в линка на стефан видях, че имам обещание за разяснение,което не съм спазил. толкова много тайни няма, но онзи дето се утрепа от работа наистина нищо не направи. отпреди 5-6 години спомените ми са ,че майстора превърза предната , задната стена и свода- и то така, че ми завърза и погледа
, а не така като детски кубчета-без застъпване на тухлите. моята пещ е правена по следния начин -отлях четири колонки. отделно върху найлон отлях плочата и с още трима души я сложихме върху колоните( освен на крайния продукт и много опечени агнета нямам снимки за съжаление). след това стария майстор пещостроител иззида пещта (моята му беше последната за кариерата-вече е близо 80-годишен)- първо върху бетона нареди тухли, после иззида задната стена, посредством фазер оформи свода и накрая предната стена. предната и задната стена са с дебелина около 30-40 см. зидарията беше с обикновени тухли еденички(според майстора при тези температури тухлите са абсолютно без значение) зидарията я правихме с кварцов пясък примесен с някаква глина (каолин?)материала в готов вид се добива наблизо и не съм го купувал( майстора каза, че е като шамот), но можело и с кал-жълтопръстница да се зида (хоросана не е удачен вариант, но става- бел. м-ра
). най-важното било да няма пукнатини през, които да 'просмуква пламъка'.после цалата пещ я измаза с този материал. явно затова селските пещи на няколко години се замазват наново. по отношение на комина такъв имам , но не като в линка на пипбел. моят е получен при зидането на предната стена -чрез преплитане на тухлите и е един отвор отпред, който при горенето на пещта се вентилира с една дебела 60 мм стоманена тръба и после се вади тръбата и се замазва с кал. според майстора е задължително по време на горенето пещта да 'диша'-иначе процесите не протичат както трябва. след като иззида пещта , която от едната страна е оградена със зид аз направих такъв и от другата страна. между двата зида напълних с пясък (трябвало и сол в пясъка -аз не слагах) и отгоре покрих с чамови греди и цигли. измазах пещта а отдолу, се получи като на снимката на пипбел и там доскоро живееше чудесен доберман, който ни напусна
. по отношение на паленето на пещта: след като свършихме работа( след отливането на бетона-7-8 ч за зидария и измазване и обща стойност на проекта без агнетата и с материали и труд 150-170 лв) майстора каза- или палиш пещта и поддържаш огън вътре поне 12 часа или не я палиш ( не помня колко дни 'щото я запалих
). запалих я и цяла нощ пекох мрени по 2 кг с доматен сок( по това време на годината беше и бракониерствах с нощни въдици здраво). след като мина гергьовден лустросах пещта с варова мазилка и така ми служи и до днес. опекъл съм много агнета за тези малко години- палил съм я и за един петел да се опече . хубаво нещо е . моята пещ е като това ' нарисуваното' от автора на темата, така, че на виждам нищо сложно- ДОКТОР си все пак-сам ще се справиш. ето и снимки на моето творение.офомлението е непретенциозно, но е съобразено с интериора (екстериора) 

Прикачен файл
PICT2279.jpg (152.4 KиБ) Видяна 19257 пъти
Прикачен файл
PICT2267.jpg (208.24 KиБ) Видяна 19257 пъти
Прикачен файл
DSC02032.jpg (102 KиБ) Видяна 19257 пъти
Прикачен файл
DSC02029.jpg (121.98 KиБ) Видяна 19257 пъти