Всички въпроси за вилата.
Пунктоален е Кирил, но е сериозен.
Ако не се замисля по дълго време.....едва ли бих направил разлика между горните упоменати.
Леко сложно е за "невъоражено" око, но от думите му става ясна идеята.
Киррил - специалист
нед юни 30, 2024 10:15 pmhidrazin написа:
нед юни 30, 2024 8:35 pmКиррил написа:
Обърни се към архитект и той ще направи чертежи, ще вземе в предвид снежна покривка, ветрово и всякакво друго натоварване, характеристики на панелите и т.н.т.
Ще ме извинЯваш ама пак ... не си в час.
Нищо такова няма да му направи архитекта а ще му нарисува с молив/пастел някоя творба ма Пикасо. :rock:
Архитектите са художници дето обикновено рисуват невъзможни за изпълнение неща.
Работите за които говориш ги правят проектантите (с изключение на BLUEPUPIL дето и това не може) и инженер конструкторите.
Давай ся нататък... :)
:partyman:
Да...... преди 35 години архитектите можеха да направят чертеж и да сметнат с какви материали да се направи покрив 10 х 4. Сега според "hidrazin" те рисуват с МОЛИВИ И ПАСТЕЛИ творби на Пикасо. Бъкел не разбират от проектантство, от конструкции, как се пресмята снежно и всякакви други натоварвания... а бе могат само да рисуват..... не могат да смятат дори.

Прав си, според теб трябва ли да подаде молба в някое проектантско бюро (дано да няма там архитекти, че те нищо не разбират), да се допита до конструктори, инженери по различните инсталации които евентуално може да ги има (електро примерно, може да има осветление на тавана), инженери по пожарна безопасност - (преминават комини), да се направи доклад за геоложко проучване на терена, в който се разглеждат характеристиките и носещата способност на почвата дали ще издържи металният покрив.... да се направи план и задание на идейният проект...
После според теб да се направи ли екип от консултанти за да работят по идейният проект и да се се разработят:
-Концепцията за проектирането.
-Очертаване на спецификации.
-Стратегия за планиране.
-Програма и стратегия за поетапно изпълнение.
-Възможност за изграждане и логистика на строителството.
-Анализ на ограничения и възможности.
Следва няколко месечно проектиране.......

А бе според "hidrazin" работата не може да ти свърши прост архитект, треба си сериозна работа за покрив 10 х 4м.

Разбираш ги тия работи, печен си. Свалям ти шапка. Давай ся нататък... :) :drinkers:

Сега сериозно:
Допитай се до хора на които това им е работата - проектиране на метални покриви. Възложи работата на специализирана бригада задължително с договор. У наше село един беше спазарил двама роми, да му ремонтират покрива, та единият взел че паднал от горе и се пребил. После циганката ги съди за кръвнина понеже е бил работодател на мъжа и и не взел предпазни мерки против трудова злополука.
Живеем в шибано време и трябва нещата да се оглеждат сериозно за да не настъпим котето.
chapara - майстор
нед юни 30, 2024 10:15 pmhidrazin написа:
нед юни 30, 2024 8:35 pmКиррил написа:
Обърни се към архитект и той ще направи чертежи, ще вземе в предвид снежна покривка, ветрово и всякакво друго натоварване, характеристики на панелите и т.н.т.
Ще ме извинЯваш ама пак ... не си в час.
Нищо такова няма да му направи архитекта а ще му нарисува с молив/пастел някоя творба ма Пикасо. :rock:
Архитектите са художници дето обикновено рисуват невъзможни за изпълнение неща.
Работите за които говориш ги правят проектантите (с изключение на BLUEPUPIL дето и това не може) и инженер конструкторите.
Давай ся нататък... :)
Взел си ми думите👍
chapara - майстор
Кирррррр ил, не те знам къФ си, ама знам че нямаш грам представа от от йерархията в строителството!!
И да, архитектите не могат да смятат, защото в учебната им програма няма такива заложени дисциплини!!
Те са тъй наречените дизайнери в строителството. От как свят светува, има яки закачки между архитекти и проектанти, че дори картинките не могат да се изпроектират, да се изпълнят.
Груба грешка е да бъркаш позициите на едните с другите, както да наречеш бялото за черно!!!
hidrazin - майстор
Това се опитвам да му обясня ама не, запънал се е като онова дългоухото на дървен мост. :-D
Тоя филм съм го играл дълго време. Един такъв (бивш главен градски архитект) идва при мен и ми вика че шефа казал да окабелим едни помещения.
По принцип не ми е работа ама викам си да помогнем...
Искам му някакъв чертеж за да знам какво да правя. Оня - след малко ще го имаш.
След 15-тина минути ми носи лист "чертеж" с молив на ръка и сложени някакви точки, кръстчета... без НИКАКВИ РАЗМЕРИ. :-D
Питам го - дай ми за контактите отстояние от под, отстояние от стена, същото и за лампените излази на стената...
Отговорът - Ми виж там, ти нали знаеш... :lol:
Ааааа... НЕ, НЕ МИНА. После аз да съм виновен що съм ги сложил ниско, високо, по в страни...
Пък и помещенията си бяха сложни и особени - стара къща която се преустройва в ...
И инсталацията трябва да се адаптира към даденостите + че много дървения.
Другите двама архитекти - същата работа. :) А Кирето хем не е на ясно, хем ми се сърди...
chapara - майстор
И до последния ректор, защо ли, никога не е имало ректор-архитект от създаването на УАСГ. Последната е такава, но то сега в тия джендърски времена, не знаем кой, кой е🙄
Киррил - специалист
пон юли 01, 2024 4:42 pmhidrazin написа:
.
А Кирето хем не е на ясно, хем ми се сърди...
Не ти се сърдя. Имаме много общи разбирания за повечето неща, но и малки разлики, които не са съществени.
Имал съм взаимоотношения с архитект само два пъти.
Отидох преди години по време на СОЦ-а при една архитектка и и казах, че искам да ми направи план, чертежи и всичко каквото е нужно за построяване на една къща на село - тип вилна, в близко село до града. Обясних и какво искам да има, уточнихме мястото, дадох и скица по спомен, груби размери, разпределение. Викна ме за 2-3 доуточнявания и след няколко месеца ми даде готови планове, скици, чертежи и всичко каквото е необходимо. От кой е търсила съдействие не зная. Платих и и толкова. Някои неща по спомен бяха на паус. Поиска да ми съдейства за придвижване на документите, но тогава се отвори внезапна възможност да закупя апартамент и вилата артиса.
Вторият път беше когато баща ми направи гараж в града. Пак отидохме при тази архитектка, направи документация, планове, завери ги където трябва и построихме гаража. Баща ми контактуваше с нея. Нямам спомен по време на соца да сме имали проблеми със строежа. Не съм имал връзка с никакво проектанти индЖинери, конструктори или всякакви други подобни.

Сега нямам представа, може архитектите да са затъпели, все пак е демокрация.

п.с.
Изучавани дисциплини - архитектура!!
https://uacg.bg/?p=210&l=1&m=3
https://uacg.bg/?p=186&l=1&m=1
chapara - майстор
Всичко написано, плюс качените матеряли доказват от мен казаното и моите наблюдения, а и на родителите ми, лека им пръст.
Учили са и учат олекотени варианти на дисциплините, лични наблюдения и сравнения. Математика само до втора част, съпромат и други фундаментални дисциплини липсват за сметка на .
други по леки и приятни.
Архитектката ви, е окрала труда на по низшестоящи от нея, а за пауса, да, имаше си чертожници на времето. То по времето на соца се крадяха така и научни трудове, и други взимаха званията. Нека младите го знаят!
Та Кире, можеше да избегнеш нихилизма след като си бил далеч от кухнята.
Киррил - специалист
пон юли 01, 2024 7:51 pmchapara написа:
Всичко написано, плюс качените матеряли доказват от мен казаното и моите наблюдения, а и на родителите ми, лека им пръст.
Учили са и учат олекотени варианти на дисциплините, лични наблюдения и сравнения. Математика само до втора част, съпромат и други фундаментални дисциплини липсват за сметка на .
други по леки и приятни.
Архитектката ви, е окрала труда на по низшестоящи от нея, а за пауса, да, имаше си чертожници на времето. То по времето на соца се крадяха така и научни трудове, и други взимаха званията. Нека младите го знаят!
Та Кире, можеше да избегнеш нихилизма след като си бил далеч от кухнята.
Изписаха се две страници за да ми обяснявате двамата с Хидразина,, че съм объркал архитект с проектант или не знам как там се нарича. Това ли е същественото в написаното от мен, названието на лицето, или това да се допита до специалист? Ако ще се хващаме за думата и ще доказвате колко съм тъп, а не за същността, то отваряте голямо поле за опровергаване и форума ще заприлича на място за престрелки и нищо по същество, защото ще забравим за какво е темата.
Като си ербап и не си съгласен с мнението ми, че трябва да се допита до специалист, то почвай да даваш съвети, а не да спорим дали е правилно да се нарече архитект или по друг начин.
Нали разбираш, давай да те видим, или ще се скриеш.
Взе да ми писва от заядливи хора хващащи се за думата, а не за същността.
Да, сгрешил съм думата, е и?
Сега доволен ли си след като ме затапихте и доказахте с Хидразина че съм просТ. Какво съм виновен, че архитектите сега не струват пет пари и са с купени дипломи.
Andri01 - майстор
Преди години, един професор казваше: " Инженера не е длъжен да знае и помни всичко! Но трябва да знае къде да намири това ,което му трябва в момента". Е, сега има Google и с него някои с незавършен 8-ми клас, се правят на многознаещи. Но стават само и единствено СМЕШНИ с copy-past!! :lol:

Тема "Изграждане на нов покрив с метална конструкция и сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: