• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
dimowap
molia da dadete nai-efikasni metodi sa hidroisolaziia na ovlashneni osnovi na kasta /vsledstvie povicheno nivo na podpo4venite vodi/ i drenashni deinosti - na4ini i materiali. :?:
моля да дадете най ефикасните методи за хидроизолация на основи на къща/ вследствие повишеното ниво на подпочвените води и дренажни дейности, начини и материали.
aig
Ако дадеш малко повече инфо за какво иде реч и ако все още е в сила потането ще ти кажа всичко каквото те интерисува
adonis - специалист
И мен ме интересува темата- става дума за вила построена преди години на равнището на земята(плочата е отлята на земно ниво) и при повишаване на водите поема плочата и на някои места се появяват влажни петна и следствие на това мухъл... Какво може да се направи сега (не оспорвам неправилния строеж на къщата)... някаква хидроизолация ли, специална замаска ли...и аз не знам?? Ще съм благодарен на всякакви мнения... :)
hygro - майстор
dimowap написа:
моля да дадете най ефикасните методи за хидроизолация на основи на къща/ вследствие повишеното ниво на подпочвените води и дренажни дейности, начини и материали.
adonis написа:
И мен ме интересува темата- става дума за вила построена преди години на равнището на земята(плочата е отлята на земно ниво) и при повишаване на водите поема плочата и на някои места се появяват влажни петна и следствие на това мухъл... Какво може да се направи сега (не оспорвам неправилния строеж на къщата)... някаква хидроизолация ли, специална замаска ли...и аз не знам?? Ще съм благодарен на всякакви мнения... :)
Използването единствено на хидроизолиращи мерки срещу подпочвени води е неоправдано. Дори и да имаше идеална хидроизолация, тя няма да предотврати насищането на плочата с влага и капилярното покачване на водата по стените. Такива мерки могат да се вземат единствено при липса на друга възможност, но и с ясното съзнание, че ефективността им е много ниска. Възможно е дори влошаване на проблемите, поради допълнителното водно натоварване на стените. За съжаление реалистична алтернатива на водопонизяването няма, но за сметка на това, с него проблемът се решава безкомпромисно.

Радикалното решение е поставянето на дренаж, който да създаде необходимата депресия на водното ниво под сградата и да предотврати овлажняването. Макар и свързан с доста значителен обем СМР и да изисква професионално око, дренажът е просто съоръжение и изработването му е по силите на добре организиран неспециалист. Горещо препоръчвам преди планирането на строежа консултация с хидрогеолог - тя ще се изплати многократно.

По-долу изкопирах от една оферта пример за СМР за дренаж за еднофамилна къща:

1 Изкоп за канал механизирано - 30 m3
2 Извозване на земни маси - 68 m3
3 Частично укрепване на изкоп - 20 m
4 Доставка и полагане дебелостенни тръби за канал Ф160 - 20 m
5 Заустване канал в улична канализация - 1 бр.
6 Доставка и насипване на баластра за обратен насип на улично платно - 7 m3
7 Изграждане ревизионна шахта - 1 бр.
8 Къртене бетонова настилка - 35 m2
9 Изкоп за дренаж - механизирано - 22 m3
10 Изкоп за дренаж - ръчно - 25 m3
11 Превозв. земни маси с р.к. до 30 м - 25 m3
12 Доставка/полагане на дренаж. тръба - 45 m
13 Доставка и насипване пясък - 6 m3
14 Доставка и насипване чакъл - 40 m3
15 Доставка и полагане геотекстил - 140 m2
16 Проект за дренаж и канал, узаконяване - 1 бр.

Разбира се, два еднакви обекта няма, но горният пример дава груба представа с какво се захващате.

Ето няколко от предишните ми постинги, които третират същата проблематика:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =5480#5480
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =5514#5514
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =5803#5803
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =5474#5474
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =5996#5996
skarlet_x - специалист
По същата логика няма идеален дренаж.Да не забравяме че дренажа не хидроизолира а само отвежда водата.Независимо от дренажа трябва да се хидроизолира сградата. Препоръчвам ви хидроизолация на основите с битумни или циментови хидроизолационни ситеми.Другия вариант е хидроизолация на влажните помещения отвътре.
hygro - майстор
skarlet_x написа:
Независимо от дренажа трябва да се хидроизолира сградата. Препоръчвам ви хидроизолация на основите с битумни или циментови хидроизолационни ситеми.
Колега, разбира се, че външната хидроизолация е наложителна, дори и само заради повърхностните води. Тя би била и добро решение и за основите, когато подпочвените води не достигат опасни нива. При наличие на застрашителни нива, дори и само в определени сезони, да се разчита само на хидроизолация е неправилно. А при коректно проектирана и изградена водоотвеждаща система, основите на сградата са сухи и допълнителни мерки за овладяването на подпочвените води в болшинството случаи не се налагат. Частни случаи, като например компромиси с отстоянието на дренажа от основата и др., могат да наложат хидроизолирането й. Това се случва средно при не повече от 20-30% от обектите ни.
skarlet_x написа:
Другия вариант е хидроизолация на влажните помещения отвътре.
Мога само да повторя, че този вариант е крайна мярка, приложима при липса на алтернативи. Въпреки изключително добрите напоследък хидроизолационни средства, в никакъв случай не бих я препоръчал, ако съществува начин да се избегне. Хидроизолацията трябва да предотврати насищането на строителния детайл с влага, а не козметично да създава илюзия за решаването на проблема.
skarlet_x - специалист
Първо съм КОЛЕЖКА! И второ,не може да отричаш ефективността на хидроизолационните системи известни на западните строители преди повечв от 60 години. Заповядай да видиш,каква работа е свършил така препоръчания от теб дренаж. В новопостроена сграда,в подземните помещения. Има и друго едва ли някои при вече построена сграда
с инфраструктурата около нея ще тръгне да копае за да полага дренаж.Това го прпоръчай на някои който започва сега да копае основите.
hygro - майстор
skarlet_x написа:
Първо съм КОЛЕЖКА!
Много се извинявам, колежке! Простете невниманието ми!
skarlet_x написа:
И второ,не може да отричаш ефективността на хидроизолационните системи известни на западните строители преди повечв от 60 години.
В този смисъл съм "западен строител" и не отричам това, с което работя ежедневно. Ще Ви отговоря в ЛС, тъй като темата на форума е "Хидроизолация", а не "Ще споря дори без аргументи".
skarlet_x написа:
Заповядай да видиш,каква работа е свършил така препоръчания от теб дренаж. В новопостроена сграда,в подземните помещения.
Причината за големия брой неефективно работещи водопонизителни системи е непрофесионализмът при проектирането и изработката им и наивното пренебрегване на грунтознанието. Затова и не пропускам да препоръчам на заинтересованите консултация с инженер-хидрогеолог.

Определено имам интерес за оглед на съоръжението. Почти една трета от обектите ни са реконструкции на неправилно изработени дренажи и съм убеден, че и в този случай ще отстраним дефекта.
skarlet_x написа:
Има и друго едва ли някои при вече построена сграда с инфраструктурата около нея ще тръгне да копае за да полага дренаж.Това го прпоръчай на някои който започва сега да копае основите.
Поради инерцията и надеждата за икономия в инвестицията, липсващият дренаж обикновено напомня за пропуска, когато строежът на сградата е напреднал или завършен. Инфраструктурата около сградата не създава значими проблеми и в болшинството случаи съществува възможност за построяване на съоръжението, без да се правят компромиси с ефективността. Всеки конкретен случай трябва да се анализира отделно.
skarlet_x - специалист
О, добре сте си научили урока.Повалихте ме с вашите "професионални аргументи"
nikolaiiand - напреднал
От къде може да се закупи геотекстил ?
  • 1
  • 2

Тема "hidroisolaziia na osnovite na kasta i drenash" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: