Всички въпроси за вилата.
kamataa - помощник
EDI написа:
Липсата на смисъл :) .Като опънеш две греди 14Х14 и си редиш върху тях дъските, сложиш си папарет и моста е готов.Защо метал и после обличане, по-трудоемко е.Или само метал или само дърво.
Не искам да ти противореча. Замисли се сам. Направи и опит, ако желаеш. Вземи две греди 14х14, и два профила 160х80. Сам ще видиш резултата.
EDI - майстор
Избора е негов, не мой...... :lol:
kamataa - помощник
EDI написа:
Правилно. Но ти го подвеждаш :? А човека очаква правилно решение. Нека да бъдем толерантни към незнаещите.
pavkatay - майстор
evdoki написа:
Аз бих изчукал бетона, бих обработил арматурата против ръжда, кофраж и нов бетон. Бих направил и козирки итдвете страни за да не подлизва водата
+1
Човека пита за 'възстановяване' и 'ремонт', а не за 'предпочитани материали при изграждане на ново съоръжение'.
kamataa - помощник
pavkatay написа:

+1
Човека пита за 'възстановяване' и 'ремонт', '.
Не искам да споря. Нека си чука главата тогава....... Още повече, че от поста си с въпрос не се е появявал. :?
EDI - майстор
kamataa написа:
EDI написа:
Правилно. Но ти го подвеждаш :? А човека очаква правилно решение. Нека да бъдем толерантни към незнаещите.
Защо да го подвеждам, давам му един вариант на коструктивно решение, който бих предпочел, ти даваш друг.И двама са възможни и изпълними, той да си прецени и доработи идеите.
Благодаря на всички включили се до момента.

Обмислял съм и трите предложения - бетон, желязо и дърво, но за момента везните май се накланят към бетон. Малко аргументи:

Дървото се нуждае от много подръжка, на която не съм склонен.

Металното решение може би е най-евтино, но зимно време не е много функционално като се обледи. Освен това не съм на "ти" със заваряването.

Бетон - може би не е най-евтиното решение, но това което е на снимките е на повече от 40 години. Ако бях съумял малко по-рано да се занимая с подръжката му, може би щеше да изкара още толкова. Освен това мисля, че има шансове да се справя с ремонта му и сам, разбира се с Ваша помощ.

Основен недостатък, които съм установил практически, на текущия мост е, че е много "тънък" (~6 см) и се появяват вибрации (огъвания) при ходене по него. Не съм "строител" но знам, че за бетона огъването е "смърт". За това мисля да се възползвам от предложението на evdoki и да отстраня бетона, спазвайки съвета на peter_m.

И имам следните въпроси:
обработил арматурата против ръжда
- Как и с какво?
Добавяне на нова арматура - колко и каква?
Препоръки за увеличаване на дебелината? Или може би три надлъжни ребра с малко по-голяма дебелина - колко и с каква арамура?
Захващането от двата края - как подготви и/или усили?
Състав и пропорции на бетона (в край сметка той ще бъде бъркан на ръка поради малкото количество)
Трябва ли да се притеснявам от фактът, че всичко това е с лек наклон (не знам дали личи ясно от снимките но 2-та края на моста са със различна височина) - за това, че може да бъда излят бетон под наклон е ясно, обаче дали е по силите на лайк като мен.
Препоръки за последващо защитно покрития (може би замазка) на ново-излятия мост (както се вижда на снимките околните площадки се нуждаят от нова замазка също така че те са следващите).

П.С.
1. Специално за kamataa - от момента на пускането на поста до сега съм влизал 4-пъти, което прави около през 2 часа (изключвайки нощните часове). Това, че не съм реагирал не означава че нямам интерес. Просто изчаквам мнения
2. От няколко години се опитвам да намеря "майстор" (разбира се срещу заплащане), който да се заинтересува от обектът, но не успявам. Обектът е във Варна и ако някои мисли, че е може да свърши работа нека да пише също.
3. evdoki какво имаш пред вид със
Бих направил и козирки итдвете страни за да не подлизва водата
Моля да ми обясниш,че не ми е досатъчно ясно.
boltik - специалист
Приятелю най добре ще да е като не разбираш да смъкнеш бетона с чукчето и куфраж.Арматурата е заварена и си е много-добре.И по силничек разтвор.И давай смело че лятото ще си замине.
ArturDent - Почти Безобиден
VtoriOpit написа:
Добавяне на нова арматура - колко и каква?
Николко и никаква.
Като гледам май и тази е преоразмерена. Слагано е предостатъчно. Че и подпорките на парапета и те са от арматура и то дебела.
Явно този който е правил мостчето преди години е имал "достъп" до арматура в големи количества. :-D
NeoBoss - специалист
за наклона просто гледаш да не го правиш рядък бетона и той не се стича

Тема "Ремонт на "Мост"-че" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: