• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всички въпроси за вилата.
Чапарини, едрото не се ли пердашеше по леко?
Такива са избледнелите ми спомени.
Финото пердашиш, па то зализва и не изравнява.
Пердашенето сякаш не беше само за гладкост.
Ей сега огледах детската и кухнята. Последно донесох някакъв фин пясък, кога дедото бе дошъл да маже. Голямо пуфтене падна. Он си беше майстор и го е направил перфектно, ама от него знам това за едрото и ситното.
chapara - майстор
Бъркаш нещо. Дори навремето се мажеше с едро, колкото да се дадат линии за пиластри, изправяне на стени и обръщане на дограми. После се финосва със ситнозърнест матерял, дори го минаваха чираците на сито. После се появяват шпакловките и така нататък. Вилата даже ни я маза стар трънчанин, като шпакловаше всичко само с гасена вар, но на прясно. До 15ч. мажеше и запердашваше и до 17ч. шпакловаше. Чудно, да се оглеждаш в шпакловката. Като изсъхна латекс и пей сърце. Ма сега няма кой. И аз съм го правил, но съм далеч от неговия майсторлък. Отплеснах се. Та коя драскана мазилка става по грубо и едро. Ми тази с по голям зърнометричен състав. При пердашенето се заздравява крайния слой, най-горния, като песъчинките се тъкалят и се наместват. Финосването е подобно на драскана мазилка, но при нея повърхността върху която се поставя е равна и твърда.
hard_core - специалист
ср юни 05, 2024 2:49 pmchapara написа:
ср юни 05, 2024 10:12 amhard_core написа:
Под мазилката няма да има нищо, вилата няма вода, а кабелите ще са над мазилката в метална гофрирана тръба. За хоросана съм се спрял на Баумит Пума(могат ли да се слагат фибри в него?).
Пумата няма нужда от фибри!
Малко едричка мазилка си избрал, ще пада яко пердашене при зърнометричен състав до 4мм.
Не е ясно какъв финиш гониш. Ако ще е селски рустиков стил ще е може би интересно, но ако ще гониш гладкост е автогол. Тази мазилка е предвиде на за зидане и хастарна мазилка.
Да, точно това търся, неравни и грапави стени, необработено старо/състарено дърво, черги, стари предмети.... :) Ще видим накрая какво ще се получи. Та пак да питам за капачките: Колко на гъсто? И пердашенето с какво /гледах един пердаши с пластмасова, друг с гъба :roll: /?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Основата ти е кирпич. Никакви грундове и плас'масови мазилки! Само естествени материали, сиреч цимент, вар, пясък. Кирпичът диша и плас'масите отлепват
С гъба няма да се постигне очакваното.
Дървена, евентуално пластмасова.
У дома има поне пет дървени с всякаква големина и форма.
Как пердашеше едно време тати!!! Като си спомня и ми става едно топло около вратлето.
hard_core - специалист
чет юни 06, 2024 6:51 amn_a написа:
Основата ти е кирпич. Никакви грундове и плас'масови мазилки! Само естествени материали, сиреч цимент, вар, пясък. Кирпичът диша и плас'масите отлепват
Хм, не знаех! Значи по-добър вариант е рядък хоросан?
Киррил - специалист
Приятелят ми бай Ангел, имаше една стаичка с камина и кирпичени стени. Искаше да запази автентичният вид.
Събори лющещата се мазилка, направи гъста каша от стари тухли и с маламашка на тънки слоеве започна да нанася материала по стените. Не използва никакви основи , вар, гипс или друго.
Нанесе няколко слоя и стените станаха гладки и равни. Казваше ми, че не трябва да се налага дебел слой, а тънко и да се чака да изсъхне.
chapara - майстор
Изображение

Къде тук има плас'маса?
Хубаво стартираш, ще подсилиш стените, не удебелявай излошно и си направи някоя проба на неотговрно място за да му хванеш чалъма. Имам измазани външни стении на по 40 години. Сега тука ще те разконцентрират. От къде ще намериш глинеста пръст? Добри идеи, с които да се удавиш. Имаш събран план, опитай, както казах без грунда, с леко влажнявване на кирпича. Дюбелирането 8-10 бр. кв.м.
чет юни 06, 2024 6:24 amhard_core написа:
ср юни 05, 2024 2:49 pmchapara написа:
Чапара е прав. Много баби, хилаво бебе.
hard_core - специалист
чет юни 06, 2024 10:11 amchapara написа:
Изображение

Къде тук има плас'маса?
Хубаво стартираш, ще подсилиш стените, не удебелявай излошно и си направи някоя проба на неотговрно място за да му хванеш чалъма. Имам измазани външни стении на по 40 години. Сега тука ще те разконцентрират. От къде ще намериш глинеста пръст? Добри идеи, с които да се удавиш. Имаш събран план, опитай, както казах без грунда, с леко влажнявване на кирпича. Дюбелирането 8-10 бр. кв.м.
:prayer: Благодаря за разясненията, горе-долу ми стана ясно какво да правя :-D ! Събота и неделя ще замъкна материал /че бая има мъкнене на гръб по баира..../ и ще се пробвам!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Ремонт на кирпичена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: