• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
plo4kata - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Глей сега. Изливаш бетона.

Чакаш няколко часа.

Хвърляш няколко шепи цимент на прах така че да покрие горе-долу равномерно бетона, но без да има сухи участъци от цимент на прах.

Редиш набързо предварително намокрените плочки. Всъщност май е по-добре да са сухи.

Хващаш маркуча и разпръскваш вода. Толкова, че де не отмие цимента.

На другия ден, но при желание може и почти веднага да поръсиш плочките отново с цимент от чувалчето, така че да се запълнят фугите.

По принцип е желателно на другия ден за да са сухи плочките и да не полепва цимент по тях. А самия цимент ще поеме нужната му влага от долу за да стегне.

Може вместо цимент и фугираща смес да използваш.

Та изчакваш известно време, обикновено около половин час и с мека метла измиташ излишния цимент.

При добре изметено след няколко часа може да повториш операцията с маркуча, но може и без нея да минеш. Даже е по-добре да се въздържиш. Все пак във вчерашния бетон има достатъчно влага за да се намокри фугата и да стегне в последствие.

Иначе плочките не му пречат на бетона да изсъхне. Ще отнеме повече време, но все пак ще изсъхне.

Хайде успех и помни - Бързата работа срам за майстора. :wink:
:lol: :lol: :lol:почти се доближаваш до ''batuto''
Армагедон - специалист
Колега chapara ти лично правил ли си цитираната от теб операция, защото подобна " иновация " съм я наблюдавал от близо през 1988, като стажант -бомбе. И за да не съм голословен ще посоча обекта - хангарите за лодки на гребната база в Пловдив. Цялата операция бе под ръководство на груповия ръководител, а целта сроковете и премиите :o Резултата беше плачевен !!!
ПП - с написаното от мен не искам да омаловажавам дългогодишният ти опит :idea:
svetliopi44 - Чирак...
Армагедоне ,прав е Чапара... така правеха старите майстори ... но в никакъв случай не е по лесно от сегашните ... замазката се прави малко ...толкова че да можеш да наредиш и нагласиш плочките върху нея ... после пак теглиш и пак лупаш плочки ...

Чувал съм че в Сърбия на времето се слагали плочките върху сух цимент подравнен с мастар ... после със система тип водна мъгла се навлажнява и на другия ден е готово...
Армагедон - специалист
svetliopi44 аз съм посочил годината, когато съм наблюдавал - 1988- и не искам да кажа че е по - лесно, напротив. Просто съм скептичен относно метода. Извинявам се на автора, че му разводних темата :cry:
chapara - майстор
Армагедон написа:
Колега chapara ти лично правил ли си цитираната от теб операция, защото подобна " иновация " съм я наблюдавал от близо през 1988, като стажант -бомбе. И за да не съм голословен ще посоча обекта - хангарите за лодки на гребната база в Пловдив. Цялата операция бе под ръководство на груповия ръководител, а целта сроковете и премиите :o Резултата беше плачевен !!!
ПП - с написаното от мен не искам да омаловажавам дългогодишният ти опит :idea:
Да правил съм и ако човек е старателен се получава не много зле.svetliopi44 е прав този метод дойде от Сърбия ,който беше практикуван по онова време в Германия.По онова време имаше сключен договор за работници от Сърбия и работехме заедно на обекти.Изумени бяхме че те правят по три пъти повече квадратура от нас.Взаимствахме метода и резултатите на закъсняха.С уговорката че бяхме младежка бригада 15 човека и замазката се караше в 8 часа сутринта готова на обекта.Ми защо също ще попитате.Защото се заплащаше и замзката и квадратурата за поставени плочки ,числом и словом 3.50 лева по наряд Изображение

И сега ако ги наредя по този метод ,по здравина и качество няма да отстъпват на новите методи.Проблема е в това че трябва да си забъркаш сам замазката,да я изтеглиш,да наредиш и накрая си мъртъв.Другия проблем е че при по-голями плочи от 30/30 има вероятност да не се получи нужното овлажняване, както сега имам да редя 90/45 Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Залепване плочки върху бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: