Всички въпроси за вилата.
marmoz - специалист
Генератор за ток и помпа :) Като не е А и Б то сигурно е АБ :-D
П.П.Иначе кладенеца е супер маняшки ,много ме кефи на снимката :)
VLADO66 - майстор
Чудя се дали някоя медарка няма да свърши работа :?
gogata1987 - специалист
Ако има само наноси - медарката и според мен би свършила работа. Ако има и коренища, фирмите почистващи кладенци си имат "щипки"(сори, ама не съм наясно как е името на инструмента), с които ги почистват.
Junak - майстор
Не пишете глупости - "медарката" на 8 метра НЕ МОЖЕ ДА СМУЧИ.
VLADO66 - майстор
Junak написа:
Не пишете глупости - "медарката" на 8 метра НЕ МОЖЕ ДА СМУЧИ.
Смучи,смучи и на по дълбоко смучи стига да не е някоя раздрънкана ИФА :)
VLADO66 - майстор
Krass написа:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=reT8a-X8PcQ[/youtube]
Направо ме застреля с това парче :lol: :prayer: :partyman:
stefanbg - специалист
Krass написа:
7.30m до водата, няма как да стане. Ще трябва помпата да се спуска вътре.
В краен случай може да молим съседи за малко ток. Мислех си и аз за бензинова помпа. От този кладенец в миналото е вадена вода с коне. Моят тъст ми разказва, че още като бил малък (сега е над 70 год.) като са вадили вода един кон паднал в кладенеца и цялото село се събрало да го вадят. Тогава не е можело така лесно да се намери кран. Е, коня го извадили, де, не е вътре сега. На едната снимка от дясната страна се вижда един стърчащ камък и дупка. До кладенеца има шахта за помпа, а през дупката е минавала тръбата за смукателя. Така че, сигурно ще може да се достигна смукателната дълбочина. Но проблема е, че съседите, от които можем да вземем ток не си стоят на село и ако трябва дълго време да се работи ще е малко трудно. А бензинова ме съмнява. че ще се задушава като е в шахтата. Може би ще трябва да й осигуря принудително въздух. Мислех и за вариант с генератор и потопяема, но те са с малък дебит. Ония с голям дебит пък са скъпи, а аз още в началото споменах, че бюджетът ми е ограничен. Затова ми се иска да намеря фирма, респ. специалисти, които да си имат помпа и другите съоръжения. Аз не бих могъл да им осигуря оборудване.
А, сетих се, че имам един приятел, работи към 112, гражданска защита, де, ще питам и него, но е в отпуск и замина за чужбина за 1 месец. Дано той се сети за нещо.
Продължавам да съм отворен за идеи и мнения! Благодаря на всички, които вземат и които ще вземат отношение!
stefanbg - специалист
Krass написа:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=reT8a-X8PcQ[/youtube]
Ееее, благодаря за клипа, че ме развесели. В стил "Черно фередже". Руснаците много си падат по този тип музика, като студенти понапявахме и ние по нещо такова.
ArturDent - Почти Безобиден
stefanbg написа:
ArturDent написа:
Аз бих праснал един бетонен пояс, който да захване първите 3-4 реда от камъните, или поне 25 см, че не мога да преценя големината на камъните.
Благодаря,
Но съм бос по строителството и не разбрах какво значи "да захване първите 3-4 реда". Да изкопая до твърда почва около зида на дълбочина 3-4 реда. Ако е така, то бетона като се излее няма ли да срути тези 3-4 реда. Ако е върху зида пък ме е страх, че ще го натовари - по груби сметки това е минимум 1,5 куб. м. бетон. Не зная какво е отн. тегло, не май няколко тона ще се съберат. За покриването ще измисля нещо.
Друг вариант май е плоча, която да легне на фундамент-няколко броя стъпки. А в плочата - капак. Но да не забравяне, че и разходите са от значение. Не мога много да се разпростирам.
Копаеш от външната страна, малко кофраж (стягаш и камъните отвътре) и като излееш бетона няма да мръднат камъните. Бетона ще ги зелепи.
За чистенето - най-добре фирма, но можеш и сам.
Има фирми, например Киров, които дават техника, включително и помпи под наем. Вземаш си една хубава помпа, източваш водата и вадиш тинята. Другия вариант - лайнярката (от местното ВиК)
Ако не можеш да източиш водата (има голям дебит) няма смисъл да го чистиш ;)

А за кинтите и бетона, няма как. Та ти имаш 3 м диаметър.

Тема "Почистване и обезопасяване на кладенец в Ловешки регион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: