Всички въпроси за вилата.
tuninghuman - специалист
HD - специалист
barekov1 написа:
Някой може ли да ме упъти към кои соларни лампи (градински) да си закупя? Интересувам се да са по-мощни и повече време да издържат. Гледам в практикер има някви по 4 лв. за брой. Дали стават за нещо или само за украшение? :?
За какво все пак искаш да ги ползваш лампите?
Имай предвид, че тези от 3,50 - 4 лв светят само около тях си и забрави да осветяваш с тях. Аз на село имам 4 бр, купени от Баумакс преди година и половина - тогава струваха май под 3,50 лв. Вече втора година светят, но на две оттях не им държат батериите вече явно и угасват сравнително бързо, а другите две светят чак до сутринта, но пак казвам - светят само около тях си.
Сложили сме ги накрая на райграса и общо взето все ми е тая дали светят или не :lol:

Изображение

Сега мисля да взема някакви по-скъпи и по-големи, като с тях може и да се получи някакво осветяване да речем. А пък за по-сигурно имаме план и да наслагаме тук-там около пътеките из двора лампи направо на 220 волта, тогава със сигурност ще осветим навсякъде :-)
Още рано пролетта купихме2 х 4 бр. за 20лв. от магазина "Юск".Поставени покрай пътеките в двора създават приятна обстановка вечер.През деня не се набиват много на очи.Според мен смисъла им е само в това да маркират алеите.
mladkal - майстор
попаднах скоро на такава лампа. Със сигурност цял ден я огряваше слънце, но или модела беше калпав или самата лампа си бе изпяла песента. Вечерта едназапалка с диодче ни освети доста повече втъмното отколкото въпросната соларна лампа.Обмислях вариант и като ще го правя, за да ми е готино ще се напъна , ще се бръкна за жица и това онова та ще си ковна истинско осветление - ако не на 220, то поне на 12 волта. Можеда се позаиграя и с таймер или дивиаторно управление.. та от къде и кога ми кеф тогава да свети.
HD - специалист
h_stoychev написа:
Според мен смисъла им е само в това да маркират алеите.
Подкрепям напълно!

Относно соларните лампи според мен всичко зависи от това, за какво искаш да ги ползваш - за осветяване на нещо, или просто ейтака "за очертание на алея" :)
За второто - да, вършат работа (стига да не уцелиш дефектна лампа).
За първото - по-скоро не, и все пак зависи от лампите. От скъпите не знам, не съм слагал още, но евтините светят само около тях си и толкова.
Именно заради това и ние мислим да наслагаме лампи на 220 волта тук-там по ъглите на пътеките, че да не се пребие човек :-)
Стефан - майстор
И аз имам идея за бъдещето - няма да правя тая гъзария с тия соларни лампи :lol: :? Но няма да е скоро. Просто и аз ще се напъна, и ще си направя истинско осветление, и за двора, и за къщата. Но НЯМА да е вързано след електромера към енергото. Няма да е преди него :lol: Просто ще си направя инсталация с термопанели и инвертор на 220V от 1 kW, което ще ми е достатъчно за осветление, компютър, и други малки консуматори.

За момента има производител в Пловдив, който прави, монтира и поддържа такива инсталации. Цената е около 2800 лв. Всеки може да си направи сметката колко е изгодно за момента. И то при положение, че не се отчита поскъпването на тока през определени периоди. И евентуално икономически след колко време ще се изплати. После е на аванта от слънцето :lol:
kaishew - специалист
Здравейте,имам няколко въпроса.Говорим за фотоволтаичен панел или са нещо ново тези *термопанели*?И още с инвертор за през деня,а вечерта като го няма слънцето.А и цената 2800лв. за 1kw ли е?Вижда ми се доста тънка.Ако е нещо подобно то цената е доста нагоре.

Прикачен файл

Picture 011-1.jpg
Picture 011-1.jpg (205.99 KиБ) Видяна 20076 пъти
Стефан - майстор
kaishew написа:
.Говорим за фотоволтаичен панел или са нещо ново тези *термопанели*?И още с инвертор за през деня,а вечерта като го няма слънцето.А и цената 2800лв. за 1kw ли е?Вижда ми се доста тънка.Ако е нещо подобно то цената е доста нагоре.
Точно за това говоря. Фотоволтаичен панел, с инвертор и компютърно управление, за 1 kW, и поддържа пълната консумация около 6 часа. При озтощаване на акумулатора до някакъв предел, автоматично превключва на енергото.

Това съм го виждал лично с очите си, но беше на една ябълкова градина около Пловдив, без свързване към енергото.

Цената, която ми беше казана през м. юли,2008 г. от фирмаджията, беше около 2800 лв. - всичко от него, плюс поддръжката в гаранционния срок. Не съм упълномощен от него, затова не казвам кой е той. От Пловдив е. Ако някой СЕРИОЗНО проявява интерес/ повтарям, нямам никакви правомощия и келепир /, да се свърже с мен на ЛС. Аз ще го попитам по телефона дали е съгласен, и т.н.
Последна промяна от Стефан на чет май 21, 2009 6:50 pm, променено общо 1 път.
asinka - специалист
Стефан написа:
И аз имам идея за бъдещето - няма да правя тая гъзария с тия соларни лампи :lol: :? Но няма да е скоро. Просто и аз ще се напъна, и ще си направя истинско осветление, и за двора, и за къщата. Но НЯМА да е вързано след електромера към енергото. Няма да е преди него :lol: Просто ще си направя инсталация с термопанели и инвертор на 220V от 1 kW, което ще ми е достатъчно за осветление, компютър, и други малки консуматори.

За момента има производител в Пловдив, който прави, монтира и поддържа такива инсталации. Цената е около 2800 лв. Всеки може да си направи сметката колко е изгодно за момента. И то при положение, че не се отчита поскъпването на тока през определени периоди. И евентуално икономически след колко време ще се изплати. После е на аванта от слънцето :lol:
Заинтригувана съм!
Дай да го видим тоз производител от Пловдив!
Стефан - майстор
asinka написа:
Заинтригувана съм!
Дай да го видим тоз производител от Пловдив!
Сладурана! :lol: От целия свят ти си ми най-лесна. Това е монтирано почти до твоя двор. Ще се опитам да те упътя. Палиш колата, и тръгваш към Пловдив. Преди Калековец, непосредствено преди селото, свиваш по черен път вдясно. Караш около 1 км, и после пак в дясно. На около 100 м ще чуеш кучешки лай. Там има голяма ябълкова градина, но не слизай от колата, докато не дойде собственика. Не му помня името обаче. Нали знаеш какво става с питане :lol: Сама ще видиш, че там няма енерго, но човека е осветил двора си, даже и компютъра му работи. На място ще разбереш за какво става дума, и колко струва инсталацията. Ще разбереш и името на фирмата, построила тая инсталация. Но без негово разрешение не я давай на показ.

Ако наистина си заинтригувана, направи ми тая услуга. Иначе излиза, че съм лъжец. А аз знам, че в живота си никого не съм подвел.

Тая ситуация с тебе стана случайно :?

Тема "СОЛАРНИ ЛАМПИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: