• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всички въпроси за вилата.
pavkatay - майстор
в линка на стефан видях, че имам обещание за разяснение,което не съм спазил. толкова много тайни няма, но онзи дето се утрепа от работа наистина нищо не направи. отпреди 5-6 години спомените ми са ,че майстора превърза предната , задната стена и свода- и то така, че ми завърза и погледа :) , а не така като детски кубчета-без застъпване на тухлите. моята пещ е правена по следния начин -отлях четири колонки. отделно върху найлон отлях плочата и с още трима души я сложихме върху колоните( освен на крайния продукт и много опечени агнета нямам снимки за съжаление). след това стария майстор пещостроител иззида пещта (моята му беше последната за кариерата-вече е близо 80-годишен)- първо върху бетона нареди тухли, после иззида задната стена, посредством фазер оформи свода и накрая предната стена. предната и задната стена са с дебелина около 30-40 см. зидарията беше с обикновени тухли еденички(според майстора при тези температури тухлите са абсолютно без значение) зидарията я правихме с кварцов пясък примесен с някаква глина (каолин?)материала в готов вид се добива наблизо и не съм го купувал( майстора каза, че е като шамот), но можело и с кал-жълтопръстница да се зида (хоросана не е удачен вариант, но става- бел. м-ра :) ). най-важното било да няма пукнатини през, които да 'просмуква пламъка'.после цалата пещ я измаза с този материал. явно затова селските пещи на няколко години се замазват наново. по отношение на комина такъв имам , но не като в линка на пипбел. моят е получен при зидането на предната стена -чрез преплитане на тухлите и е един отвор отпред, който при горенето на пещта се вентилира с една дебела 60 мм стоманена тръба и после се вади тръбата и се замазва с кал. според майстора е задължително по време на горенето пещта да 'диша'-иначе процесите не протичат както трябва. след като иззида пещта , която от едната страна е оградена със зид аз направих такъв и от другата страна. между двата зида напълних с пясък (трябвало и сол в пясъка -аз не слагах) и отгоре покрих с чамови греди и цигли. измазах пещта а отдолу, се получи като на снимката на пипбел и там доскоро живееше чудесен доберман, който ни напусна :sad: . по отношение на паленето на пещта: след като свършихме работа( след отливането на бетона-7-8 ч за зидария и измазване и обща стойност на проекта без агнетата и с материали и труд 150-170 лв) майстора каза- или палиш пещта и поддържаш огън вътре поне 12 часа или не я палиш ( не помня колко дни 'щото я запалих :-D ). запалих я и цяла нощ пекох мрени по 2 кг с доматен сок( по това време на годината беше и бракониерствах с нощни въдици здраво). след като мина гергьовден лустросах пещта с варова мазилка и така ми служи и до днес. опекъл съм много агнета за тези малко години- палил съм я и за един петел да се опече . хубаво нещо е . моята пещ е като това ' нарисуваното' от автора на темата, така, че на виждам нищо сложно- ДОКТОР си все пак-сам ще се справиш. ето и снимки на моето творение.офомлението е непретенциозно, но е съобразено с интериора (екстериора) :)

Прикачен файл

PICT2279.jpg
PICT2279.jpg (152.4 KиБ) Видяна 19257 пъти

Прикачен файл

PICT2267.jpg
PICT2267.jpg (208.24 KиБ) Видяна 19257 пъти

Прикачен файл

DSC02032.jpg
DSC02032.jpg (102 KиБ) Видяна 19257 пъти

Прикачен файл

DSC02029.jpg
DSC02029.jpg (121.98 KиБ) Видяна 19257 пъти
Transporterr - специалист
както си забелязал вероятно от гоогле вермикулита е изолационен материал и е крехък.За пещите не се използваименно заради това .Използват се шамотни тухли и Огнеупорен бетон(едра фракция шамот или керамзит ) които освен че са много здрави имат и чудодейното свойство да акумолират топлина.
Иначе с лепило може да се залепят плочите но не мисля че си заслужава да се използват за дъно защото ще се изрови
pipbel - майстор
Ей, убедихте ме.
То се видя че ще влизаме в духа на форума и домашния майстор (демек аз) ще запрята ръкави. :cool:
Пък и кой ли майстор ще се старае повече от мен.....

Моля модераторите да преместят темата от този раздел в друг по-подходящ за целта - вилата/направи сам/полезни съвети - където решат.
Вече промених заглавието на темата и първия си пост.
единак - специалист
Ц, никво местене ей! Точно тук и е мястото на тая тема.

Док, първо наздраве....и..... 'гат запретнеш ръкави:

1. Не се замайвай със супер ултра сложни, изчислени, сметнати, преоразмерени и т.н. основи. Който е следил темата за къщата ти знае почвата. Споко, 15-20см в земята по периметъра, под носещите стени стигат. Ако имаш на сърце едно-две джелеза, турни ги. Може и без тях/според описанието на бъдещата глезотия/

2. Ако нЕкой те излъже, че е много важно да слагаш некви колконки в "носещите" стенички, дето тръгват от основата и стигат до работния плот... не го слушай/според описанието на бъдещата глезотия/

3. Ще ти се наложи да си лееш плот. И 5см да е, достатъчен е. Айде 7. Обаче тук трябва да си решиш къде точно искаш да ти е дъното на пещта, спрямо дъното на ББКто/т.1/. Защото е добре да си прецениш колко да намалиш/вдигнеш нивото да плота в частта под пещта, така че готовата пещ да ти е на нивото, на което искаш Аз, например, съм решил моето леко да го вдигна, защото в ББКто винаги има пепел, остатъци от предишни чавръкми и т.н.

Наздраве

4. Когато правиш дъното на пещта слагай тухлите на 12см страна/ калъч/изправени или както и да му викат там/ей тука вж т.1/. Тоест пещта да има под, дебел тухла 12см. Това е важно за правилното разпределяне на топлината при печене. Сети се, че фурната работи от излъчване на АКУМУЛИРАНА топлина. НЕкои източници препоръчват да се сложи пЕсък за въпросното акУмУлиране на топлина. Не ги слушай. Кондензира. Нататък, защо и какво следва се сещаш, знам че докторите имате малко акъл.

Наздраве.

5. Преди за иззидаш си сметни колко голяма трЕбва да ти е вратЪтЪ. Това, сигурен съм, че си проверил, е от съществено значение, защото пък от своя страна, е определящо колко да ти е голямо дъното на ББКто/ей тук може да се обърка малко човек от моите обяснения, по-горе говоря за дъно, под, а тук вече за дъното, ма във вертикал/. А както вече споменах, по теорията за взаимната връзка на следствието, породено от неква причина в определен случай, то определя с какви размери да ти е лицето на ББК-то. Примерно ако искаш врата на пещта 70х50 лицето ще ти дойде.....абе много, примерно 120х60... Много мръвка ще иска. Някъде из форума има таблици за отношенията на размерите на камината за да работи правилно. Исках да сравня дали моите данни са правилни и даже питах тук из форума, връзват се малко. Ако успееш да си намериш книжката на Олдржих Шурек за камините, ще шибнеш всички майстори на камини в земята, като стара баба - сопол. Всъщност, това е ББК на двора, така че пропускаме.

5. 'гат започнеш да зидаш пещта. Зидай на хоризонтални редове/оня от линка със сиера невадата не го гледай/. Ако можеш да си режеш тухлите ще е супер, ако не можеш и ги чупиш пак ще е ок/ Абе, една голяма скоба. Знаете ли откъде идва израза ОК? Само да ви светна, че е свързано с гражданската войнЪ в сАЩ. /. Връткаш си редовете и да не ти пука. А, забравих, правиш си микро скеле отвътре, което да ти ръководи и поддържа зидарията. НЕкой майстори се тормозят да го правят така, че да се разглобява и след иззидането да го вадят....баси хората. Гориш го/т.2/

6. Пак си направи зъба, за да ти дРъпа дима. Ахъм, онзи дето създава преграда пред нЕкво налягане да не блъска в огъня и последващо да пуши. Обаче, за съжаление,/запетайката е граматична грешка, ама пък как да иначе да наблегна?/ и той си има размери пък и той е на дъното на горивната камера на ББК/вертикално дъно пак да са ...и аз//вж т.5/. Начи да. Без таблици щи е трудно, но не и невъзможно. Просто може малко да припушва. Ма нали е на двора бе да гое! Ако си изровя моите таблици и схеми ще ги сложа тук, въпреки, че силно се притеснявам нЕкои майстори на камини да не вземат да се гътнат от уплахи и г/л/адни банкери. Абе пич, без майтап, намери си я тая книжка, на бртачеда Олдржих... 'ноо шсе накефиш.

Наздраве

7. Комина е важен. Ама понеже е ББК на двора, пак пропускаме. Или намираме ония таблички из форума.

8. 'ного важо. Не се набутвай да взимаш сто хиляди огнеупорни тухли за да си зидаш цялото ББК от тях. Даже, ако намериш стари, плътни, си зидай и пещта с тях. Каквото и да те убеждават майсторчЕтата, за това ББК, огнеупорни тухли НЕ ТИ ТРЯБВАТ. Нито шамот и други глупости. Зидай си ББКто с огнеупорен теракол/хи хи хи/ и не се замайвай с глЮпАсти. Със сигурност ще издържи докато ти писне от него. Другото всеобщо заблуждение е, да се изолиРВат пещите с вати и т.н. Може.... ама не е задължително. Нали затова сме сложили тухлите на по 12см от'секъде. Е'на "лека" замазка от фъшкии и глина е перфектна. Абе, ако искаш тури и вата, се тая....Ще ти е топла по-дълго време, след като извадиш ягнето..., ако пиете много рЪкия/ейййй...нема кой да ми прати/ нема изгори, не се стЪрхувай.

9. 'гат иззидаш, чакаш. Не ги слушай ония, дето разправят, че било заради свързване на бетони, разтвори и др. глюпасти. ВодЪ. Туй му е изначалието/вж т.2 и внимаваш/. Ма ти знаеш, щот знам, че докторите имате малко акъл, и/?/ коет' е по-важно знаете понякога как да го използвате.

10. Баси, много наздраве, много нещо. Ще ме прощаваш за правописните грешки. Докато го писах това сигурно сто човека ти дадоха ценни съвети... ма.... написах го. Утре може и да коригирам, ако имам търпение да се чета... Дори не мога да се изчета, че белким се коригирам. Наздраве.
Илиян Илиев™ - майстор
Фани та си купи едно барбекю от тия циментовите, от най-ефтините. До него изкопай един трап, сложи вътре джанта от камион и си намери диск от дискова брана с подходящ размер за капак. И ако си намериш и изрязвана тор от някоя кошара ще ме споменаваш дълго.
Transporterr - специалист
просто нямам какво да добавя след напоителния умопомрачаващ, майсторооставащгладен и банкерофалиращ пост на другаря "единак" освен наздраве :!:
Скоро не се бях смял така че врабците по дърветата да замлъкнат
:lol:
единак - специалист
Не се хили, ми внеси яснота. Знам, че си майсторчЕ.
Няколко пъти съм писал, че като си криете майсторлъка тук няма да принудите хората да дойдат при вас. Пак сами ще си го направят, ама ще стане грозно. Тези пък, които търсят такива скъпи майстори и формули да им пишеш хич няма да обърнат внимание. При положение, че нищо няма да загубиш или да спечелиш, защо да не споделиш? Точно тогава може да се получи ефекта на "един много готин майстор ми го каза, потърси го".
Уф, малко имам напрежение в главЪтЪ/по принцип нямам.../, ама гат се освестя ще се прочета, може верно да е за смях.

п.с. Док, там дето се майтапя с акъла на докторите е много добронамерено, брат ми е доктор, знам кви сте пичове.
pipbel - майстор
Мерси за мненията, всякакви са добре дошли.

Какво ще кажете за следните запланувани от мен параметри като числа (на снимката) ? :?

Пода навсякъде ще е с един ред огн.тухли "на калъч", а там където ще е пещта - още един ред тухли, тоест - общо към 20см дебелина идва.
За стените на пеща имам впредвид 2 варианта :
1/ двоен зид с огнеупорни тухли (става стената 20см), без ТИ
2/Един ред огн.тухли - 12.5 см дебелина + 5 см ТИ (каменна вата)
Първия вариант ми се струва по-екологичен и удачен, а на Вас ?

Първоначалните изчисления сочат че ми трябват около 500 огн. тухли и около 2м2 клинкерни ... :sad:

Прикачен файл

Plan BBQ-Oven.jpg
Plan BBQ-Oven.jpg (76.9 KиБ) Видяна 18039 пъти
NeoBoss - специалист
една огнеупорна тухла е 3,65лв по 500 1800лв сам оза тухли

бах това златно барберкю

има много писано по темите за барбекю поизползвай малко търсачката
pipbel - майстор
NeoBoss ти хубаво ме препращаш да чета, ама едно на ръка че вече съм го правил, друго - че нищо конкретно не е обсъждано като хората по въпроса. Евала ако ми покажеш че греша.
Единствено намерих само това
Не е много изчерпателно, нали....

PS - тухлите може да се намерят и около левче + - , обяви боли

Прикачен файл

kamin14.jpg
kamin14.jpg (49.98 KиБ) Видяна 17995 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9