• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 62
Всички въпроси за вилата.
stiv1961 - майстор
tany3dj написа:
Ние вчера сглобихме от стари пдч плоскости 2 полукръга "на кръст" за да получим 4 страни. Помежду тях смятам да наслагаме дъги от други подръчни материали и така...
Стив, с какъв диаметър ще е твоята пещ? Барбекюто пред входа и ли ще го правиш?
Диаметъра довечера ще го уточня с точност- вероятно около 100 см. Барбекюто ще е пред входа, на предните страници съм пуснал снимка на едно правено от наш колега. Пусни ако обичаш някоя снимчица на вашето.
Стив,не съм специалист в тази област,но съм чул,че при изграждането на такива пещи старите майстори ползват мокър пясък за кофраж,който после изгребват през отвора.Ако искаш пробвай и ти така...
batkotony, и аз съм чел за този метод, но мисля, че си е малко хамалогия :)
hidrazin - майстор
Към iva6ki за подсетките. На втората пише 9,30 m³ огнеупорен бетон.
Аз ли нещо не схващам? :shock:
:partyman:
Transporterr - специалист
stiv1961 написа:
и аз съм чел за този метод, но мисля, че си е малко хамалогия :)
хамалогия е това с летвичките :) за да не кажа чиста проба някоймуескучноисиправизабавление

преди няколко страници ти предложих да зидаш с лепило флекс или със цимет разреден с водно стъкло или със специалното лепило, но ти реши че щом дядото на дядото е зидал със мертел значи така трябва. е, сега кой ти е крив, дано да стане здраво :?
stiv1961 - майстор
Хмм, или аз съм толкоЗ проЗт или ти не четеш докрай въпросите ми. Извинявай ама ще ти цитирам всички отговори
Transporterr написа:
Transporterr написа:
..35-40 см максимум
Тук съм напълно съгласен :)
Transporterr написа:
тези плочи се чупят като вафли изобщо не се хаби с тях.
Тук питах за такива тухли само за мястото където ще е скарата- да се получи като корито. Даже вече си купих 4 бр. 290/ 190/3 см.
Transporterr написа:
вземи си тухли 6.5см. и зидай на ребро ако искаш да икономисаш от страни зидарията
И тук съм съгласен :)
Transporterr написа:
тухлите може да гу чупиш на две полвинки..слагай и цели :) и в клиновете наливай циментец или огнеупорен бетон
Тук пишеш за клиновете а не за зидането. За това послушах съвета на другите колеги и започнах с шамот. А ти ме пращаш за пепел от Австралия :?
Извинявай още веднъж, но те съветвам да четеш постовете докрай и тогава да отговаряш/ ако искаш де :) /
Transporterr - специалист
аз пък не мога да разбера на китайски ли да ти напиша, че на всякъде огнеопорните тухли се зидат/лепят със едно и също лепило все едно дали са клинове. около/под огнището или пеща или стените. друг е въпросът дали под тях слагаш замазка, заливаш ги със бетон, цимент или ги замазваш .
tany3dj - напреднал
Ние първо решихме да е тунелна пещ, а барбекюто да е от ляво /по модел на една снимка от интернет/. И започнахме така - без някакъв точен проект /колкото и непрофесионално да звучи/. След като изградихме "първи етаж" решихме, че ще строим куполна пещ и сега размерът на плота ни позволява да е с диаметър около 75 см. /надявам се да влиза стандартна тава за печене (макар че съм фенка на пиците, не на печеното) :) Шаблонът е на 50% готов и следобяд ще го поставим и наредим пробно тухли около него. Най-сложната част ще бъдат димоотводите/комините на двете съоръжения за печене и това ще бъде моментът в който ще ви съсипя от въпроси :-D. Някъде бях чела за извеждане отгоре по външната част на купола на пещта и после свързване в комин отстрани, който да е общ, ама ще видим... На теория горе-долу си го обяснявам, но практиката е друго нещо :)
Свалих и разгледах/изчетох някои книжки за изграждане на камини, барбекюта и пещи на руски и английски /повечето в стил "Направи си сам"/ и ако проявявате интерес мога да ги споделя с вас.
stiv1961 - майстор
Май на китайски ще е по- добре :) Та с шамот започнах, с шамот ще завърша- и в клинове, и в ръкави :-D и накрая пак с шамот ще я шпакловам.
От сега да попитам- някой слагал ли е термометър на пещта и ако- какъв и от къде да си набавя :prayer:
Най-сложната част ще бъдат димоотводите/комините на двете съоръжения за печене и това ще бъде моментът в който ще ви съсипя от въпроси
tany, можеш да го направиш по този начин/ надявам се БАРД-а няма да види снимката :-D /

Прикачен файл

Picture 31[800x600].jpg
Picture 31[800x600].jpg (29.85 KиБ) Видяна 4373 пъти
piron45 - майстор
stiv1961 написа:
Май на китайски ще е по- добре :) Та с шамот започнах, с шамот ще завърша- и в клинове, и в ръкави :-D и накрая пак с шамот ще я шпакловам.
От сега да попитам- някой слагал ли е термометър на пещта и ако- какъв и от къде да си набавя :prayer:
Най-сложната част ще бъдат димоотводите/комините на двете съоръжения за печене и това ще бъде моментът в който ще ви съсипя от въпроси
tany, можеш да го направиш по този начин/ надявам се БАРД-а няма да види снимката :-D /
Не знам за какво ще ти е този термометър, но не е невъзможно да се сложи. Ще ти трябва една термодвойка Pt100/ платина 100/ да речем и електроника към нея, която ще си купиш от магазин или в нета. Те са с диаметър 4-6мм обикновено. Залагаш тръбичка със съответния диаметър през зидарията и по късно ще вкараш термодвойката и си готов.
tany3dj - напреднал
За термометъра да питам и аз /с колегата сме на една вълна/ :)
Харесва ми вариантът с термометър със сонда, вграден във вратичката. Има ли нужда да мерим температурата в пещта докато гори огъня? Или е важно да се следи каква температура поддържа след като сме поставили и затворили вътре материалът за печене?
От друга страна при печенето на пици, хляб и т.н. вратичката не се слага. Някакви други идеи за мястото на поставянето му? Иначе с интернет видях това: http://www.sunstorks.com/index.php?opti ... &showall=1
А колегата Transporterr /ако има време и желание разбира се/ може да подхръли някоя идейка за комина [-o<
При нас са разположени на еднаква височина - едно до друго /пещта е отдясно, ббк-то от ляво/, не са под ъгъл.
stiv1961 - майстор
piron45 написа:
Не знам за какво ще ти е този термометър, но не е невъзможно да се сложи. Ще ти трябва една термодвойка Pt100/ платина 100/ да речем и електроника към нея, която ще си купиш от магазин или в нета. Те са с диаметър 4-6мм обикновено. Залагаш тръбичка със съответния диаметър през зидарията и по късно ще вкараш термодвойката и си готов.
Хубаво казваш ,,електроника към нея" :) ама питаш ли ме дали разбирам от това :? Иначе идеята е чудесна :supz: казвай сега как се прави електрониката и да се моля на градския Найденов да я започва. Иначе термосонда ще поръчам като тази
http://vikiwat.com/temperaturen-senzor- ... 200-c.html
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: