Всички въпроси за вилата.
torbalan - Дървен философ
Загледах се в линка на crez, както и предположих - става дума за северна Русия...

За нещо друго се сещам обаче - корозия... Преди около 20 години баща ми е правил едни асмалъци, които са директно забити в земята. Тръбите са бая яки и въпреки всичко са доста изгнили вече... Не са обработвани по никакъв начин предварително.
Mega - специалист
... Въпроса е, ако се обработят колко ще изкарат? Има ли някой идея как се държи да речем Протекта ако е в земята?
STO-YAN - специалист
Здравейте! Пичове, това все пак е ограда, а не е подпорна стена на язовир! Колега Mega, колко години искаш да е "жива" тази
ограда? Най-дълъг живот-Неръждавейка; Среден живот-в долния край заварена поцинкована тръба; Другото е ясно.
Коловете на мантинелите по пътищата са поцинковани-значи това е конструктивно-приемливото решение! И те така. Успех! :)
hidrazin - майстор
Ако е голо желязо в земята няма да изкара много. Горещото поцинковане е едно отлично решение, както предложи и STO-YAN.
Галваничното е несигурно и слабо. Ако е голо желязо приемливо решение е бетонирането. При хидратацията на обикновения цимент алканлоста е висока pH 12.5 - 13.5.
Повърхноста на стоманата реагира и се образува гама железен оксид върху нея и това я пасивира. Поне за известно време (говоря за години). Освен това бетонът
допълнително осигурява физическа защита срещу проникването на вещества, спомагащи за развитието на корозията. Главния виновник за корозията е въглеродният двуокис (CO2).
Той заедно с влагата предизвиква карбонизация в бетона, което намаля рН-то му и води до разрушаване на пасивиращия слой. След като се разруши, влагата и кислорода
бързо си свършват работата. :-D Та с една дума бетона е добре да е плътен и водонепропусклив. Ако и кола е поцинкован още по-добре. Ама голо желязо в земата - влага и
кислород има достатъчно и корозията започва веднага.
Относно Протектата - може да я сложиш над бетона, ама за нещо хич не я харесвам. Намери си миниум (оловен тетраоксид) и ще те изкара мноооого години. Има го тука под името
оловен миниум.
http://www.teocom.eu/Himikali.htm
:partyman:
mitko64 - майстор
При мене на вилата са 2 цола мисля, купени като старо желязо 90г. при ремонт на ТЕЦ Земляне - 52 броя. За забиването може и без бетон, в дупки от свредел( дълбочината установяваш с опити), но си е рисковано да не ги гепят. Аз съм се застраховал със солидно циментиране, даже мрежата вързах с арматура Ф8 след като ми свалиха медната тел преди десетина години. Боядисал съм ги 91г. с миниум разтворен в безир(сега никъде не мога да намеря) и няма и помен от ръжда. Важно е да се покрият отгоре- в моят случай с изрязани алуминиеви кутии от бира(и тях ги крадоха веднъж) пасват идеално.
hidrazin - майстор
миниум
Няма проблем да се намери, ама цената му не е като едно време но си заслужава.
Никое ново творение не защитава толкова добре. Миналата година грундирах един капак от рифелова ламарина
с някакъв сив грунд против корозия. Ръждяса до края на годината. :evil: Сега за асмалъка ще слагам миниум.
:partyman:
valentino76bs - майстор
crez написа:
Johny+1 абсолютно си прав. Аз направих ограда150 м. само от конструкционни тръби 2.5 м ф 60 през 3 м. набити с голям чук(вария), но придварително стругар ми изработи просто приспособление, "наковалня" цилиндрично парче стомана 100 мм. в единаят край с ф= вътрешното ф на тръбата с дължина 50 мм. другите 50 ф 80 мм. Така надяваш на тръбата и набиваш и така не се мачка при набиването. Набивам 0.5 м в земята и опъвам 2м. висока мрежа. Опъването на мрежата става с вилата. Предварително тръбите ги намазах с грунд. Не слагам капачки, защото тръбата отдолу е отварена и колката вода влезе тя попива в земята. Мислех да сложа от тези пластмасовите капачки които ги слагат по черно-белите ограничителни колчета срещу паркиране, но като ми казаха цената 3.20 лв. за брой, отказах се.
Мисля и аз да вляза в този филм и нещо не ми се циментира ! Имам около 150 метра да оградя/ без лицето там ще направя яката работа :)/.Дано да не сгреша ако ги набия така ,ще видя дали е голяма разликата на черните и поцинкованите тръби. А мрежите случайно да знаете каква е максималната дължина която може да се купи?С бетонни тухли ми се щеше ама тея дженлати ми искат 25 до 30к и няма как...
mitron - специалист
Здравейте аз до скоро бях с ограда от към лицето на двора около 30м направена от бетонови колове бетонирани в земята на около 40см и оградна мрежа 1,50 висока около 2 години никви грижи. Не виждам проблем защо да не си набиеш и метални тръби на около 40-50см в земята запушени в горния край и мрежа. Аз реших да си я направя тази година мераклийската с основа бетонови колони ,тухли и метални решетки тоест като по тези баровските къщи сега съм горе долу на 50% от проекта :wink:
valentino76bs - майстор
mitron написа:
Не виждам проблем защо да не си набиеш и метални тръби на около 40-50см в земята запушени в горния край и мрежа. м :wink:
За там където ми трябва вече няма такива огради там всичко е мале мале.....ще видим,първо къщата и после оградата. :-D
ArturDent - Почти Безобиден
valentino76bs написа:
А мрежите случайно да знаете каква е максималната дължина която може да се купи?
Ако отидеш при производителя сигурно може и 100 м да купиш, но обикновено са по 20 м.
Мрежите се снаждат, като извадиш едно от вертикалните телчета, след това допираш двете парчета, и нанизваш телчето. Нанизването става с въртене. След това не си личи надката.
П.П. представяш ли си топ с 100 м дължина?

Тема "Може ли колове за ограда само с набиване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: