• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 62
Всички въпроси за вилата.
tany3dj - напреднал
Според книжката в италианския форум, колкото е по-висок отвора на вратичката, толкова повече загуба на топлина има. Те дават и два стандарта размери на диаметъра на пещтта: 36 и 42 инча /при двата популярни вида пещи - Неаполитанска(с по-нисък купол) и Тосканска(с по-висок купол)/ и към тях са посочени размерите на отвора на вратичката /вис. и шир./
В прикачения файл може да погледнеш дадените от тях размери. Естествено можеш да ги преизчислиш според размерите на твоята пещ :)

Прикачен файл

sizes.jpg
sizes.jpg (77.63 KиБ) Видяна 4286 пъти
tany3dj - напреднал
И при нас стои въпросът с шамота :)
И допълнителен въпрос от мен: С какво препоръчвате да се изгради формата/скелето, около което ще се зида купола, или вие какви материали и хитринки използвахте?
stiv1961 - майстор
tany3dj написа:
С какво препоръчвате да се изгради формата/скелето, около което ще се зида купола, или вие какви материали и хитринки използвахте?
Аз мисля да правя скелета с летвички от фазер, тук- там подпрени отвътре със стиропор/ за здравина/. После махам стиропора, паля леко огънче и летвичките изгаряаааат :) Нещо такова:
iva6ki - специалист
Колежката добре ти е отговорила за размера а за
шамода не си объркал бавно си стяга но за формата
не залагай на стиропор да не съградиш пък да те излъже
да зидаш наново.
stiv1961 - майстор
Имах в предвид вместо шперплата от снимката да изрежа две плоскости фибран/ не стиропор/ под формата на дъги, сложени ,,на кръст" и върху него да наредя ленти от фазер със същата дъга тук- там хванати с винтове. Дали ще ме излъже :?
iva6ki - специалист
Ако питаш мен го направи от снимката само че по височина
го направи от 2 парчета с планка от дъсчица и два или
колкото решиш болта хем здраво хем разглобяемо а за в-ната
сега успях да намеря подсетките :-D

p.s. Правиш го пропорционално на твоите размери

Прикачен файл

Kamina2.jpg

Прикачен файл

Kamini-4.jpg
piron45 - майстор
stiv1961 написа:
Имах в предвид вместо шперплата от снимката да изрежа две плоскости фибран/ не стиропор/ под формата на дъги, сложени ,,на кръст" и върху него да наредя ленти от фазер със същата дъга тук- там хванати с винтове. Дали ще ме излъже :?
Стояне, я погледни тук може да заимстваш нещо:

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/ ... in/2617001
tany3dj - напреднал
Ние вчера сглобихме от стари пдч плоскости 2 полукръга "на кръст" за да получим 4 страни. Помежду тях смятам да наслагаме дъги от други подръчни материали и така...
Стив, с какъв диаметър ще е твоята пещ? Барбекюто пред входа и ли ще го правиш?
batkotony - специалист
Стив,не съм специалист в тази област,но съм чул,че при изграждането на такива пещи старите майстори ползват мокър пясък за кофраж,който после изгребват през отвора.Ако искаш пробвай и ти така... :?
piron45 - майстор
batkotony написа:
Стив,не съм специалист в тази област,но съм чул,че при изграждането на такива пещи старите майстори ползват мокър пясък за кофраж,който после изгребват през отвора.Ако искаш пробвай и ти така... :?
Метода с пясъка е останал от времето когато са правели глинени пещи. Оформя се с мокрия пясък купула на бъдещата пещ и след това се замазва върху него глина с дебелина около 5см. Изчаква се да засъхне глината и пясъка се изгребва през отвора, след което се пали бавен огън вътре в пещта и се поддържа няколко дни до изпичането на глината. Така оформената пещ се облепва с един или няколко пласта каменни плочи, хем да изолират ,хем да акумулират топлината. Когато пещта е завършена напълно се пали здрав огън да гори вътре поне два часа след което се изгребват остатъците от него и се вкарва агнето. Вратата на входа задължително се запечатва с тесто и се оставя поне 4 часа да се пече /агнето/. Нататък действате според личния вкус. :lol: Ха наздраве ! :partyman:
Но наистина тази технология би могла да се използва и при зидането с тухли.
Последна промяна от piron45 на пет юни 08, 2012 10:06 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: