Всички въпроси за вилата.
karloveca_ - напреднал
Привет от мен!Та проблема идва от това,че комшията построи голяма къща-хотел с голяма денивилация.Целия имот е от 0.5м до 2-3м вкопан под пътя,но не са му разрешили да строи на границата на имота,а на 1м.Сега този 1м стои като трап,заради денивилацията на терена.Пътя остана неизползваем понеже се нуждае от подпорна стена от кум комшията,но тои е закъсал нещо с парите и ми каза,че зор няма аз да си правя подпорна стена.Предложих му да засипя този трап на което тои ми заяви:това ми е заден двор дори имам проект за довар.И сега преминавам през един чужд имот,понеже пътя е неизползваем.Забравих да спомена че платих на геодезисти ими трасираха пътя.Прочетох в ЗУТ,че неразрешават строеж на линията с оглет ивентоално разшеряване на путя,но каква е процедурата и кои поема разходите неразбрах.3м път ми е достатъчен само да можеше да се използва.Незнам към кои да пусна жалба,на кого да се оплача(на арменския поп)и знам за правописните грешки,за което искрено се извинявам
karloveca_ - напреднал
Чл. 60. (1) Разположението на строежите в случаите по чл. 58 и 59 се определя с оглед на бъдещо урегулиране, като не се допуска застрояване в близост до чупки или ивици, вдадени към пътища, улици или съседни поземлени имоти, и като се оставя свободна площ за изграждане на нови или за разширяване на съществуващите улици. Строежите край водни площи (реки, канали, езера и други) се разполагат с оглед на вероятното им бъдещо коригиране.
(2) Застрояването се разрешава, когато за обектите са осигурени водоснабдяване и електрозахранване, както и транспортен достъп.
VLADO66 - майстор
Това което си посочил е застрояване в неурегулирани територии.Няма нормативна уредба която да ти защити интересите именно защото сервитутите в ЗУТ важат в урегилирани парцели.Когато парцела ти се вкара в регулация можеш да изискаш/а и по закона/ трябва да имаш достъп/улица,тупик/ към тмоя имот.Уличната мрежа и достъпа до твоя имот влиза в сила едва тогава когато бъдат обещетени собствениците но частите от парцелите през които минава пътя-т.е. е минала отчуждителна процедура.За да не се бъркаш със суми трябма да участваш в процеса на проектирането на регулацията като се срещнеш с архитекта и комшиите ти и решите заедно откъде да минава пътя,така че от всички да се вземе приблизително равна квадратура за пътя.
Caxo - специалист
Пътя само до твоя имот ли води ? Има ли и други засегнати? Според мен би трябвало да можеш да се обърнеш към кметския наместник... Реално пътя си го има... Освен това колко точно е дълбок изкопа, защото има определени изисквания за над еди колко си метра какво укрепление трябва да се направи..... още повече когато щом е в близост до път :?
karloveca_ - напреднал
Пътя води и до други имти,но понеже не са застроени и за сега никои няма притенцй за пътя.Изкопа е дълаг 40м и е далбок от 0м до -3м понеже има денижилация и комшията си е направил изби.Сега едната страна на "пътя"(полски път) е изкоп правещ го неизползваем.Аз заинтересованото лице ли трябва да укрепя пътя(в един вид ще оградя двора на комшията от едната страна)или тои като причинител на изкопните работи трябва да извърши тази дейност?Имота на комшията е със сменен статут,за моя имот в момента тече такава процвдура.
VLADO66 - майстор
А в чий имот се намира пътя?
karloveca_ - напреднал
Пътя е общински в ничеи имот не е.Просто на едната му страна има изкоп и е неизползваем
VLADO66 - майстор
Щом пътя е общински можеш да подадеш жалба в общината в която да опишеш случая и че нямаш достъп до имота си.Ето едно решение за подпорна стена http://www.rankonic.com/index.php?MlW-g ... PYN&page=1
karloveca_ - напреднал
Тя подпорната стена е ясна.Въпроса е кои ще плаща?Ако не беше копал нямаше да има проблем,но "ако-то" понамирисва.
ArturDent - Почти Безобиден
Добре де - ти като съсед не получи ли покана за обжалване при разрешителното за строеж?
А твоя комшия след като не е завършил строежа има ли акт 16?
Жалба до ДНСК - той трябва или да изпълни всичко както е проект или да възстанови инфраструктурата както е била преди да започне строежа. Това го пише в проекта/разрешителното за строеж.

И последно - къща ли е или хотел? Има разлика за това кой дава разрешенията ДНСК/Община.

Тема ""Транспортен достъп" по полски път до имот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: