Благодаря за пожеланието.
За пръв път ми е това занимание, и ще имам нужда.

За пръв път ми е това занимание, и ще имам нужда.

haflinger написа:...Конструкцията ще бъде куполна, с радиус около 50см.Много често срещана грешка. И понеже е много честа е приета за правило, което на практика е грешно. За пещта не ти трябват огнеупорни, а плътни червени тухли. Най-добре е ако цялата я изградиш от акумулиращи, но трудно се намират. Задачата на огнеупорните е да предпазват от чести високи температури (печки, огнища), а тук искаме тухлите да акумулират топлината и в последствие да я предадат на ястието.
На пазара има 4 размера огнеупорни тухли, подходящи за целта:
kartechar написа:Чудно ми е как преди 200 години нашите пра-пра отци са изчислявали процентния състав и топлоемкостта на калта, парчетата керемида и ла___та, с които са изграждали пещта, чийто радиус високо технологично е сметнат според размера на коша за сено, с който са разполагали?
haflinger написа:Добро утро на всички!Съдържанието на двуалуминиевият триокис определя до каква температура издържа огнеупорният материал. Колкото е по-восок процента - толкова работната температура се повишава. Това касае металургични пещи и леярски форми. За пещ за агнета и хляб този процент не те бърка. Взимай най-евтините.![]()
Благодаря bulhomes2 !
Нещата тръгват на добре. Възникват други въпроси за изясняване. Уикенда ще е осмислен.
От областта на геометрията, се прехвърляме в тази на термодинамиката.
Забелязах, че тухлите, които се предлагат са три вида, в зависимост от процентното съдържание
на алуминий : 42%, 60% и 80% . Може би те ще имат и различна топлоемкост.
За съжаление не знам (за сега), състава на топлоакумолиращите тухли. Нищо чудно, да се предлагат на пазара,
под някакво непознато име. Или да го изясним тук, и приведем процеса по производството им,
до удобна "Направи си сам" форма.
Копането по темата продължава.
Весел уикенд на всички!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: