне.Иначе ако стане така направо е супер :)
arai - специалист
Значи никъде не пише че топлоизолацията е XPS а EPS.Което има голямо значение за залепването на хидроизолацията. Самозалепваща хидроизолация за топлоизолация ,а не просто самозалепваща, има само на един вид в България.Няма такъв вид хидроизолация(самозалепваща) която няма нужда от препипване на снадките с горелка(освен ако няма още един пласт отгоре).Има си материали и технология за всичко.Това че куфражистите ви полагат хидроизолацията е другия проблем.Не можеш сам да си монтираш самозалепваща хидроизолация , ще я изкривиш и ще и направиш бръчки.
arai - специалист
А вие като сте проектант,за наредба за хидроизолациите не знаете ли?Там си пише всичко. :cool:
svetliopi44 - Чирак...
Добре , нали има и течни хидроизлации ... защо не използвате тях.
Аз от 3-4 гдини само такава ползвам когато ми се налага.
bat_al_a - специалист
И аз съм с две ръце за използването на течна хидроизолация, мажеш с валяка или четката, става цялостна хидроизолация без никакви снаждания. :wink:

Тема "Хидроизолация за директно полагане върху топлоизолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: