Всички въпроси за вилата.
reevil - специалист
благодаря за снимките и инструкциите, ще ми бъдат от полза :)
препоръчвате лепило, но какви са му всъшност предимствата? по-здраво ли ще стане или е прост по-лесно и удобно.
с цимент и пясък какви са недостатъците? клоня към този вариант защото имам материалите и не ми се охарчва тепърва за десетина торби лепило, а повърхностите са неравни, ще има доста за попълвани и изравняване и ще отиде доста материал.
аз си мислех само фугите да направя с лепило, понеже е по-финно, пластично/по-лесно се моделира/ а и има лепила с тъмно сив цвят, който ми харесва за фуги
HD - специалист
Баща ми облепи цялата къща с такива каменни плочи (къде по-големи, къде по-малки, според зависи) както казваш, горе-долу на 60-70 см височина, и ги лепи само с цимент и пясък, но за съотношението трябва да го питам (върти ми се 1:1, но не съм сигурен напълно), фугите също са с цимент и пясък.
Rumbata_1 - помощник
Така е, ние също ще лепим такива плочи на вилата, а разтворът от цимент и пясък трябва да бъде в състав 1 към 1, за да е стабилна консистенцията. Така ги направихме на съседа и не са мръднали вече година и нещо, при това външна облицовка на площадка :)
Лепилата, които се продават са по-лесни за употреба понеже са готови смесени и само трябва да се разбъркат с вода и да мажеш, което е и единственото им преимущество, но не бих казал, че са по-добро решение от цимента и пясъка. Като здравина за закрепване на каменните плочи върху стени или външни тераси/площадки мисля, че качестват им на слепване са сходни.
kokitu - адмирации за свършената работа ;)
tuninghuman - специалист
добре се е получило ..

Rumbata_1 имаш ли снимки на площадката, че ме чакат 200кв с големи гнайс плочи и незнам откъде и кога да я захвана
Rumbata_1 - помощник
Нямам, но не съм се и сетил да направя. Като посетя вилата тези дни може да щракна, стига да не забравя :)
HD - специалист
Мда, и аз говорих с баща ми - съотношението цимент-пясък го е правил 1:1, дори каза, че може и 1:2 :)

А да попитам, за лепене на каменни плочки, само че на пода, а не върху стена, с какво препоръчвате да се лепи: теракол или смес цимент/пясък? Предстои ми да лепя едни 20-ина квадрата, та засега май съм се спрял на теракола, защото уж нали бил студо и мразо устойчив ... :?
Rumbata_1 - помощник
Цимент пак става, но на пода гледай да правиш фугите хубави, плътни, за да не се получи така, че зимата да ти влезе вода в някой процеп и после да ти се отлепят каменните плочи, че и това не е изключено. 1 към 2 е много според мен, но 1 към 1 е гарантирано че ще държи достатъчно здраво за много дълги години напред. 1 към 2 се прави за груба замаска на външни стени - с цел изглаждане на големи неравности или просто замазка :). Както си предпочитате, но както казах и в предният си пост цимента и пясъка си е класически изпитаният метод, но вече кой както си прецени :) и с теракол става, но там задължително минавай с назъбена маламажка преди поставянето на плочите с оглед това - да не се напукат след време (ако камъкът е по-тънък).
HD - специалист
Да, задължително ще ползвам назъбена маламашка, и наистина засега клоня към теракола .... Фугите после ще "налеем" с рядък цимент, пък може и с рядък теракол, не знам още ...
kokitu - специалист
за под се забърква цимент и пясък 1:2 разливаш го по площа и редиш камъните върху него. по този начин се запълват и фугите после при изсъхване само ги поизмиваш и си готов. за стени по удачния вариант е с лепило та нали за по здраво лепене става въпрос.
лепилото е измислено точно за да замести стария метод цимент и пясък пък и стяга по бързо
:bulb:
kokitu - специалист
за под по този метод се губи разликата в дебелината на камъка редиш си ги с мастара.
ще ви приложа снимки на работата ама другата седмица

Тема "Облепяне с каменни плочи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: