• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Благодаря за пожеланието.
За пръв път ми е това занимание, и ще имам нужда.

:partyman:
koveslav - майстор
Аз съм на бира,ама наздраве :partyman:
bulhomes2 - майстор
haflinger написа:
...Конструкцията ще бъде куполна, с радиус около 50см.
На пазара има 4 размера огнеупорни тухли, подходящи за целта:
Много често срещана грешка. И понеже е много честа е приета за правило, което на практика е грешно. За пещта не ти трябват огнеупорни, а плътни червени тухли. Най-добре е ако цялата я изградиш от акумулиращи, но трудно се намират. Задачата на огнеупорните е да предпазват от чести високи температури (печки, огнища), а тук искаме тухлите да акумулират топлината и в последствие да я предадат на ястието.
Още един съвет, па ти ако искаш ме слушай. На моята имам 2 отвора (за кюнци) в задната част, които след опалването затапвам и замазвам с кал. От години ползвам само единия. Пробвал съм и без него. Несравнимо е. С пъти по-лесно, по-бързо и по-добре се опалва пещта с комин и в задния край. Последното агне беше преди около 2 седмици. Бащата беше запалил пещта в 6ч, аз отидох към 7 и нещо. Задните отвори не бяха отваряни. Беше пълна с гориво, което си гореше, но не беше побеляла. Исках да пробвам и пробвах под огъня да вкарам тръба, по която с компресора пусках свеж въздух в дъното на пещта. Около час игра без особен резултат и много зор на компресора. Нагласих кюнците и отворих единия отвор и след 15 минути имах изцяло побеляла пещ. Някога правихме сбирка на форума и хората си бяха казали в темата (която изчезна), че за опалването стигнаха не повече от една количка дърва (с единия отворен заден комин беше). Ако сега си правя пещ - бих прекарал задния комин да мине над пещта и да излиза над отвора и, така че да го затапвам отпред със затварянето им. Сега ми е разправия да търся и бъркам пръст за замазване и да махам горещи кюнци.
И последно - за размера. Прави се според тавата.
Добро утро на всички! :mrgreen:

Благодаря bulhomes2 !
Нещата тръгват на добре. Възникват други въпроси за изясняване. Уикенда ще е осмислен.
От областта на геометрията, се прехвърляме в тази на термодинамиката.

Забелязах, че тухлите, които се предлагат са три вида, в зависимост от процентното съдържание
на алуминий : 42%, 60% и 80% . Може би те ще имат и различна топлоемкост.
За съжаление не знам (за сега :mrgreen: ), състава на топлоакумолиращите тухли. Нищо чудно, да се предлагат на пазара,
под някакво непознато име. Или да го изясним тук, и приведем процеса по производството им,
до удобна "Направи си сам" форма.
Копането по темата продължава.

Весел уикенд на всички! :supz:
stiv1961 - майстор
Много се вживяваш в разни геометрии, термодинамики и т.н., агне се пече с огън от дърва :) .Геометрично тавата трябва да се събере в пещта а термодинамично пещта трябва да е опалена добре.
Наздраве :partyman: , макар и да е рано още :)
kartechar - специалист
Чудно ми е как преди 200 години нашите пра-пра отци са изчислявали процентния състав и топлоемкостта на калта, парчетата керемида и ла___та, с които са изграждали пещта, чийто радиус високо технологично е сметнат според размера на коша за сено, с който са разполагали?
kartechar написа:
Чудно ми е как преди 200 години нашите пра-пра отци са изчислявали процентния състав и топлоемкостта на калта, парчетата керемида и ла___та, с които са изграждали пещта, чийто радиус високо технологично е сметнат според размера на коша за сено, с който са разполагали?

:lol: :mrgreen: :lol:

Точно това си мислех, като си спомнях за баба, която не понасяше ел. готварските печки,
и готвеше за удоволствие основно на огнището и в пещта.

Не съм педант, но се опитвам да изпипвам нещата, в разумни граници. :partyman:
kartechar - специалист
Със сметки в момента не ми се занимава, но това, което мога да споделя от личен опит е, че е най-добре основата на пещта да е от огнеупорни тухли, а куполът - от плътните червени силно изпечени тухли от 60-те години на миналия век и задължително отвор в задния горен край, който аз лично запушвам с камък с походяща форма. Това, че обичаш да изпипваш нещата, може да получи само адмирации от моя страна, защото и аз страдам от това заболяване. Но както казваш - нека да е в разумни граници! Успех в начинанието и :partyman:
шоп - майстор
haflinger написа:
Добро утро на всички! :mrgreen:

Благодаря bulhomes2 !
Нещата тръгват на добре. Възникват други въпроси за изясняване. Уикенда ще е осмислен.
От областта на геометрията, се прехвърляме в тази на термодинамиката.

Забелязах, че тухлите, които се предлагат са три вида, в зависимост от процентното съдържание
на алуминий : 42%, 60% и 80% . Може би те ще имат и различна топлоемкост.
За съжаление не знам (за сега :mrgreen: ), състава на топлоакумолиращите тухли. Нищо чудно, да се предлагат на пазара,
под някакво непознато име. Или да го изясним тук, и приведем процеса по производството им,
до удобна "Направи си сам" форма.
Копането по темата продължава.

Весел уикенд на всички! :supz:
Съдържанието на двуалуминиевият триокис определя до каква температура издържа огнеупорният материал. Колкото е по-восок процента - толкова работната температура се повишава. Това касае металургични пещи и леярски форми. За пещ за агнета и хляб този процент не те бърка. Взимай най-евтините.
  • 1
  • 2

Тема "Изчисляване на пещ за готвене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: