• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 62
Всички въпроси за вилата.
Transporterr - специалист
при този вид пещи които се загряват предварително е безмислено да слагаш термометър (еле пък еуектроника), тъй като няма как да увеличиш температурата когато веднъж си извадил огъня и си сложил тавите вътре. иначе когато саждите изгорят от стените тогава е пеща е достигнала достатъчна температура. разбира се може и по-рано ако ще печеш семки :-D
идеи за комина може да подхвърля и подметна безброй, но без снимка или някаква скица на разположението на комина спрямо мястото не виждам особен смисъл :)
принципно най добре е да се зидат два отвора независими за пеща и барбекюто до края на комина. разбира се, може и да се съединят в един общ, колкото по високо толкова по добре.

точно това включване на комина на др.Бард не нито за показване нито за копиране [-X
piron45 - майстор
stiv1961 написа:
piron45 написа:
Не знам за какво ще ти е този термометър, но не е невъзможно да се сложи. Ще ти трябва една термодвойка Pt100/ платина 100/ да речем и електроника към нея, която ще си купиш от магазин или в нета. Те са с диаметър 4-6мм обикновено. Залагаш тръбичка със съответния диаметър през зидарията и по късно ще вкараш термодвойката и си готов.
Хубаво казваш ,,електроника към нея" :) ама питаш ли ме дали разбирам от това :? Иначе идеята е чудесна :supz: казвай сега как се прави електрониката и да се моля на градския Найденов да я започва. Иначе термосонда ще поръчам като тази
http://vikiwat.com/temperaturen-senzor- ... 200-c.html
Колега, работил съм с промишлени уреди, които са скъпи за домашни цели. Но ти имаш мисля удобен магазин за да си избереш нещо подходящо. Примерно можеш да ползваш термоконтролер като регистриращ уред без да закачаш нещо на управляващата част. Но пък и винаги може да се измисли нещо и тя да се ползва. Ето ти магазина
http://www.tpetrov.com/search.php?p=10& ... EE%F0&ord=

Купувал съм от него по нета, пък ти можеш да отидеш на място :) цените са добри.
За подобни можеш да разровиш и в нета, доста фирми продават, това разбира се не изключва "направи си сам".
8180 - майстор
[quote="piron45"] Ще ти трябва една термодвойка Pt100/ платина 100/ да речем и електроника към нея, която ще си купиш от магазин или в нета. /quote]
За протокола, но и с 1-2 практически съображения.
Pt100 не е термодвойка, а резистивен датчик (осезател).
В случая не е фатално, но по-принцип термодвойките мерят по-високи температури.
При евтините (неиндустриални) и за двата вида трябва да се гледа работния обхват, който по-често зависи от конструктивното изпълнение (механичната защита) - термосъпротивленията са по-критични механично, а термодвойките биха могли да работят и "голи".
При термодвойките електрониката е по-проста, присъства често дори при евтините мултицети, но има значение дължината и как е изпълнен свързващият кабел (по-сложно е за обяснение). Най-просто казано, термодвойките мерят разликата м/у температурата в двата края на изделието заедно с кабела. Удължаването на кабела невинаги е безпроблемно!!!
Консултирайте се при закупуване, ако ще гоните някаква точност, макар масовите продавачи да не са особено "в час".
При термосъпротивлението (Pt100 и др.) този проблем отсъства, но за сметка на по-сложна (за домашни цели) електроника - отделен уред + индикация.

П.П. Доколкото погледнах набързо:
В линка на tany3dj, не видях подходящ за вашите цели термометър.
В линка на piron45 има подходящи уреди, НО не са окомплектовани с датчик. При самостоятелна окомплектовка, важи горното, а най-сигурно е да се взима комплект или помощ от приятел за датчика, кабела и връзването.
tany3dj - напреднал
А този http://www.agroborsa.com/Burgas/Termome ... product.do/ всъщност и онзи от предния линк/ могат ли да се монтират на вратичката?
Нещо такова, но може би с по-дълга сонда...

Прикачен файл

door_thermometer.jpg
door_thermometer.jpg (91.04 KиБ) Видяна 4166 пъти

Прикачен файл

door_thermometer.jpg
stiv1961 - майстор
Този мисля ще свърши работа, но при теб. При мен барбекюто е пред пещта и когато ползвам и пещта и барбекюто термометъра ще стане на трески :-D
tany3dj - напреднал
stiv1961 написа:
При мен барбекюто е пред пещта и когато ползвам и пещта
Съвсем го забравих това... Иначе такива съм виждала да ги монтират отстрани някъде. Нещо подобно, но по-отстрани :-D
/абе опитвам се и аз да съм активна хи-хи/

Прикачен файл

Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg (26.84 KиБ) Видяна 4147 пъти
stiv1961 - майстор
tany3dj написа:
stiv1961 написа:
При мен барбекюто е пред пещта и когато ползвам и пещта
Съвсем го забравих това... Иначе такива съм виждала да ги монтират отстрани някъде. Нещо подобно, но по-отстрани :-D
/абе опитвам се и аз да съм активна хи-хи/
Повече активност- повече идеи.Това от последната снимка ми допада, но не зная какъв е термометъра и къде да търся.
tany3dj - напреднал
А и до колко градуса да бъде ???
Иначе в гугъл пиша "brick oven thermometer" и излизат разни идейки, ама от къде да намериш после такива ...
stiv1961 - майстор
Мисля до 500- 600 градуса е достатъчен. Остава търсенето :)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: