emergency_bg написа:ако мога да се включа, според мен няма да избие между стената и стирпора. аз съм пуснал подобна тема, моят проблем е, че в хола си имам 2 вътрешни и една санирана стена, само около вратопрозореца не е изолирана и под прозореца се получава конденз. Това, което аз направих, и естествено е само временно е, напръсках стената със Саво и след като изсъхна, сложих една лента алуминиево фолио там, където се образува конденза, над праговете на ламината. няма никаква промяна и конденза пак си се появява, но кондензира по металното фолио и сутрин само избърсвам фолиото, така не се разпространява влагата по стената, докато преди я имаше по цялата стена. Мисълта ми е, че по вашата логика щеше да избива под фолиото, но не е така.
Това е много показателен пример! Алуминиевото фолио не е паропропускливо и не допуска влагата да стигне до студената стена и да кондензира там! Влагата кондензира върху студена повърхност , но само ако успее да стигне до там. За тази цел се слага пароизолацията:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 6348#26348
- за да спре влагата още на топлото , където няма условия да кондензира. Както е известно EPS (стиропора) е паропропусклив материал и ако не е залепен плътно за стената , а е лепен на топки е логично да кондензира по стената. Дали това ще доведе до поява на мухъл не мога да кажа със сигурност. Този проблем се решава , като за вътрешна изолация се използва XPS(фибран) , който не е паропропусклив и се явява като паропреграда и не допуска влагата от въздуха да стигне до стената.
Сега да минем на следващия въпрос - за външната изолация. Понеже отвътре стената е пароизолирана за да не се запечатва следва да се използват паропропускливи материали за направата на външната топлоизолация. Фибрана , който е подходящ за вътре в за отвън не е подходящ , но стиропора , който заради качествата се не ставаше за вътре , сега заради същите тези качества е изключително подходящ за отвън! Другия вариант е вата и вентилирана фасада от рода на сайдинга. Всички останали материали за фасадата - замазки, мазилки, и бои също трябва да бъдат паропропускливи(дишащи)