• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
plamen - напреднал
Здравейте!
Нужен ми е съвет относно колове за асма (асмалък).

Предистория:
Имам асма, вдигната на стоманени колове (триъгълни профили от заварени парчета желязо 5 мм)
Реших да засадя нови лозички и да удължа асмалъка (с цел да завзема пространсто и по-малко да копам с мотика за разни култури :rock:
Значи ще ми трябват колове за новите лозички, които между другото се развиха много добре.

Вариантът бе стоманени тръби, заварени за основната конструкция.
Добре, ама даже и на вторични суровини искат майка си и баща си за това.

Идеята ми е следната:
Може ли с PVC тръби да се направи нещо по този вариант:
PVC тръба Ф110, (за мръсен канал), дължина около 3.00 м да се закопае около 0.5 м. в земята и да се бетонира.
След една седмица се пълни с дребна фракция и бетон до около 10 см от върха.
На другата седмица в тези 10см се поставя парче арматура Ф10 и се бетонира празното място.
На трета седмица вече играе електрожена и се свързва към съществуващата конструкция.

Ако някой го е правил, моля, нека да сподели опит!
null - специалист
Да кажа какво направихме на "една" вила
Железни пети в земята. Нагоре греди 8х8. Отгоре на големи квадрати по-малки гредички. Върху тях арматурна мрежа. Мисля така се казваше - тънки телове (около 5мм) заварени на големи квадрати.
Стана супер...
bullet - специалист
null написа:
Да кажа какво направихме на "една" вила
Железни пети в земята. Нагоре греди 8х8. Отгоре на големи квадрати по-малки гредички. Върху тях арматурна мрежа. Мисля така се казваше - тънки телове (около 5мм) заварени на големи квадрати.
Стана супер...
Покажи, ако имаш някоя снимка, че звучи интересно.
crez - майстор
plamen написа:
Здравейте!
Нужен ми е съвет относно колове за асма (асмалък).Идеята ми е следната:
Може ли с PVC тръби да се направи нещо по този вариант:
PVC тръба Ф110, (за мръсен канал), дължина около 3.00 м да се закопае около 0.5 м. в земята и да се бетонира.
След една седмица се пълни с дребна фракция и бетон до около 10 см от върха.
На другата седмица в тези 10см се поставя парче арматура Ф10 и се бетонира празното място.
На трета седмица вече играе електрожена и се свързва към съществуващата конструкция.Ако някой го е правил, моля, нека да сподели опит!
Това което си предложил си е няма да стане, ако не запълниш с бетон и арматура цялата тръба. PVC тръба Ф110, (за мръсен канал), са без UV защита, след 3-4г. ще се напука и ще се отчупват парчета и асмалъка ти ще е на земята :lol: Моят опит и препоръка за теб са т.н. конструкционни, студено огънати и заварени тръби ф 48.3 или 60.3. Няма да са по-скъпи от тази бетонна затея която си намислил.
ф48х3 35,28 лв. 6,00м. ф60х30 42,84лв. 6,00м. само ПВЦ тръби - ф 110 са с цена: 5,14 лв. / л.м. Направи си сам сметката.
ESPACE - майстор
crez е абсолютно прав. Единствено по евтино ще ти излезе сам да си направиш кофраж и да си отлееш бетонни колове с арматура в тях. Това си струва ако ти трябват поне 10-15 кола. За 4-5 не си струва играчката.
boltik - специалист
Аз махнах бетонните и сложих тръби.Първо става много тежка конструкция,после много грозно и накрая след време започват да се пукат и лющят.Най добре се получава от тръби.Тръбите се боядисват с феролит.Отдоло се залива с бетонна стъпка.Аз ползвах тръби 20 широки 20 см над пръста.Остана само да сложа пейки,настилкиа и барбекюто :-D
domashen___maistor - напреднал
аз бих предложил това решение :) разбира се бетона не е задължителен може и тръби (лично предпочитам бетона после може да се украси и боядиса ) лично аз виждам и телта като по-практично решение. След като асмата се увие и започне да прави така наречения "асмалък" , ще е нужно при евентуален вятър да има пластичност а тела го осигурява до някаква степен. Също така ако се разклони на някъде винаги може да се добави още тел без да се натоварва конструкцията :)

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (43.33 KиБ) Видяна 17769 пъти
boltik - специалист
Да обесня: Когато е от тръби зваркие държът асмалъка.Не е нужно дори да забетонираш отдоло.Аз направих моя със забарки а свако ми до мен с метални скоби. На следващата година върза асмата за къщата и съседа,защото започна да се накланя.По същатата причина и аз махнах бетоновите.
plamen - напреднал
Благодаря за мненията!
Наистина се притеснявах за UV влиянието на слънцето.
Днес взех едно парче тръба Ф110, сояло поне 3-4 години на слънце, захвърлено в двора.
Станало е крехко като Фафла.
Явно минаваме на металния вариант, ще трябва да се разходя по борсите, защото в двата пункта за вторични суровини нашите мургави сънародници ме вземат за много тежък (сако, вратовръзка, нов автомобил-служебен разбира се, това ми е работата) и ми скачат с едни цени от около 40 лв за тръба Ф около 50 мм, дълга 3 м.
Ако цените са съпоставими с тези на борсите, по-добре да ги купя от нормален търговец, защото и той плаща данъци като мен.
ESPACE - майстор
Тия мангали са се оляли. Около 40лв. е 6м. тръба 2"(ф60х3мм) в складовете за метали.
  • 1
  • 2

Тема "Колове за асма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: