Всички въпроси за вилата.
DeyanS - специалист
Покрай тези дъждове много странична работа се отвори, но поне горе долу си подготвям материалите. Основите с гумите или каквото и да било отпада, защото аз така като си споделям на близки и познати идеите и всеки освен идеи и ми дава по нещо свое излишно :) Та се уредих с бетонови стъпки с форма на отсечена пирамида, горната основа е 20/20, а долната е 30/30. Изрових дървения материал, който ми е на разположение. Имам греди с размери 3/6 и 4/6. Мисля тези 4/6 да ги ползвам за колони, а 3/6 за греди. Понеже са дълги 4 м. при рязане, каквото ми остана ще го ползвам за помощен материал.
Сега на фона на наличния материал имам някои въпросителни.
1. Като вкопавам бетоновите стъпки, да им сложа ли някаква подложка и малко чакъл ще бъде ли достатъчен.
2. Дали да не закопая стъпките с широката основа нагоре, за да имам повече място за закрепване на колоните и планките. За планките съм решил да бъдат по две на всяка колона, като ги сложа на всяка срещуположна страна и да ги хващам с по един винт, който да влезе от едната страна и да излезе от другата.
3. За хващане на планката към бетоновата стъпка дюбел ли да ползвам. Един ми каза да ползвам болт и строително лепило, но друг ми каза, че така щяло да ми е по-скъпо.
Другите въпросителни ще ги пиша като направя схема за по-голяма яснота какво искам да попитам.
bulhomes2 - майстор
Не съм специалист по дървени конструкции, но гледам, че никой не е взел отношение. Материала ти общо взето става само за шипки (летвите под керемидите). Те са 3х4 см. Всъщност ако тези 4х6 ги залепиш по дължина, че да станат 8х6 - могар да станат и за мартаци (или мертеци съм чувал). Напречните греди - виж едни 10х10 на 4 метра как са се огънали. Колони от 4х6 :shock: :lol:
Прикачен файл:
PIC110421001.jpg
Прикачен файл:
PIC110421002.jpg
Прикачен файл:
PIC110421003.jpg
Прикачен файл:
PIC110421004.jpg
DeyanS - специалист
Съгласен съм с теб, но на мен целта ми е за една олекотена конструкция тип шатра, колкото за сянка. Може би съм прекалил с думата беседка.
bulhomes2 - майстор
DeyanS написа:
Съгласен съм с теб, но на мен целта ми е за една олекотена конструкция тип шатра, колкото за сянка. Може би съм прекалил с думата беседка.
DeyanS написа:
..Миналата година беше една от тези паянтови шатри, която за да не излети, бях опънал въжета откъде ли не. Така че реших да е нещо по-стабилно, ...
Аз поне не виждам как ще стане нещо стабилно с тоя материал. Нещо такова може, но и в него не виждам нищи стабилно.
Изображение
EDI - майстор
Аз затова сложих колони и носещи греди 12Х12.Не е мръднал моя навес.
kamendc - специалист
Колега, хайде и аз да се изкажа, защото наскоро правих нещо подобно.
Моето е 3х2 метра и аз също слагах тънки греди, стана горе-долу стабилно, но друго си е ако бяха 10х10. При теб предвид по-голямата площ мисля, че няма как да избегнеш разхода да си купиш по-сериозен дървен материал.
Отгоре ако мислиш да опъваш платнище, имай предвид че духне ли силен вятър ще хвръкне всичко. Аз съм сложил рогозки, те пропускат вятъра, но пък пропускат и водата при дъжд, за съжаление. Но иначе сянката не е лоша, шарена, а и в жегите топлия въздух циркулира и държи по-хладно. Под платнище запарва.

Последно, за настилката - също не се стискай, ами си излей бетон. Това с плочки върху пясък е фина работа, трябва много хубаво да го трамбоваш и много точно да ги наредиш, и пак няма гаранция кога ще се разхлопат. Така или иначе копаенето ти е същото, носенето ти е същото, вземи купи и няколко торби цимент да объркаш с пясъка и няма да съжаляваш. За желязо ако не ти се дават пари, сложи барем рабицова мрежа, тя е към 3 лв килото, за 30 лева примерно ще ти стигне за твоята площ.

Ако ти се вижда грозно само върху бетон да стъпваш, плочките пак можеш да си ги наредиш, ама тротоарни плочки пак струват пари, едната е примерно 2-3 лева (по-хубавите, не тези ронливите). Един квадрат значи ти е над 20 лв. Можеш да си вземеш камък от 5 лв. квадрата, хем по-красиво, хем по-евтино. Но е по-голяма играчка докато го наредиш.

Можеш да видиш моята как е станала, а имам и тема малко по-надолу от твоята.
Прикачен файл:
DSC0000170.jpg
Поздрави, успех.
DeyanS - специалист
Благодаря ти за включването. Твоята тема я видях, даже няколко пъти и тя ми даде спокойствие относно размера на дървения материал. Живот и здраве утре ще сглобяваме, само дъжда да не обърка нещата, че днес след цял ден силен вятър сега и се изля и дъжд. Размерите на площта намаляха и ще са някъде около 3х3 +-. Засега ще се задоволя с настоящото решение, защото на този етап аз не търся някоя масивна беседка или нещо подобно - 2 крачки в страни, към самата къща, дядо ми едно време е направил такова чудо с железа и бетонирано. Целта на настоящата задача е обикновена сянка, за люлка, хамак и т.н. Имайки предвид, че миналата година изкарах на онези кекавите, сглобяеми от метални сламки и найлон, ми се струва, че при всички положения сегашното ще има повече здравина. Относно това, което ми казваш за покривалото, вече ще поразсъждавам над въпроса, най-вече относно това, че ще спарва. Нека първо стане конструкцията, да видим как стои, какъв е крайния размер и ще преценя. Първоначалната ми идея беше с онези вълнообразни покривни плоскости, така че времето ще покаже :) Ще пусна снимки.
bulhomes2 - майстор
По-добре забрави за вълнообразните плоскости! Те са за затворени помещения и сачаци. Така на отворено вятъра за нула бройки ще им разкаже играта.

ПП. Нали за Ондулин говориш?

пп2 viewtopic.php?f=35&t=39440
kamendc - специалист
Как утре ще сглобявате - а подготвил ли си терена първо? Ако смяташ първо да вдигнеш гредите, а след това да копаеш и бетонираш, мисля че това е обратния ред. Ама може и така да става, знам ли - аз съм само любител.

За покрив от ондулин забрави с тези греди, защото освен вятъра имаш и проблем със снега зимата, като натежи. Аз моите рогозки зимъс мога да ги отвържа и да ги прибера, ти ще прибираш ондулина ли? Ако държиш на него, трябва да предвидиш конструкция, която да може да носи сериозен товар, защото и самия той си тежи.
Ако си с някакво платнище, също може да натежи доста, защото при дъжд обикновено те провисват в средата и събират една огромна локва вода. Те затова тези навеси/шатри, с каквито си бил миналата година, ги правят с връх в средата, за да не събира дъжд.
За мен при плоска и лека конструкция най-добре е да се покрие с рогозки.
Успех
DeyanS - специалист
Да за ондулин имах предвид. Ще си взема бележка от коментарите ви. Относно подготовката, няма да бетонирам нищо, ползвам готови бетонови стъпки.

Тема "Релакс зона - сглоби си сам беседка (шатра)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: