Всички въпроси за вилата.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Заглавието май не е най-подходящото, затова малко описателно да кажа за какво става дума.
Тераса на селското къще, обрамчена със зид прибл 60см висок, изграден от бетонни блокчета 4ох20х13см с две кухини и затворен отгоре с бетонен пояс 22см широк и 4см висок. идеята е да се увеличи височината до 100-110см с алуминиве парапет с може би 2 струни. Коментирах с една фирма и те имат основателни резерви, че като пробият за основите на колонките ще попаднат на кухина и химическия анкер, който ползват няма да върши работа.
А зидът е от преди повече от 20г и не помня дали съм запълвал кухините.
Идеята ми е да пробият на точните места за основите на колонките и ако и където се попадне на кухина, през отвора, 20мм, да налея силен р-р пясък/цимент и така да се получи здрава основа. От фирмата май са съгласни на този вариант.
От тук и въпросът ми - колко време да се изчака, за да добие налетия разтвор достатъчна здравина?
Благодаря!
nikolson - майстор
Има бързосвързващ цимент.
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря nikolson, бях забравил за тази опция!. Дано да се намира в по-малки разфасовки, може би около 2кг ще са достатъчни.
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 11:32 amSvetoslavoff1 написа:
Тераса на селското къще, обрамчена със зид прибл 60см висок, изграден от бетонни блокчета 4ох20х13см с две кухини и затворен отгоре с бетонен пояс 22см широк и 4см висок.
Че тоя зид от 60 санта до сега нищо ли е нямал отгоре? :shock:
А онова поясЧЕНЦе дали има арматура и тя дали в Фаната някъде за стените?
Предполагам се сещаш на къде бия...
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Естествено, че нямаше нищо отгоре, баш си е добре за сядане с чаша и чинийка с мезелък или кайве. Но снахата се притеснява унуките да не направят някоя беля, та "да вържем попа, че да е мирно селото" :)
По тоя повод малко off. Преди няколко години скитах из Непал и на няколко места по-нагоре направо настръхвах като гледах как малки дечица, едва проходили са оставени да се катерят надолу-нагоре по камени стълби, без парапет. Питах местните: - няма страшно, те усещат и се пазят. А жени трета младост припкаха като козички по ствол от дърво с дебелина около 30-40см, дълъг над 3м, с издялани стъпки по него, подпрян почти вертикално на плоския покрив, на който сушаха нещоси.
Бетонното поясче беше изградено както трябва и с каквото трябва, доколкото си спомням де.
ZEDYCUS - майстор
Ми да ползват втулка за кухини за хим. анкер. Като се напълни със смолата и вкараш шпилката избива през отворите настрани и няма как да излезне крепежа. Още повече, че имаш и поясче 4см. Унуките докът пораснат ще ги удържи. :partyman:

Прикачен файл

Втулка хим анкер.jpg
Втулка хим анкер.jpg (90.85 KиБ) Видяна 1083 пъти

Тема "Въпрос за основа за химически анкер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: