• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
kkooccee - помощник
Здравейте на всички бачкатори ;)))

Прочетох тази тема пусната от колега и реших да я повторя.

Някой нареждал ли е калдаръм ( настилка от безформени камъни за алея или пътека) да сподели опит, че съм решил да правя такъв?

Хайде идеи и предложения за да намалим малко от бетона
SBG - специалист
Не мога да кажа , че разбирам кой-знае колко, но преди около месец и мен ме обхвана ентусиазма за такава пътека, накратко начина по който я направих:
- първо очертах и изкопах около една педя дълбочина от пръстта на терена, с цел да премахна горният пласт корени и трева.
- положих стари но здрави найлони, за затрудня максимално появата на нова трева, като естествено преди това трамбовах и сложих рамка от дъски (куфраж).
- наредих камъни с цел пълнеж да не отива толкова много бетон, по възможност по-големи и плоски камъни.
- наредих арматура
- забърках бетон съотношение 3към1
Предварително си бях подсигурил речни камъни (по малки и плоски) . Насипвам бетон редя камъни с гумения чук причуквам. За по добра визия на пътеката наредих и няколко по-голями камъни , но тях ги постявям предварително и само заливам около тях. След като стегне бетона ден-два измих и това е. Поради различни причини не исках пътеката да е по-висока от околния терен и е на едно ниво с полянката.
Искам да отбележа , че не съм специялист въпреки, че доста разпитах местните "майстори", те заложиха повече на варянт първи да си циментирам(бетонирам) пътеката след което да лепя с теракол камъни като "декорация". В момента нямам възможност , но утре или в петък , че се опитам да кача и снимки. А и само да добавя още , че на "майсторите" им допадна. Майсторите са в кавички защото не съм виждал тяхни творения, а ме упътиха да питам тях. Надявам се да съм бил полезен.Като я сътвориш качвай снимки да видим чудесийките.
Стефан - майстор
Варианти има много, но аз не съм привърженик на калдаръм. Трудно се ходи по него/ лошо е с високи токчета /, красиво е, но нефункционално. Това е само за етно музеи. Според мен.
EDI - майстор
В списание КЪЩА И ГРАДИНА от миналата година има изчерпателна статия със снимки как се реди.
mirix - специалист
Аз понеже съм в стара къща и почти навсякъде е така , навремето е имало майстори :) и вадих една патечка да сея с райграст , това което констатирах е че е имало насипан пясък камъните бяхас най различни размери и най равната им част беше слагана отгоре от камъче колкото юмрук до камък с размер 20х40 да кажем и помежду тях беше запълнено с пръст. Разстоянието между камъните е около 1 см. И да си дойдем на думата според мен е издълбано около 20-30 см насипан е пясък , може би мокър да се слегне добре и се задълбава в него и се подреждат камъните. сложен и трудоемък процес ми се струва :?
ArturDent - Почти Безобиден
Преди няколко дена трябваше да вися пред една аптека, и точно пред нея редяха павета (с декоративна цел). Понеже трябваше да чакам реших да крада занаят. И е точно така както го описа колегата:
mirix написа:
И да си дойдем на думата според мен е издълбано около 20-30 см насипан е пясък , може би мокър да се слегне добре и се задълбава в него и се подреждат камъните. сложен и трудоемък процес ми се струва :?
Само дето пясъка не е мокър а влажен. И паветата ги редяха възможно най-плътно.
шоп - майстор
Здравейте
аз започнах такава алея за автомобили...към 100 ина квадратни метра направена с речни камъни. Имах два голями купчини с камани, изглеждаха ми като планини, но стигнаха за 50-60 квадрата:-((( Пролетта ще търся още камъни за да довършвам. Иначе ги редя върху пясък с големи фуги помежду им които запълвам със земя за да поникне трева помежду им. Става бетон след като се полее с вода и земята слегне хубаво между фугите.
piron45 - майстор
Колега " шоп " , според мен си вкарваш автогол с тази земя между камъните. Явно не си ходил много по калдаръм с поникнала трева по фугите. Голямо спъване пада, тревата не знае спирка и става все повече и след това ще има с мотиката да разкопаваш чимовете, които се увеличават все повече. Не можеш да я стрижеш тази трева нито да я косиш заради самите камъни, единствения вариант остава мотиката.
За мен най добрия начин е фугите да се запълнят с бетон за да не излиза трева. Фугите не трябва да са прекалено малки защото тревата избутва и бетона след време.
Иначе технологията от по горните постове е вярна. Изкопаваш си нивото на пътеката според големината на камъните, слагаш найлон за да се задушава замята и да не излизат растения, насипваш пясък и редиш камък по камък върху трамбования пясък с най плоската страна нагоре. Всеки камък се донабива с чук и се оставя фуга поне 3-4 см. Заливаш фугите с бетон / по силен е по добре / и си готов.
markk - напреднал
Само ще добавя,че найлона,който се произвежда напоследък е саморазграждащ се и е удачно да се замени с геотекстил,през който е практически невъзможно да поникне каквото и да е.
единак - специалист
И аз не съм привърженик на калдъръма, как ли се ходи по това, особено бос през лятото...

Прикачен файл

080.jpg
080.jpg (92.38 KиБ) Видяна 15275 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Някой нареждал ли е калдаръм (настилка от безформени камъни)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: