Всички въпроси за вилата.
EDI - майстор
За още по-лесно, продава се огнеупорно лепило.Сместа е в торби по 5 кг, аз с такава смес лепих огнеупорните плочи в горивната камера, дето е по-горе на снимката.Няма мърдане.
Аз до бетонните плочи сам го иззидал вече с хоросан, проблема идва нагоре. Там имам огнеупорни тухли и затова си взех тоя шамот. Не виждам къде е разликата между това да го разбъркам и да го меся. Аз при бъркането съм гледал да постигна хомогенна смес. То отначало ми по принцип ми казаха да смеся шамота с цимент, ама продавача в магазина ми вика луд ли си за пръв път чувам да се смесва шамота, вика направо мажеш с него и аз си викам сигурно е готов, щото продавача ми обяснява как навремето работил в такъв завод и дори ми обяснява какво съдържа продукта - жълта пръст, кварцов пясък, мисля че и цимент спомена и така.
А някой може ли да даде някакви пропорции на огнището спрямо комина?
nikel - специалист
По принцип шамота се използва при доменни пещи.При загряването до червено на огнеупорните тухли шамота се втъдява.
Аз имах същия проблем.Първо зидах после четох литература.
Проблема го реших като изпекох шамота с газова горелка.
От тогава първо се съветвам със знаеши хора и чета литература,после правя каквото съм решил.
a_stefanov - напреднал
По принцип на торбичкта на шамота пише как се прави сместа.
По добре с огнеопорно лепило. Аз моето огнищте го зидах до половината с шамот, ама много бавно става. С лепило цената е същата но бързината за зидане и якостта е много по голяма. Намерих едно лепило на цена по изгодно от шамота, издържа до 1200 градуса и е много здраво! /ще кача и снимки на огнището/. А пропорциите на комина според мен не са толкова важни за външно огнище. Важно е да има плавно стесняване към комина. При мен без пропорции има тяга да дръпне пържолите през комина! :lol: Комина съм направил от единични тухли и размер около 60 на 36 см.
Барбекюто ми е готово. Нямам никакъв строителен опит досега, но мисля че се получи добре. Шамота как ли не го пробвах, с повече цимент, с по-малко, по-гъст, по-рядък, със сухи тухли, с мокри тухли. Накрая ми казаха, че шамота се забърквал предната вечер и се оставял да престои така и когато вече ще почваш да зидаш тогава прибавяш цимента. И това пробвах, ама ......... цепи се и това е. Не се получава хубава спойка. Заради времето ли незнам, беше 36 градуса. Може би бързо дръпва, знам ли. Както и да е, доволен съм. Остава само да измисля шапка за комина. Ако някой има идея може да даде съвет.

Ето снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=402329
svetliopi44 - Чирак...
arjentinos :2thumbs: :respekt: екстра е станало ... браво ... за шапка аз бих заложил на обла форма като на огнището ...успех ...
единак - специалист
Перфектно. За целта. Щом и за първи път зидаш си бомба. Ползвай си го с кеф и нали знаеш?... За да не ти ръждясва скарата трябва често да я експлоатираш.

Тема "Зидано барбекю за двора на вилата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: