Всички въпроси за вилата.
манихеин - специалист
batkotony написа:
манихеин написа:
xaus написа:
Аман от такива съседи. Все нещо им пречи.
Има и друга страна - аман от такива съседи, които могат да правят каквото си искат в двора си.
Това е отвратително!Как може в собствения си двор да прави каквото си иска,съсед долен... :shock: :lol:

Ама, разбира се, що да не си дигнем пет метра лятна кухня на границата на имота, нали си е у нас! Па и можем да я празнуваме кухнята няколко месеца с волуме на мах, нали сме си у нас!

Законът не е нов - не ми се рови, но е поне от 60 години. Норми за отстояния винаги е имало. Собствеността е абсолютно право само дотолкова, доколкото не нарушава чужда собственост. А хвърлянето на сянка в чуждия имот се счита за нарушаване, затова и е предвидено как да се садят дръвчета около граници. Има един принцип - никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение, затова и няма как да бъдат защитени дръвчетата. А иначе може да се обжалва - и протоколът, и заповедта, а както вече се писа - може да се води и иск за установяване на граници, - ама всичко е временно, накрая пак ще се махнат дръвчетата.
Последна промяна от манихеин на ср апр 25, 2012 2:36 pm, променено общо 2 пъти.
mcm - специалист
А не може ли да се разбереш в общината да ги преместиш на нужното разстояние, да ти продължат срока до късна есен т.е. до спиране на сокодвижението и тогава ги местиш. През това време както ти казаха колегите, пишеш жалба срещу съседа за неговите овошки и асми и наемаш геодезисти да ти проверят границите на имота.
Окака Чука - специалист
mcm написа:
...пишеш жалба срещу съседа за неговите овошки и асми и наемаш геодезисти да ти проверят границите на имота.

Само внимавай като измерят границите на имота, да не се окаже, че навремето дядо ти е заградил маааалко повече място и така тея фиданки да се окажат всъщност на комшията, а не на дедо ти :wink:
Johny - майстор
Aз съм от другата страна на барикадата. На съседката дръвчетата са на по-малко от три метра и правят сянка на зеленчуците ми. От общината казаха, че мога да оспорвам само нови насаждения. Явно нашите закони са други или някой греши или лъже. На всичкото от горе засади нови спазвайки отстоянието, но пак от север /мое юг/. Не пожела да сади от нейният щг, защото сянката ще пада върху нейните насаждения.
Въпреки това ти съчувствам. Потърси компетентно мнение, за точното законово положение. Послушай колегите и пусни жалба с подобни искания. Имах подобен проблем и го реших точно по този начин. Когато и при съседа дойдоха от общината, той се отказа от претенциите си.
Успех!
masterval - майстор
Попитай съседа си, дали ще му е по-приятно след като отрежеш овошката да засадиш 2 ореха на три метра от оградата...
zmiori - специалист
masterval написа:
Попитай съседа си, дали ще му е по-приятно след като отрежеш овошката да засадиш 2 ореха на три метра от оградата...
Towa e ideq tukmo w момента има някаква кампания за субсидиране на засяването на орехи ако не се лъжа 15 000 евро на декар тук по нашия край бизнесмените са пощурели да купуват земи и да сеят орехи.
Пред нашия блок има една липа няд 18 м. е висока и тя ще свърши работа.
ArturDent - Почти Безобиден
masterval написа:
Орехите може да за ценни (защитени) дървени видове, но въпреки това нямаш право да ги засадиш на 2 м.
stiv1961 - майстор
Да де, той ще ги засади на три метра от оградата, както е посочено в чл. 52 и по препоръка на masterval.
hidrazin - майстор
3. За асмите - като при при твоите овошки - ще се махат.
Разпоредбата на чл. 52 от ЗС касае засаждане на дървета. Не се касае за дърво, а за многогодишен храст, пълзящо растение, което не попада под хипотезата на чл. 52 от ЗС, при което тя не може да се приложи.
Само внимавай като измерят границите на имота, да не се окаже, че навремето дядо ти е заградил маааалко повече място и така тея фиданки да се окажат всъщност на комшията, а не на дедо ти :wink:
И какво като е заградил малко повече?Сроковете за оправяне на "неуредени сметки по регулация" минаха.Ама това е друга тема.

Към Edwardo - съветвам те да си оправите отношенията с комшиите или да изпълните законовите разпоредби (премахване или преместване ако е възможно). Това 3 метрово отстояние не е от вчера.Закона за собствеността е от 16 Ноември 1951г. а преди Закона за устройство на територията имаше и други закони (ЗПИНМ, ЗТСУ). Моите уважения към дядо ти, ама трудно ще ме убедиш че не е знаел за това.И преди да питаш за такива неща се постави на мястото на съседите.Ами ако те бяха посадили пет бора до оградата как щяхте да се чувствате?
Аз имам два лешника на 1,5м от оградата на комшията и всяка година ги кастря.И те са от дядо ми и затова не ми се махат.Добре че комшията още ме търпи.
Преди години си имахме доста проблеми с него - караници, проблеми, не си говорехме(нормални отношения между комшии :lol: ).Докато преди около 10 години седнах с него и изгладихме проблемите.Това за мен е най-верния подход към случая.
:partyman:
манихеин - специалист
hidrazin написа:
3. За асмите - като при при твоите овошки - ще се махат.
Разпоредбата на чл. 52 от ЗС касае засаждане на дървета. Не се касае за дърво, а за многогодишен храст, пълзящо растение, което не попада под хипотезата на чл. 52 от ЗС, при което тя не може да се приложи.
Не е така. Има принцип за прилагане по аналогия. Даже и бръшлян да е, ако пречи по някакъв начин на упражняването на чуждото право, може да бъде премахнат.

Тема "ЗАПОВЕД ОТ ОБЩИНАТА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ОВОШКИ ,,ПОМОЩ !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: