Всички въпроси за вилата.
gogitko - специалист
За овощна градина ?
П. Петков - специалист
Chefo77 написа:
Преди време видях на пазара някаква жена да бута нещо като РК1. Нещо като, защото хем приличаше, хем нямаше нищо общо. Освен, че беше с 2 колела, то те не бяха сложени в предния край, а в средата на количката и изпълняваха ролята на опора. Кошът беше в предния край на количката, а дръжките - стандартно отзад. Различното се дължи на това, че вместо да вдигаш дръжките и да щъкаш насам-натам, ги натискаш. Много по-удобно е, когато ти трябва за дейност, свързана с преместване на материали, но не е необходимо изсипване. И много по-малко натоварваща. Но - така и не успях да намеря снимка на тази количка, нито къде ги продават ...
Всъщност, използва се другата ръка на Архимед (едната държи лост от първи род, а другата от втори.), като има предимство, че телесното тегло се ползва за компенсиране на полезния товар. Има обаче и недостатък, а именно, при каране по хлъзгав път намалява триенето между обувките и пътя и има опасност от боксуване. :) Също, не би могло да се кара товар с тегло по-голямо от собственото, освен ако рамената на лоста са различни. А какво е РК1, нещо като "ремарке еди-какво си" едно ли?
stiv1961 - майстор
Chefo77 написа:
Преди време видях на пазара някаква жена да бута нещо като РК1.
Сигурно нещо такова, но с кош :?
Chefo77 - майстор
stiv1961 написа:
Chefo77 написа:
Преди време видях на пазара някаква жена да бута нещо като РК1.
Сигурно нещо такова, но с кош :?
Да, нещо такова, но сякаш беше с 2 дръжки ... и наместо конструкцията, имаше корито, точно като РК1
РК1 (за тези които не знаят) = Ръчна Количка 1
:lol: :lol:
stiv1961 - майстор
Според мен РК1-М/ ръчна количка- модернизирана, т. е. с гумено колело :-D / е класически вариант. Както колегите, споменали горе, тя е по- удобна за пренасяне на бетон по талпа или тесни участъци. От друга страна РК2-М / ръчна количка с две колела- гумени :-D , която колегата vlax е показал/ е по- стабилна, няма нужда да балансираш с ръце.

П.П. Това пък е напълно в стила,, направи сам" :-D

shotik - майстор
gogitko написа:
shotik написа:
за насипни материали /даже за бетон/ монтирам едно старо ламаринено корито и в него бъркам,когато е за малко количество.
А за по-големи количества сменяш с по-голямо корито ? :rolleyes:
Не го сменям коритото когато имам големи количества,бъркам на бетонната площадка ,товаря в коритото и превозвам,като го напълня става доста тежко ,може би над 60 кг,за мен е важно ,че с годините съм си изработил стил на ползване и за мен е универсалния помощник за превоз на тежки ,обемисти,дълги и къси материали,насипни и др .
iivanov - майстор
gogitko написа:
За овощна градина ?
РК-2К ми се струвa по-добрa. :?
ArturDent - Почти Безобиден
Тая количка става става само за събиране на сухи листа.
Ламарината е много тънка и като я натовариш малко се огъва там където е вързана с болтовете/нитовете.
Тръбите и те се кривят там където са сплескани. Явно са направени от някакво меко желязо.
Имах подобна, но не успя да изкара и един работен ден.
gogitko - специалист
Сигурно е китайка.
lyki - специалист
да ти споделя и моите патила по темата.Съвсем в духа на форума беше ми нужна количка при измазването на вилата. Един ден в едни отпадъци видях сцепен на две резервоар за бензин на ЗИЛ -130,долната част без гърловината,в нея циганетата горяха изолацията на кабелите.Спазарих я за 10 лв.Изхвърлих прогнилия кош на старата количка ,по претегнах шасито и сложих парчето от резервоар за кош.Получи се повече от очакваното само,че ако я напълниш повечко тежи при бутане ,но тя взема и малко:)
Изображение
Ето това се получи ,съжалявам за лошата снимка но това имам в момента ,ако проявиш интерес ще я снимам с подробности.

Тема "Ръчна количка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: