• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33
Всички въпроси за вилата.
l_bonev - специалист
Тъкмо и аз ги видях тия, а тия във Враца са по 80 лв. на тон, като сложиш и транспорт и товарене , става бая скъпо.
За основите на каменните огради
Камъните, които са използвани за основа на тази стена от камък, са плоски и обърнати вертикално, както се вижда на долната снимка. Горният им ръб, върху който ляга първия хоризонтален ред е плосък. Долният ръб е остър. Вертикалното им сечение е остроъгълен триъгълник, обърнат с върха надолу, т. е. като клин. Хоризонталните редовете лягат отгоре и острата част се забива в земята. Частта, която е в земята, е колкото е височината на този клин (камък). Много се чудихме как са направени, защото са по стотина метра дълги, но намерихме това място (на снимката), което е оголено от отмиване.
Не е използван цимент.
Всичката суха зидария в двора ни е направена така (около 1920 г). Това не са само огради, повечето са подпорни стени. Ширината им варира между 60 и 80 см, на височина стигат и до 2,70 м.
Прикачен файл:
osnovi_duvar_02.jpg Основите на каменната зидария (суха) изглеждат така. Няма цимент, няма нищо. Строени са след І св. война.
Прикачен файл:
duvari.jpg Самата ограда изглежда отдалече така
Прикачен файл:
akacia.jpg Това е акация, прорасла в стената, стената няма отклонение по вертикалата
Прикачен файл:
Stalbishte_01.jpg Идея за стълбище от камък
Прикачен файл:
Stalbishte_02.jpg Още едно стълбище.
Caxo - специалист
А знаеш ли защо са така ? На мен това ми се струва странно и не логично..., дори се съмнявам, че на другите снимки с дяланите камъни основата да пак така. По този начин получаваш повече слягане(потъване) на основите и шанса дувара да се събори е по-голям...
Не знам със сигурност защо е така, но имам предположения.
В последно време четох много за укрепване на податливи на слягане почви. Един от методите е чрез уплътняване в дълбочина. Най-примитивният вариант е да се забие в земята прът, кол или нещо подобно и с въртене настрани стените на дупката да се разширят колкото е възможно повече. При това разширяване всъщност материала около пръта (пръстта) се уплътнява. Дупката добива форма на обърнат с върха надолу конус. В нея се добавя пръст, която се трамбова. Може и бетон вместо пръст.
В наше село, преди бетонът да стане достъпен, пътеките в дворовете са набивани с клиновидни камъни и още ги има в много къщи. Предполагам, че като се набие в земята камък с такава форма, той уплътнява пръстта около и под себе си. Освен това, за разлика от железобетона, който е твърд материал, стените от суха каменна зидария са гъвкави и при деформация отдолу се справят по-добре. Пропускат и водата, тъй че натоварването върху тях не е толкова голямо както при плътна стена.
Нямам хубава снимка на такова нещо, защото в нашия двор всичко отдавна е циментирано (за да се избегне калта при дъжд), но пускам една, която успях да намеря - дано да даде представа за какво става дума.

Прикачен файл

Klincheta.jpg
Stefan2000 - специалист
Това с вертикално наредени камъни на калдаръми съм го виждал и аз. И си има логиката. Камъните са със сравнително малка челна площ и не се натоварват много. Докато в дълбочина са укрепени здраво, заради съответно по-голямата странична площ. Демек, трудно се размърдват.
Вероятно и под оградата са поставени по тоя начин заради това. Още повече, че явно са си имали технология за това, както се разбира от горенаписаното.
Хубаво е че го показахте. Тия неща вече сигурно са отдавна забравени.
Caxo - специалист
Да за калдъръми и аз съм виждал , но по дуварите не бях... Както казва колегата, най-вероятно е във връзка с особеностите на почвата.Иначе освен, че са забравени не се и учат... Строителния техникум за дуварите единствено ни научиха да разпознаваме 2-3 вида зидарии и то между другото, покрай тухлите. За тиклите имаше само 2 реда, че навремето така са покривали..., а имах желание да науча нещо повече :? Във ВИАС инженерите също са ощетени... то вярно, че занаят не се учи ами се краде, ама чак пък толкоз. То не знаеш какво да откраднеш :-D

Извинявам се за лирическото отклонение, моля да бъда извинен :)
badves - специалист
Вчера даваха по, хистори 'как един нарежда калдаръм по същия начин вертикално,но много хубав камък.
Stefan2000 - специалист
Да, има доста такива филмчета. Много ме кефеха тия, за възстановяване на стари имоти по Дискавъри. Там по Испания, Южна Франция, Англия и къде ли не още.
А и по Ю-Тюб е пълно с такива филмчета, а и много за старите занаяти. И по всичко си личи, че хората там си тачат традициите и ги поддържат. А и добре се заплаща ръчния труд.
Как можа да се случи всичко това тук, да се убие занаятчийството, и да се забравят старите умения!? Дали поне малка част ще успее да се възроди?
Поне да пишем и пускаме повече такава информация, че дано се събуди някакъв интерес и у по-младите.
Щях да кажа и още нещо, ама хайде да се въздържа, заради добрия тон.
Хайде, честит ви Трифон Зарезан :drinkers:
vedved - помощник
Здравейте, незнам дали имам право да питам тук, все пак форума се казва "направи си сам", но търся майстор, който да ми нареди каменна ограда. Парцела се намира в с.Буново, на 57км от София.

Благодаря предварително!

За създателя на темата - поздравления! Страхотна работа и много добър резултат =D>
Къде в Бургас мога да си закупя дялан камък за външни подпорни стени. Може и втора употреба
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33

Тема "Ограда от дялан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: