• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
stridata - специалист
Знаме, че темата е сигурно баналана, но Форума е да се пита.
Имам къща в предградията на София на един етаж и отдолу приземен който е метър и 20-30 в земята, няма дренаж отвън, има пътека широка метър и нещо...
Изображение

Вътре положението е следното
Изображение
Изображение

Това е вътрешна стена... Навежда ме на мисълтта, че щом влагата е и по тази стена значи идва от пода?
Изображение

Въпросите са следните:
1. Под - ще изкъртя цимента на пода и ще започна полагането на няколко слоя по ваш съвет и накрая да завърша с някакъв бетон? Ако влагата идва от пода можеби някакво налоново слойче ще трява да се сложи?
2. Стени - ще изровя всичко което е започнало да се рони + 30-40 см* от здравото + фугите и ще започна да мацам някакви работи пак по ваш съвет? Трябва ли всичко да е сухо за да се слага каквото и да било?
3. Тази пътечка отвън дали пази нещо или ще трябва да копая някакъв дренаж?

Много ще съм благодарен на всякаква помощ! Разполагам с няколко здрави момчета дето само трябва да им казвам какво да правят, а аз си нямам и идея :partyman:
nikolov333 - майстор
Тия бетонни пътеки около къщата изглеждат нови..явно някой се е опитал да противодейства на влагат вече. Ако не си ти опитай да разбереш, кога са ги правили. Какво е покритието по къщата отстрани на пътеките..?
preslav - майстор
Според мен без дренаж и хидроизолация на основите няма да минеш. "Мазането" от вътрешна страна е за заблуда на врага.
Имам подобен проблем (в по-малки размери), неприятно е, но без дренеж няма да се мине. Щом имаш 2-3-ма апапи работата ще е много по-лека и бърза, трябва само да си сметнеш и подготвиш материалите - съвсем окомерно за 2-3 дена ще си готов с дренажа, а после следва яка вентилация, догодина ще мислиш какво да правиш с пода, но вероятно няма да се наложи никаква интервенция.
stridata - специалист
Аз хубаво ще си направя дренаж, но това не ми пречи да си оправя стените като хората. Пода е тотал щета, напукал се е и се е надигнал, демек и него ще оправям. За пода четох, чакъл, найлон и отгоре бетон? Стените или пода се правят първо?
Andri01 - майстор
Дренажа е решението,но си е доста копане - дълбочина мин.1,50м,ширина мин 0,5м, дължина-ти си знаеш. Оттока от дренажа трябва да решиш къде ще отива,и дам има коране на по-голяма дълбочина/ за наклон/ ,но малка ширина-1 лопата. Само копането ако е на ръка... :? После : тръби,камъни ,чакъл ,баластра
theagent - специалист
Стените не виждам как ще ги оправиш, ако преди това не решиш проблема с източника на влагата. Т.е. дренаж, хидроизолация, изчакване да изсъхнат накиснатите стени и чак тогава стигаш до ремонта на стените.
Чираче - майстор
Положението не изглежда никак добре. Явно има високи подпочвени води. Водата идва или от страни, или от пода. При всички случаи трябва да се оправи. Първо трябва да се хидроизолира, но от външната страна. От вътре ще го правиш чак когато си убеден, че повече няма влага, мухъл и бяла плесен. Вероятно след няколко месеца.

Аз бих го направил по следния начин:
1. Премахват се бетонните пътеки, и се изкопава канал до долния край на основите с ширина примерно 60 см/колкото да може свободно да се влезе в него за работа/.
2. Зависи какви са основите, но при всички случаи трябва да се изравнят и шпакловат с някакво лепила за теракот.
3. Купуваш течна гума на Вълков/продава се в Маркита, или в магазини за хидроизолации - може по интернет с доставка/ в количество, което отговаря на площта. Разходната норма е 1,5-2 кг/кв.м.
4. Четеш инструкциите на опаковката, и нанасяш на равната стена. За сигурност нанасях поне един слой в повече от инструкциите.
5. Купуваш стиропор с дебелина 3-4 см, и го полагаш върху стената с лепене БЕЗ дюбели.
6. Върху стиропора полагаш по-дебел найлон, и правиш обратния насип с трамбоване. Може да ползваш пачи крак под наем.
7. Правиш пътеките с ширина поне 2 м, като армировката трябва да е захваната за стената с метални анкери.
8. Може и дренаж да направиш, ако терена има наклон и има на къде да се отведе водата.

От вътре
1. Премахваш пода "до земя", че и малко повече. Това премахване може да е на цялото помещение/за предпочитане/, но може само в зоната на влагата, + още 50см.
2. Изравняваш с тънък слой пясък, и полагаш няколко слоя по-дебел найлон.
3. Полагаш бетон с повече цимент.
4. Следиш дали има влага, и след няколко месеца шпакловаш стените с лепило за теракот. Върху шпакловката, и върху бетона на пода нанасяш отново течна гума.

Вярно, предлагам бавен вариант, но ако избързаш, рискуваш да затвориш влагата в стените и пода. Трябва стените и пода да са изсъхнали преди нанасяне на течната гума.

Това е от мен. Успех!
stridata - специалист
Пътеките са ги правили наще преди година или две, направо не ми се мисли ако трябва да излея тия пари в мивката.... :rolleyes:
От написаното разбирам, че няма вариант да не права хидроизолация отвън? Дренажа и разширяване на пътекети няма ли да стане? Ако почна да го отоплявам нямали да се промени нещо? Аз долу ще имам котле, тая стая дето виждате ще има някакви уреди за спорт, и до нея една малка стая за риболовните ми забежки. Чудя се и друго, това по някакъв начин не разрушава ли основите на къщата?
Andri01 - майстор
Ако водата идва под къщата, става още по сложно. Трябва да видиш къде върви т.н. жилка и тогава да се ориентираш за дренажа. Но определено той ще трябва да слезе под нивото на основите. Иначе с тази изолация на стените ,даже и от вън нищо не правиш! Водата ще излиза от пода и вътре в стените! Моя дренаж слиза около 1м. под нивото на основите ми и така се реши проблема с избиване на вода в мазата. минава зад вилата,чрез ръчни сондажи разбрах,че водата идва по диагонал на мястото, от север.
nikolov333 - майстор
У нашите на село има високи подпочвени и всички къщи са правени без мазета с празнина около метър над нивото на земята до пода на първия етаж. В основите са оставени доста отвори около 10х20см за проветряване и изсушаване на основите, които масово са от някакъв дялан мек син варовик. Въпреки това варовика се рушеше от влагата, както твоята мазилка в приземния етаж. Все пак народната мъдрост не е панацея, но принципно си е приключение да направиш мазе в район с високи нива на подпочвената вода..
П.П.В двора има ли кладенец? Можеш да се ориентираш по нивото на водата му, колко висока е подпочвената вода..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "Влага в Приземен етаж." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: