• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всички въпроси за вилата.
NeoBoss - специалист
аз ли съм първия който ще пита защо гредите са с корите?

само ще ти кажа че мойто езерце се връзва около 1000лв вече :(

тайната на втората снимка се крие в бущуляка от зад . но това значи жаби жаби жаби и с толкова гъсталак можеби и змии.
казано по друг начин папура филтрира водата най добро но има нужда от много зада взима всички хранителни вещества и да не се развивад алгии. просто за мен в бассейн трябва да има хлор...
hristomirov - специалист
Благодаря за отговора!А гредите са с корите ,защото няма кой да ги обели :-D Просто имам довършителни работи още около навеса и барбекюто :) Това ще стане през почивките докато копая басейна и изливането на бетона :wink:
А от това ,което ми казвате вече съм убеден в плана си езерото ми да си е просто басейн-с хлорирана вода,без жаби и змии ,а външният вид на езеро ще го издокарам със някакви саксии и камъни около тях(залепени и фугирани) +водопада естествено :)
Въпрос на който обаче не чух мнение е дали ако го облицовам с камъни ще мога да го измивам лесно и с какво?Също и каква арматура се слага и в какво съотношение се смесват цимент-пясък и фракция?!Дълбочината вече я уточних-1,30м.,ако това има значение.
Имам още около 20 дена до старта и всяко ваше мнение ще ми бъде от полза!
complast - специалист
За да избегнеш кофражите и всички неприятности свързани с това.Можеш да отлееш първо дъното като там където ще бъдат
стените ще оставиш аратурни железа,които да стърчат нагоре.
А стените ще издзидаш от бетонови блокчета.Като железата ще
бъдат вътре в блокчетата.Зидаш един ред -заливаш с бетон.После
две пръчки железо върху блокчетата по дължина и отново зид,бетон
арматура и тн. до нужната височина.
hristomirov - специалист
Това ми хареса!Дали обаче ще издържи на налягането и как ще го хидроизолирам така че да не просмуква през стените на блокчетата?Това правил ли си го ,тествано ли е?Иначе си е хитринка..! :roll:Ако след това отвътре направя шпакловка и налепя камъни дали ще е достатъчно здраво? Наведе ме на още един въпрос-в шпакловката ли се слага водно стъкло и каква е пропорцията ?Благодаря за идеята! :)
alekghe - специалист
Здравейте!Това което си решил е много хубаво, обаче две в едно ше ти бъде трудно.Ако си решил да правиш басейн,дори и за два месеца то не е лошо да ти кажа как се прави ,защото имам опит с няколко такива обекта.Първо изкопаваш дупката,подравняваш,отдолу слагаш полиетилен,след това някаква топлоизолация от пенополистирол(стериопор) и пет сантиметра вършат работа защото иначе няма сгряване на водата,след това отливаш дъното като оставяш фусове от арматурата поне 40 пъти диаметъра на желязото за да има къде да привържеш тази от стенитеХубаво е арматурата да е двойна за да се държи добре ринга.При отливането на дъното ще се приготвиш ламарина с дълшината на стените и с ширина поне 30 см,която да положиш на 50% в дъното а другата част да остане в стените.Така се получава така наречената сложна фуга и водата преминава по трудно.След като налееш дъното го чакаш един ден и почваш монтажа на вътрешната част на кофража.Слагаш водонабъбваща лента от вътре плътно по кофража за да си сигурен ,че няма да протече и капка вода.Хубаво е кофража да е намазан с кофражно масло.Да не забравиш да си заложиш всички системи на В и К предварително в дъното и стените.Помисли как ще укрепиш стените на кофража една за друга зашото след това ще имаш проблеми.Най- добре е ако намериш щпилки ,защото там има създадена цяла система за осигуряване на водоплътността.Когато отлееш стените,кофража може да го свалиш още на другия ден и да ги завиеш с полиетилен за да не избяга влагата.Всички части които са под земята трябва да са топлоизолирани.Самата чаша на басейна отвътре може да я обработиш с някаква циментова шпакловка за да добие лицериятен вид,като е хубаво между стената и дъното да направиш малък холкер - около 4 см. за да не се събират буклуци.След като си направил всичко това отиваш в някоя фирма и си купуваш течна хидроизолация с цвят,боядисваш и си готов.Има на пазара и такива които си сменят цвета в зависимост от температурата на водата.Видимата част на стената може да обработиш по технологията "поли бетон" и бетона ще стане като калдъръм.Ако имаш връзки в някой бетонов център вземи си пластификатор за водоплътност,защото бетона трябва да е поне с фактор 0,8Wводоплътност.Относно бетона ,хубаво е да получиш бетон поне В 20 ,но понеже ще го правиш в домашни условия знай ,че за този клас са необходими поне 320 кг цимент на кубик.И най- важното не отливай бетона без вибратор,ака не намериш то поне на стените причукай хубаво с чук за да не останат каверни.
complast - специалист
Зидан басейн аз лично не съм правил но съм гледал по "Дискавъри"
,че ги зидат дори от тухли четворки.Аз лично съм правил такива:
Но са сравнително скъпи?

Прикачен файл

t_2388610.jpg
t_2388610.jpg (9.68 KиБ) Видяна 18525 пъти

Прикачен файл

t_2388612.jpg
t_2388612.jpg (7.05 KиБ) Видяна 18526 пъти

Прикачен файл

t_2388611.jpg
t_2388611.jpg (7.25 KиБ) Видяна 18526 пъти

Прикачен файл

t_2388608.jpg
t_2388608.jpg (13.5 KиБ) Видяна 18526 пъти
Градинар - специалист
Тайната на басейна направен да изглежда възможно най естествено, а и не само да изглежда... да има живот в него, ... растения, риби, раци.. се крие в филтъра... ФИЛТЪР. Дори и да има растения, които отдават кислород на рибите и охлюви които ядът лайната на рибите. Филтъра е необходим дори в домашният аквариум.
Филтъра е био.. няма никакви химикали и отрови, както за растенията и животните, така и за вас.
какъв точно е филтъра и какви са неговите съставки може да видите из нета. Аз добавям още един линк да видите стъпка по стъпка изпълнен такъв басейн. http://www.oase.ca/usa/multipond.htm

преди време мислех да разработя готов проект с цени на материали и изпълнение, да го предлагам като готов продукт... но като знам, че повечето хора ще го нарекат жаборняк...
но има и различни мисли де.. някой ден ще направя такъв басейн!
NeoBoss - специалист
кой те излъга че болести неможеш да хванеш??? особено хора с чуствителна кожа? самите риби особено пролетно време винаги боледуват ако ще и 300 филтара имаш... болести при риби бол. Аз лично бих влезнал във такава вода но приятелката си не бих я пуснал...

и в тая вода ще има водорасли при които се получават много лоши подхлъзвания и травми.
schuldiner - майстор
Аз си направих гьолче с идеята да пусна някакви непретенциозни риби и да се завъдят жаби - колкото да ядат ларвите на комарите и да има някаква живинка във водата... А отвън погледнато - да радва окото и евентуално да ромоли (като вържа и водоскока), докато си пийвам питието под сянката на бръшляна в летните жеги.

Конструкцията е тип купа (с наклон на стените 45-60 градуса) от бетон 1:3, армировка мрежа Ф8, удвоена на връзката със стената, без други железа. Поради неправилната форма не ползвах кофраж, а върху полиетилен, разстлан по изкопа огънах мрежата и със земновлажен бетон с мистрия и къса мала набивах и заглаждах, докато се получат овалите и наклоните. На дъното направих оребрение под армировката от 4 бетонни кола на кръст - всъщност дъното стъпва на предварително вкопаните и залети с бетон колове. Получи се дебелина на бетона около 7-8 см при дъното и основите на стените и 4-5 см в горната им част и хоризонтланата периферия (около 20 см широка - под първия камък) на нивото на терена. После две ръце циментова шпакловка, като втората е бяла. Камъкът по периферията е лепен с флексово лепило, защото по него се стъпва.
Има доста работи за довършване, а и за нови идеи (напр. искам да налепя камък до под нивото на водата), но като цяло си е стабилна "екосистема" вече три години и не ми създава никакви грижи.

Вместимост - около 2,5-3 м3;
Труд - 4-5 дни (ама нищо не съм правил наведнъж цял ден);
Материали - под 300 лв.
Поддръжка - никаква (едно пролетно източване/почистване за разсяване на лилиите и толкоз).

ПП Съжалявам, нямам добри снимки на жабарника, затова толкова дълго описвам...

Прикачен файл

pic1.JPG
водно огледало
pic1.JPG (54.1 KиБ) Видяна 18469 пъти

Прикачен файл

pic2.JPG
pic2.JPG (32.54 KиБ) Видяна 18469 пъти

Прикачен файл

pic3.JPG
pic3.JPG (17.46 KиБ) Видяна 18469 пъти
hristomirov - специалист
Жабарника(както си го нарекъл) си е много готин :) Снимай го когато ти е удобно и от близо да ни го покажеш по-ясно!
Доста неща си изясних до момента по моят въпрос благодарение на съветите ви и планът ми е следният:Размерите на дълбоката част на басейнчето ще са 4м x 3м и 1,3м дълбочина елипсовиден с дължина на обиколката 12м.Смятам да го направя от бетон (чух и за фибри които се слагат,но не знам...),с готови листи арматура ,като преди това отвсякъде сложа найлон и върху него стеропор за изолация.Все още не съм сигурен дали да го налепя с облицовъчни камъни по стените,заради проблема с чистенето им?! ':?'Дайте идеи и за това-хидроизолация и вътр.облицовка!
Плитка част:Поглед от навеса на барбекюто-От дясно смятам да е водопадчето(мисля си за по-голямо корито облицовано с бетон и камъни),а от ляво,по цялата дължина да бъде с дълбочина около 30-40см ,с несиметрична форма.Мисля да го направя също с арматура и бетон,но за да може да се чисти ще се опитам да издокарам ефекта на езеро,като по време на изливането на бетона слагам и речни камъчета така че да залепнат и да са горе-долу плътни едно до друго.
И за финал -някой има ли опит с филтрите и може ли да се направи или да си купя готов?
Ако греша за нещо-моля, приемам всякакви съвети и критики. :)
Специални благодарности на alekgne!!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Кофраж и отливане на езеро-басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: