• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
DK - помощник
След мнението на Стефан (благодаря и на него за съветите) започвам да мисля за бутане на терасата и дървена конструкция на нейно място, която ще играе ролята само на навес...
... и все пак. Колко според вас тежи тази тераса. Грубо размерите май са около 350x150x20. Мисля и за вариант с колони и трегер от бетон и арматура от двете страни във формата на П. До колкото разбирам, независимо как ще се подпре, ще бъде по-добре колоните да не стъпват на долната тераса (бог знае как е правена тя), а на фундамент, но колко дълбок, широк... ?
Domashen_maistor - специалист
Писаното от Стефан ме подсеща, че терасата се носи конзолно. Демек горната армировка (носеща), влиза в плочата на помещението толкова колкото стърчи навън в терасата. Така че идеята да се разруши терасата и да се прави нова е приложима само ако новата тераса не се носи като такава, а като конструкция носена на допълнително излети колони, като тази конструкция се хваща за къщата чрез старата армировка (като фусове). Не знам дали стана ясно :? .
Ако има съмнения за долната тераса, тогава фундаментите трябва да стъпят на здрава почва. Мисля, че ще стане и малко грозно.
Опасенията за състоянието на армировката също не са за пренебрегване тъй като се спомена за пукнатина.
Иначе фундаментите 70х70 см с дълбочина 50 см биха били достатъчни. Важно е да отбележа, че дълбочината 50 см бетон започва след достигане на сдрава почва за фундиране. Демек след премахване на хумусния слой, който е различен на различните терени. Самият фундамент също има скара (армировка).
П.П. 20 см дебелина са твърде много за тераса. Нормално е 10-12.
  • 1
  • 2

Тема "Терасата пада" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: