Всички въпроси за вилата.
hidrazin - майстор
Да бе, да. Да я е...а в умрялата китайска резачка. Вече 5-6 години я ползвам и още верига не съм сменял. Сега пък и специално масло. Глупости. Това да не ти е ДВГ ? И с олио да я намажеш пак става. Те и без това новите масла ги дават "биоразградими". Дрън, дрън. Само казах да не е трансформаторно. И колко струва една верига - двадесетина лева. За 5-6 години съм изхабил по нея около 5 литра масло. Тъкмо съм спестил за нова верига ама като гледам тръгвам да спестявам за втора верига от това, че не купувам "специално масло". :lol:
Абе пич, ти да не ги продаваш тия масла че ги дрънкаш такива? :?
:partyman:
stiv1961 - майстор
Като се замислих.... и аз не съм купувал верига, само няколко заточвания по 3 левчета... а колко мат,риал съм нарязал. Даже на няколко пъти сина щото е голям бързак реже черчеветата барабар с шпанолетите по тях :-D Тате, вика, бая искри хвърчат бе, трябва веригата да се заточи вече :-D Тааа, слагай мАторно отработено и утаено масло и хич да не ти пука :)
iivanov - майстор
Преди десетина дена се договорих с един за 10л трансмисионо масло по 1,50 литъра.Тя пък тубата е 11л,но пък вече беше уговорена цена. :-D
crez - майстор
stiv1961 написа:
И аз имам една китайка, до сега/ 4-5 години/ не е виждала оригинално масло. Ползвам отработено от семейните коли като го оставям известно време хубаво да се утаят боклуците и след това внимателно го преливам в ПВЦ бутилки.
+1 От нова хуксварната я карам с такова масло, вече 5 г. и бая работа, уралката също. Ех хвърля чернилка по дрехите, но без жертви не може. :lol:
batence81 - специалист
сетих се, че тия дърва ги позлвам за барбекюто после, досега ползвах изгорело моторно масло, някои има ли наблюдение дали се тровим така като ядем скарата, попива ли по дървото? Така се стреснах, че взех някаво био расително за вериги, ама е 9 кинта и не е оферта...
lov - майстор
Ако някой ми покаже че по гората резачите които се занимават с промишлен дърводобив карат с нещо друго по различно от отработени масла ще го почерпя. :lol:
А наблюденията са ми от автопункт да смяна на масла. Не мога да се вредя да ми съберат момчетата да си карам масларката. :lol:
hidrazin - майстор
batence81 написа:
сетих се, че тия дърва ги позлвам за барбекюто после, досега ползвах изгорело моторно масло, някои има ли наблюдение дали се тровим така като ядем скарата, попива ли по дървото? Така се стреснах, че взех някаво био расително за вериги, ама е 9 кинта и не е оферта...
Ти пък! Ти като режеш дървета да не би случайно да поливаш с някоя лейка мястото на сряза? :-D
Я сега сметни колко масло ти отива за да нарежеш примерно един кубик,
колко от маслото остава по талаша и евентуално колко би останало по самата цепеница?
Да не казвам че и да остане нещо, то минава през огъня.
Вероятно поглъщаш повече масло от изгорелите газове ако стоиш няколко минути на светофара при някое оживено кръстовище. :cool:
Ама ако искаш да си чак толкова ЕКО, за барбекюто може да използваш дърва отрязани в гората с трион, брадва...
и за транспорт пак ЕКО - магаре, кон, катър ... или на рамо. :lol:
:partyman:
koveslav - майстор
lov написа:
Ако някой ми покаже че по гората резачите които се занимават с промишлен дърводобив карат с нещо друго по различно от отработени масла ще го почерпя. :lol:
А наблюденията са ми от автопункт да смяна на масла. Не мога да се вредя да ми съберат момчетата да си карам масларката. :lol:
Аз ще ти кажа.По-съвестните резачи карат на базово масло.С вискозитет на М10Д или по ново му 15W/40,купували сме го и на 2лв,а и надолу,но се купува количество.По-големите складове за петролни продукти го предлагат,би трябвало и сега да го има.Проблема е най-голям при машини с алуминиеви резервоари за маслото(професионалните са с такива).Киселините в отработеното масло правят язви и понякога направо ги пробиват.На професионални Хуск и Щил съм го виждал няколко пъти този ефект,даже се е налагало да ги заливаме външно със смола-лепило.Но ако успее да изтънее и се пробие стената към картера на двигателя-изхвърляш машината.При полупрофесионалните и хоби машините отработеното масло с киселинност може да направи язви eдинствено по металното буталце на маслената помпа,всичко друго е пластмаса.За предпочитане са отработени масла от бензинови мотори,а ако са карани на пропан-бутан е най-добре-най-бистри и неутрални са.В дизеловите отработени масла има сериста и сярна киселина,образувана от сярата в дизеловото гориво и кондензите на водни пари в мотора.Особено при просрочени километри на маслото.
vlax - майстор
lov написа:
И аз ще ти кажа.По гората резачите карат с ново М10Д. А наблюденията са ми от магазин за наливни масла понеже доста от тях идват и купуват.То по едно време на един пункт бяха пуснали по-евтино масло за бензина за резачките и много от резачите се юрнаха и купуваха от него и след известно време хвърлиха пари за ремонт.
lov - майстор
Аз вярвам на това което виждат очите ми, а не на нещо което вие и двамата твърдите. И ми стана много интересно за колко време се пробива тоя резервоар от сярната киселина, че нещо ми се объркаха познанията по химия. Щото сярната киселина се транспортира именно в алуминиеви резервоари а не в нещо друго.
Та алуминия бере ядове от основите а не от киселините. А веднъж обработен с киселина могат да държат и основи. А що става така мога да ти обясня ама това е друга тема. Не се заяждам просто ми е интересно колко дърва ще нареже тая машина че да има време да и се пробие резервоара. Интересно как и картера на колата не се е пробил след като в него все такова масло се плацика.

Иначе и аз съм съгласен че не трябва да се ползват дизелови масла ама защото са по замърсени и с по голям вискозитет и трудно вървят през помпата. Аз лично карам със компресорно масло ама от винтови компресори но то ако то сложа две шишета на масата няма да познаеш кое е отработеното.

Тема "Какво масло за електрически трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: