• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Жоро Витлиемов - помощник
schuldiner написа:
Жоро Витлиемов написа:
На заинтересованите, на които предстои да се захващат с подобни детски къщички мога да кажа само, че творението ми отне месец ( като не съм работил ежедневно ) и грубо 1000 - 1200 лв. Ако мога да съм ви полезен с нещо , не си спестявайте въпросите.
Добре си се ориентирал да я правиш по-голяма - за 3 квадрата ми отне време като за 15. Иначе материалите и аз толкова ги смятах - 300-400 лв., но една част ми беше остатък от други работи. Значи 1000-1200 е нормално, дори икономично.
Въпроси:
1. Стълбовете с какво са обработени, че така смело си ги забил в пръстта? Моят замисъл е цялата конструкция да не е замонолитена, а да стъпва на сменяеми подложки (на шейна). При твоите размери дори е по-лесно да се постигне стабилност.
2. Не видях никакво укрепване на къщето - само на пироните от дъските няма да изкара дълго, ще трябва да му праснеш някой диагонал отвътре.
3. Същото важи и за покривчето - поне затвори с дограма и врата (ако ще и само за зимата), че като го напъне вятърът, лесно ще го надигне.
4. Пак за дограмата - не е проблем за дървото да се мокри, ама няма възможност да съхне. Ако навява вътре, откъде и как излиза водата?
5. Къде е коминчето? Малкият една седмица стоя със зяпнала уста като си видя къщичката, ама после се окопити и почна да задава неудобни въпроси - по книжките къщите винаги си имали комини, къде бил неговият...

ПП т. 2 и 3 можеш лесно да ги провериш - ако поддава на ръка като буташ, значи имаш проблем. Аз съм почти сигурен в това, но дано да греша!
Стълбовете ги потопих в разтопен асфалт. За зимата съм запечатал с фолио. Дъските и гредите лакирах с лак на водна основа с пистолет подобен на тези от рекламите, но малко по надежден, но да не споменавам марки да не ни обвинят в реклама. Къщичката е толкова здрава, че издържа 4 възрастни човека на терасата, а по покрива се катерих когато ковах ундолина. Всичко е проверено ! А комин няма да монтирам, за да не иска и камина след това :lol: :lol:

Колкото изкара толкова. Все пак няма да играе там, докато дойде мъжът и да я вземе. Няма нищо вечно !!!!
Колкото изкара толкова. Все пак няма да играе там, докато дойде мъжът и да я вземе. Няма нищо вечно !!!!
Не е точно така. Цял живот ще и изкара и своите деца - твоите внуци с гордост ще ги води там - на къщичката направена от дядо им. Вервай ми - времето тече бързо и докато се обърнеш ще те чака абитуриентски бал. #-o :yawinkle: Нищо няма да те сбърка под гредите да излееш по една стъпка бетон 20х20 см. на 50 см в земята и на 10 см над нея.
  • 1
  • 2

Тема "Детска къщичка. Всичко от - до." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: