Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
nikibol - специалист
Здравейте.
Имам къщичка на село. От вътрешната страна на стените до около 30 см. от пода имам влага по стените.
Мислех си, че основите на къщата са каменни, но се оказа, че липсват такава и е строено направо на земята.. на кота 0. Как и с какво да направя хидроизолация за да спра влагата по стените. Когато копая около къщата, под стените понякога има корени и след като започна да ги махам се получвават малки ниши под стената... не са големи но е на лице. С какво да напълня тези ниша?
Мисллех с една мембрана или фибран, а може и двете, но. дайте си вашите мнения. С кое е по добро а и някакви други предложения.
Благодаря Ви предварително.
А ето и малко снимки:
Изображение

Изображение

Изображение

Като подкопах малко по навътре установих, че имам основи/каменни/. От външна страна с арамтурна мрежа 50 см. под кота 0 пуснах отвесно бетонна стеничка/основа с дебелина..5-10 см.
В момента го чакам да поизсъхне, че доста дъждове паднаха и се чудя, какво да и сложа отгоре и. Хидроизолационна мембрана, битумна мушама??? Каква битумна мушама да поставя на бетонната основа? Предполагам, че без посипка, но.. не съм мн. сигурен.
От вътрешна страна все още имам влага по стените. Махнах дюшемето и отдолу излезе, че има някаква пръст/пепел от печка мисля. Какво да сложа над нея за да избегна влагата по долната част на стените, при положение, че отгоре мисля да правя замазка/плоча.
Каква смвс е най добре да разбъркам за замазката или плочата.
Последна промяна от nikibol на ср май 06, 2009 12:15 am, променено общо 2 пъти.
Iliev Labs - специалист
Май си загазил, дай снимки.
arai - специалист
Нормално е да има влага,все пак си на земята.Като за начало варху старата плоча изляй нова,може и да нее дебела важното е да е здрава , защото старата ти сигурно е заминала,след това се поинтересувай от някаква мазана изолация, ако ненамериш аз ще ти препорачам,намажи дъното и стените на около метър. Отвън също трябва да сложиш хидроизолация,препоръчвам ти газопламъчна.Другият вариант е да сложиш свободнолежаща хидроизолация между двете плочи и задигната малко постените.Дай снимки.
Iliev Labs - специалист
Мдааа... Май и аз съм загазил, ама още не съм започнал да копая.
От моята направо е избил див орех. Досега разбрах, че е задължително улуци и бетонни пътеки. И накакъв дренаж, на метър от стените. Той higro го е разказвл няколко пъти, ама нали трябва да го почна, пък ще си покаже.

Не знам защо толкова високо пада мазилката, циментовите пътеки не са около цялата къща. Гледай кво е:

Прикачен файл

къщата.jpg
къщата.jpg (126.97 KиБ) Видяна 9497 пъти
Чаро - Акълия
Май няма улуци :? аз мисля от това да е. Основно.
rulom - модератор
cacho написа:
Май няма улуци :? аз мисля от това да е. Основно.
Май, Юни или Юли няма да помогнат...и как видя изобщо че няма улуци...става въпрос за автора на темата и постнатите му снимки...всичко останало го приемам като спам в сериозна тема.Няма да пипам нищо, но ще помоля hygro, да погледне тук....а дотогава се въздържайте от безсмислени постове!
niкibol, погледна ли тук за да прецениш как стоят нещата при теб?
hygro - майстор
Хм, опасничко е да подкопаваш така основите. Още повече, че не са добре направени...

Не е водата е важният проблема а недобрата конструкция на основите. Добре е свестен конструктор да ги види така, както са открити. Възможно е да препоръча укрепване. Без да мога да съм сигурен, имам опасения, че основите не отговарят на нормите.

Като изключим този проблем, cacho е прав. Цялата вода от покривите се излива до сградата, а това никак не е малко. Виж този пост: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 499#127499 . Освен улуците и плочника, защити стените от водните пръски с цокъл. Ако ще слагаш топлоизолация, под цокъла сложи XPS, а нагоре EPS. Изкопът, който си направил, запълни с глина. Глината с наклон навън и дренажна пясъчна възглавница под плочника. Край него канавка. 1,5%-2% наклони навън и към канала.

Но това е бял кахър - по-важно е да се провери земетръсната устойчивост на сградата. Дано си късметлия все пак...
hygro - майстор
Iliev Labs написа:
И накакъв дренаж, на метър от стените.
Не мога да бъда сигурен, ама от снимката не ми се струва, че е наложително да се хвърляш на дренаж. Като имаш предвид, че ще спестиш поне 5000лв., помисли добре преди да почнеш да копаеш. Или просто погледни в герана на съседите, за да видиш къде са подпочвените води...
Iliev Labs написа:
Не знам защо толкова високо пада мазилката
Вероятно е изронена от замръзване на вода в нея. На тази височина температурната амплитуда е по-голяма и ефектът от повечето замръзвания е най-отчетлив. Ясно се вижда как дъждовните пръски са мокрили стената. Слагай улуци и отремонтирай плочниците. Наклон! Не трябва да се задържа вода върху плочника или да попива през пукнатини в него. Пукнатините мини например с циментово мляко.
svetliopi44 - Чирак...
hygro написа:
Хм, опасничко е да подкопаваш така основите. Още повече, че не са добре направени...

Не е водата е важният проблема а недобрата конструкция на основите. Добре е свестен конструктор да ги види така, както са открити. Възможно е да препоръча укрепване. Без да мога да съм сигурен, имам опасения, че основите не отговарят на нормите.

Като изключим този проблем, cacho е прав. Цялата вода от покривите се излива до сградата, а това никак не е малко. Виж този пост: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 499#127499 . Освен улуците и плочника, защити стените от водните пръски с цокъл. Ако ще слагаш топлоизолация, под цокъла сложи XPS, а нагоре EPS. Изкопът, който си направил, запълни с глина. Глината с наклон навън и дренажна пясъчна възглавница под плочника. Край него канавка. 1,5%-2% наклони навън и към канала.

Но това е бял кахър - по-важно е да се провери земетръсната устойчивост на сградата. Дано си късметлия все пак...

Изцяло съветвам да се направи оценка на постройката от конструктор, нещата хич не изглеждат добре ... :shock:
nikibol - специалист
hygro написа:

Като подкопах малко по навътре установих, че имам основи/каменни/. От външна страна с арамтурна мрежа 50 см. под кота 0 пуснах отвесно бетонна стеничка/основа с дебелина..5-10 см.
В момента го чакам да поизсъхне, че доста дъждове паднаха и се чудя, какво да и сложа отгоре и. Хидроизолационна мембрана, битумна мушама??? Каква битумна мушама да поставя на бетонната основа? Предполагам, че без посипка, но.. не съм мн. сигурен.
От вътрешна страна все още имам влага по стените. Махнах дюшемето и отдолу излезе, че има някаква пръст/пепел от печка мисля. Какво да сложа над нея за да избегна влагата по долната част на стените, при положение, че отгоре мисля да правя замазка/плоча.
Каква смвс е най добре да разбъркам за замазката или плочата.

Тема "Хидроизолация на къща находяща се на кота 0" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: