• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Garibaldi - специалист
Здравейте,
моля за малко помощ- смятам да влизам в филма със строеж на къща, но колкото и да съм чел из форумите, имам чувството ,че немога да се информирам напълно.
Имам няколко конкретни въпроса:

Парцелът е водо-захранен и не е токо-захранен ( на 100л.м е стълба).
1. Относно ел. захранването: Енергото ми казаха, че са до стълба, оттам до къщата съм аз. Когато правиха Инвестиционният проект, в част ел. инсталация добавиха/ разработиха и външно ел. захранване ( от стълба, прокопаване канал, полагане кабел 3 х 50мм2 Al в тръба и така до ел. таблото в къщата). Разрешителното за строеж влезе в сила на база инвестиционният проект и др. Въпросът е: трябва ли да изкарвам отделно, конкретно Разрешително за прокопаване на ел. захранване на къщата или РС за къщата го покрива и мога да действам?

2. Относно водопроводното отклонение: имам проект+геодезия и ПБЗ. Проекта го разработи ВиК-то, с цел минимализиране на всякакви проблеми:). Когато ми дадоха проекта, ми издадоха и Разрешение за прокарване на отклонението. Същото е с давност 6 месеца, и изтече 1 ден преди да влезе в сила Разрешителното за строеж на къщата. Въпросите са: какъв е редът за подновяване на Разрешителното за прокопаване от ВиК-то? Тук може ли да очаквам проблеми от ВиК-то?

3. По проект нямам ограда. Кой изготвя конструктивното становище, покриващо искането ми за ограда?- строителен проектант? По принцип мислим да е: бетонен пояс+модулни телени оградни пана+жив плет/ туи.
4. По проект имам изграждане на черпателна ,септична, водоплътна яма- 15м3. Харесва ми и алтернативният вариант с PVC/ PP контейнер- пак 15м3. По- просто е за изграждане и монтиране. Мога ли да монтирам такъв резервоар, пренебрегвайки проекта или трябва го променя.

Май станаха много въпросите...съжалявам за което.
Бих се радвал, да можеш да се обадиш някъде в Община или друга инстанция и да ти дадат разяснения, за да знаеш какво правиш, не само да те чакат да сгавиш и да те ковнат.

Благодаря за вашите коментари.

Поздрави.
ribnikolaevi - майстор
Garibaldi написа:
3. По проект нямам ограда. Кой изготвя конструктивното становище, покриващо искането ми за ограда?- строителен проектант? По принцип мислим да е: бетонен пояс+модулни телени оградни пана+жив плет/ туи.
Проекнат-конструктор. Това ще рече стротелен инженер с Удостоверение от камарата (за 2014).
estorm - специалист
Питай във форума на www.lex.bg
ArturDent - Почти Безобиден
4 - Трябва ти промяна в проекта.
Garibaldi - специалист
ArturDent написа:
4 - Трябва ти промяна в проекта.
Благодаря за коментара.
Доколкото знам, една такава яма излиза около 5000лв.- грубо казано.
Проверих, колко струва pvc резервоар с подобен капацитет ( 12м3)- той излиза по- скъпо.
gogata1987 - специалист
Garibaldi написа:
Доколкото знам, една такава яма излиза около 5000лв.- грубо казано.
Проверих, колко струва pvc резервоар с подобен капацитет ( 12м3)- той излиза по- скъпо.
На вилата си правих такава яма началото на 2013. С приблизителен размер 4х3м и 3,5м дълбочина. Целия масраф, заедно с проектите и разрешителните ми стъпи на около 6к лв. Сега, като тегля чертата, щеше да е по-добре(и даже може би по-изгодно за в бъдеще) да си направя пречиствателна станция, а водата от нея да я ползвам за поливане. Обаче, както е казал народа - послешен акъл пет пари не струва. [-(
Garibaldi - специалист
И пречиствателните станции гледах, но като цяло, казват че пречистената вода има остатъчен мирис.
Пречиствателната станция не се ли влияе (отрицателно) от препаратите, които изхвърляш в канала....белина, доместос, други.

С приблизителен размер 4х3м и 3,5м дълбочина- това не е ли голяма яма?:)
gogata1987 - специалист
Е ти пречистената вода няма да я пиеш, може да се ползва за поливане спокойно, доколкото знам. За препаратите - предполагам, че се влияе, но има и препарати за възстановяване на бактериалния баланс в станцията.

Ямата големичка с идеята да не се налага често да викам медарката да я изпомпва. А и проектанта ми така я изчисли уж. От ранна пролет почти постоянно живея там, та е доста "натоварена" откъм ползване. Макар че, както е голяма, така най-късно началото на това лято ще е за изпомпване вече.
ArturDent - Почти Безобиден
То и за това си има номер.
Правиш я да изглежда като "истинска", като по проекта. С бетонно поясче отгоре, бетон отвътре и малката подробност - на дъното да е 1-2 см дебел и със здравината на замазка.
Като приемат обекта - с бойния чук и за 1 час става от изгребна на попивна яма.
gogata1987 - специалист
И това е така, ама не посмях да го напиша. :-D Другия вариант, освен дъното е и някоя от стените да е суха зидария с дялан камък. Останаха ми такива камъни от старата попивна яма... и няма да казвам къде ги сложих. :mrgreen: Хубаво е обаче да няма съседи с кладенци наблизо.
Между другото, като се подават заявления за виза за проектиране и после за разрешение за строеж, е хубаво изгребната яма да е отделно (от например водопр. отклонения и тн), за да я запишат като шеста категория строеж. Тогава си спестяваш откриването на строителна площадка и всякакви ядове свързани с това.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за разрешително за прекарване на ел. и водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: