• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 62
Всички въпроси за вилата.
Стефко - специалист
stiv1961 написа:
., но не зная какъв е термометъра и къде да търся.
Такива термометри се монтират на пещите за термообработка на метали. Питай Драгозов, може да знае.
rum_sz - специалист
Стояне ,на вторият етаж при Тодор Петров провери,там гледах подобни термометри.
hristo_k1984 - специалист
stiv1961 написа:
Хм :? , това с шамот ли е зидано? Много бавно съхне, да не съм объркал формулата за смесване със сол :? Още не се е втвърдил, има ли някой специалист, който да сподели :prayer:
П.П , да попитам още нещо: Като зидам пещта с колко трябва да е по- висок купола на пещта в най- високата точка спрямо най- високата точка на дъгата при отвора? Има ли някакви изисквания :?

Здрасти колега,ако те интересуват размерите точно на тази пещ,която си публикувал,по късно днес мога да ти ги дам,височина на купола,на арката.Днес мислим да я палнем и да врътнем някоя пица :)
tany3dj - напреднал
hristo_k1984 написа:
Здрасти колега,ако те интересуват размерите точно на тази пещ,която си публикувал,по късно днес мога да ти ги дам,височина на купола,на арката.Днес мислим да я палнем и да врътнем някоя пица :)
Мен също ме интересуват размерите, даже всички подробности :)
И от мен комплимент за прекрасно свършената работа!!!

Пусни и някоя рецепта :tonqe:
hristo_k1984 написа:
stiv1961 написа:
Хм :? , това с шамот ли е зидано? Много бавно съхне, да не съм объркал формулата за смесване със сол :? Още не се е втвърдил, има ли някой специалист, който да сподели :prayer:
П.П , да попитам още нещо: Като зидам пещта с колко трябва да е по- висок купола на пещта в най- високата точка спрямо най- високата точка на дъгата при отвора? Има ли някакви изисквания :?

Колега, днес взех размерите на мойта пещ.Значи отпред вратата ми е с дължина 55см,и с височина 37 см.Вътрешно купола е висок 60 см и е с радиус 100 см.Става въпрос за тази пещ:
Прикачен файл:
20092011(001).jpg
Ето и една актуална снимка от днес,че пеща при тези размери си функционира успешно :supz:
Прикачен файл:
1.jpg
Относно изграждането на купола и по точно кофража за него аз го изградих по този начин,като си мислех че така ще ми е много по лесно,но има и други по добри според мен варианти.
Прикачен файл:
11052011(004).jpg
Прикачен файл:
3713909996_0c62471cef.jpg
Имам добър снимков материал,ако ти се наложи нещо да видиш мога да ти пратя или тук да публикувам.
Ето варианта за който ти мислиш с фибрана:
Прикачен файл:
dome forms.jpg
Този вариант ми се че ще става доста по бавно:
Прикачен файл:
DSCN2670.JPG
Прикачен файл:
DSC042360.jpg
Прикачен файл:
Soldier course complete.jpg
piron45 - майстор
Така и така си говорим за пещи, та искам да задам такъв въпрос: Каква е разликата във функционалните качества на купулна и тунелна пещ?
За мен лично тунелната е по практична поради това, че е по лесна за обслужване пък и тавите обикновено са правоъгълни. Другото нещо е че гледам повечето хора си правят барбекю и слагат пещта зад него. Това предопределя да се ползват поотделно. Какво става ако си заложил тавата в пещта и в даден момент искаш да запалиш и барбекюто. В един момент трябва да гасиш барбекюто за да извадиш тавата. :?
Затова според мен е по добре да са разположени едно до друго, така че да могат да се ползват независимо по всяко време. Това не пречи да са в общ комин.
tany3dj - напреднал
Ето една схема на изпичане - при кръгла и при правоъгълна форма на пещта. Ъглите остават недостигнати от топлината и се получават студени участъци.

А всички строящи предполагам сте напреднали през уикенда.
Ние сме до тук /т.е. отляхме плотовете, но беше тъмно за да снимам :)/

Прикачен файл

IMAG0395.jpg

Прикачен файл

heat.jpg
Transporterr - специалист
красиви картинки
на практика е доста трудно да направиш разлика в печенето м/у правоъгълна и кръгла пещ особенно ако е малка и печеш само в една тава :)
stiv1961 - майстор
hristo_k1984 написа:
Колега, днес взех размерите на мойта пещ.Значи отпред вратата ми е с дължина 55см,и с височина 37 см.Вътрешно купола е висок 60 см и е с радиус 100 см.Става въпрос за тази пещ:
Благодаря за информацията. Станала е по- красива от преди- браво. Моята стана със следните размери- ширина на устата- 620 мм, височина- 360 мм и купола с вис.- 500 мм и диаметър- 950 мм. Много бързо свършва шамота, до сега 10 торби по 5 кг. Един авер ми обеща 4- 5 торби по 50 кила, иначе много пара ще отиде, а гледаме без пари да ни излезе :) Ето и малко снимки от събота:

Прикачен файл

090620121754.jpg

Прикачен файл

090620121755.jpg

Прикачен файл

090620121756.jpg

Прикачен файл

090620121757.jpg

Прикачен файл

090620121758.jpg
  • 1
  • 13