Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
flecher1 - специалист
Значи на плоча на кухня сложих от навъка първо е грундирах и после залепих асвалтова изолация където е със камачета дибела 4,5мм.Слет това от вътре залепих 5см сториопор,но между сториопор и плочата на места има 1см/1,5см растоание защото плочата беше крива след 2/3 дена започна да салзи.Моля за саве вазможнолие да прави кондез между плочата и сториопора.

Прикачен файл

Изобр046.jpg
Изобр046.jpg (18.86 KиБ) Видяна 4571 пъти
masterval - майстор
Не мисля, че през лятото има конденз.
По-скоро влагата от плочата и от материалите търси откъде да излезе.
hygro - майстор
masterval написа:
Не мисля, че през лятото има конденз.
Напротив. Вчера имах обект с изправна дренажна система, на който мазилката се ронеше заради кондензна влага. Температурата на стената беше 12,6°C при температура на кондензация 13,8°C.

При по-високи външни температури абсолютната влажност на въздуха съответно е по-висока и по-лесно се стига до конденз върху хладни повърхности.

От въпроса не става ясно дали има условия температурата на плочата да е ниска. В случай,че поради някакви причини температурата й е под 14-15°C, кондензът е възможно обяснение.
8180 - майстор
hygro написа:
При по-високи външни температури абсолютната влажност на въздуха съответно е по-висока и по-лесно се стига до конденз върху хладни повърхности.
:?: :sad:
hygro - майстор
8180 написа:
hygro написа:
:?: :sad:
Не се шашкай - може да ти се струва парадокс, но ако се замислиш, ще видиш че е така :)

Пример:
  • при 20°C/ ОВВ 50% кондензацията настъпва при 9,2°C
    при 30°C/ ОВВ 50% кондензацията настъпва при 18,4°C
Причината е, че за да бъде ОВВ 50% и при двете температури, абсолютната влажност трябва във втория случай да е по-висока (7,7 g/kg срещу 14,2 g/kg). Топлият въздух носи (и отнася :) ) значително по-големи количества влага от студения.
8180 - майстор
Хич не ми се иска да споря точно с теб и едва ли има полезност за темата. Това беше и причината за горния "апостроф" - полезността на търдението:
"При по-високи външни температури абсолютната влажност на въздуха съответно е по-висока".
Друг е въпросът, че се съмнявам в точността му.
Какво ще кажаш за:
при 20°C/ ОВВ 70% кондензацията настъпва при 14°C
при 30°C/ ОВВ 40% кондензацията настъпва при 14°C
Причината температурата на росата да е еднаква, е че и в двата случая абсолютната влажност е еднаква.:?
Гледам, гледам - нещо имаме различия, може и само терминологични !?
Аз знам (и бях склонен да мисля твърдо), че АБСОЛЮТНАТА влажност:
1. Не зависи от околната температура (или почти).
2. Пряко определя точката на росата.

За питащия - независимо от теоретичната ни неделна раздумка с Хигрото, изводите и обясненията му за проблемите, както винаги (според мен) са верни и в случая.
hygro - майстор
8180 написа:
Друг е въпросът, че се съмнявам в точността му.
Какво ще кажаш за:
при 20°C/ ОВВ 70% кондензацията настъпва при 14°C
при 30°C/ ОВВ 40% кондензацията настъпва при 14°C
Точните стойности за стандартна атмосфера за средната надморска височина на София (до два разряда след запетаята :) ) в твоя пример са 68,44% и съответно 37,76%.
8180 написа:
Причината температурата на росата да е еднаква, е че и в двата случая абсолютната влажност е еднаква.:?
10,64 g/kg
8180 написа:
Аз знам (и бях склонен да мисля твърдо), че АБСОЛЮТНАТА влажност:
1. Не зависи от околната температура (или почти).
Не е вярно в общия случай. Абсолютната влажност не може да бъде по-висока от точката на оросяване. Т.е. при снижаване на температурата абсолютната влажност е константна (в масово изражение) до момента на изпълняване условията за оросяване, след което започва да се снижава, вследствие кондензацията.
8180 написа:
2. Пряко определя точката на росата.
Да, съвместно с налягането.

В моя пример умишлено съм впрегнал каруцата пред коня, защото ОВВ е общопознат параметър, който директно определя усещането за влажност, докато АВВ е по-абстрактна.

За справка виж тук.
8180 - майстор
Пак с извинения към автора.
Добре де Хигро,
За цифрите ясно - ползвам по-прости източници, а за грамовете една "твоя" диаграма (по-малка от тази в сайта), която свършва на ок. 8g/kg.
Мисля за цифрите няма спор - ? (макар че тези разлики в стойностите ни ме смущават - аз ползвам една малка табличка за Точка на росата).

За обясненията има ли различия, че не вдявам?
Тези:
Не зависи от околната температура (или почти).
и
Т.е. при снижаване на температурата абсолютната влажност е константна (в масово изражение) до момента на изпълняване условията за оросяване, след което започва да се снижава, вследствие кондензацията.
и
Сините линии на Диаграмата на Молиер.

Не са ли почти идентични? Поне за условията, в които се старем да живеем.
Аз лично, точно на форумно ниво се старая да наблегна на АВВ, защото незавимо от субективните усещания, мисля че, има по-пряко отношение към традиционно обсъжданите проблеми тук.
И най-важното в този ред на мисли (често пропускано).
Абсолютната влажност прави белите, а тя, САМО с отопление не се регулира. Трябва или да се смени въдухът, или да кондензира.
Май на по бира ще е по-удачно и приятно да ги бистрим. Мисля тук да се спра.
Разчитам, че ако нещо "вредно и объркващо" съм "натворил", ще ме поправиш.
Поздрави,

П.П. Психометрични vs. Психрометрични :sad: Според Гугъл сте уникални, ей. :)
hygro - майстор
8180 написа:
Психометрични vs. Психрометрични
Маса народ досега години наред е гледал - ти пръв забеляза гафа. Ще ти плащам хонорари за коректурите :wink:

Тема "търся компетентно мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: