• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
sian - специалист
Здравейте, кое е за предпочитане за покритие на дворни пътеки, като здравина и по-ниска цена. Условието е да се отводняват в канализацията.
Transporterr - специалист
sian написа:
..здравина и по-ниска цена. ...
здравина ≠ по-ниска цена

:cool:
peshev-ko - специалист
sian,в твоя случай ще се окаже,че по-здравото ще е по-евтино!Виж по борсите колко струва една плочка и си направи изчисленията/като не забравяш труда/.После го сметни с бетон.....
Бетона можеш да си го оцветиш,надраскаш и т.н.
PCL82 - майстор
Трябва да се отчете и вида на почвата и терена.
На вилата пътеките бяха с плочки с подложка от ситна баластра и с циментирани фуги. Почвата е глинста и лятно време в горещините отваря страхотни пукнатини. Плочките бързо се пропукваха по фугите, имаше пропадания и измествания по 3см от къщата. Никнеха треви между тях и отводняването беше лошо.

Затова реших да е с бетон. траббовахме почвата с дизелова тропачка и положихме 10см чакъл и пясък. Отгоре отлахме 10см бетон Б15 с армираща мрежа и наклони. Пътеките са над нивото на терена , без бордюри на повечето места, за да се оттича безпрепятствено водата в лехите и да не се събира боклук. Освен това е по-ефтино без бордюри.
Предвидихме разширителни фуги.

След 3 години резултатът е леко изместване на някои места от къщата и 2 малки пукнатини, защото трябваше и там да има фуги. Това ще се пълни с битум.

Много важно е как ще се завърши повърхността. Най-добре е да се изпердаши с хеликоптер, но не винаги е възможно. Ако не може да се изпердаши или гланцира. Не трябва да има шупли и големи грапавини, защото за 2 години ще нацъфти. Трябва да се проучат какви добавки, които защитават бетона могат да се сложат.
Съжалявам за офтопика, но да попитам колегата @PCL82:

Става въпрос, за тази тема: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=26729 и гледам, че и ти си имал проблем с глинестата почва, та да питам - при мен ще има ли ефект от запълването на пукнатините с битум?

Още веднъж се извинявам, че питам тук, но в моята тема никой майстор не иска да даде компетентно мнение...
PCL82 - майстор
За битума не мога да кажа още нищо защото тепърва ще го слагам това лято. Идеята беше да е нещо еластично, което да обира движенията. Ясно е, че големи размествания няма да са по силите му.

При всчики положения битката да съществуват големи цели свързани елементи на такъв терен е преварително загубена, освен ако не се поддържа постоянна влажност или да се фундира до здраво.

Интересно при мен е че къщата е с плитки основи-само 60см, от бутобетон -50см широки стъпк, над земята вече стават 40см, нямат арматура но се държат добре. Над основите има стоманобетонен пояс.
Transporterr - специалист
PCL82 написа:

При всчики положения битката да съществуват големи цели свързани елементи на такъв терен е преварително загубена, освен ако.
недей така бе колко пътища и магистрали са се направили има си начини за всичко но както казах по горе не е ефтино
например добра армирана подложка и дренаж .. :)
Благодаря за отговора на @PCL82

А относно въпроса на @sian - честно казано много зависи какви плочки имаш предвид, защото на доста места съм виждал как се разпадат плочки, сложени съвсем скоро... другото е да си прецениш, дали ако отлееш бетон ще е красиво, защото на някои места просто не се връзва насред градината да минава бетонова пътека... това си е въпрос на лична преценка...

Забравих - ако е глинеста почвата, много лошо се напуква през лятото, това също трябва да се има предвид...
шоп - майстор
Наистина всеки си има вкус.
Плочките, особено оцветените след нвколко зими стават на юфка.
И бетон и плочки на мен лично не ми харесват.Затова вкъщи имам над 100 кв метра пътеки и алея за автомобили направени едните от цепен камък с тревна фуга а другата от речни камъни( калдаръм) пак с трева и цветя помежду им. Като ми остане време ще снимам.
Pecatacool - специалист
шоп написа:
Наистина всеки си има вкус.
Плочките, особено оцветените след нвколко зими стават на юфка.
И бетон и плочки на мен лично не ми харесват.Затова вкъщи имам над 100 кв метра пътеки и алея за автомобили направени едните от цепен камък с тревна фуга а другата от речни камъни( калдаръм) пак с трева и цветя помежду им. Като ми остане време ще снимам.
Ще съм много благодарен и аз за снимките, чакаме :-D
  • 1
  • 2

Тема "Пътеките на двора, плочки или бетон." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: