Всички въпроси за вилата.
Neno Er - специалист
Всичко написано по темата е много хубаво, НО:
Все пак форума е "Направи сам".
Възможно ли е да се намерят соларни клетки като тези за градинските лампи, или малко по-мощни? От къде и на какви цени?
Каква е схемата на свързване?
Явно освен клетка и акумулатор трябва да има и реле "тъмно-светло" което да включва и изключва осветлението.
Какви акумулатори могат да се използват, за какво напрежение и с какъв капацитет?
Вярно. От магазина е по-лесно, но я няма тръпката да си го направиш сам.

П.П Май прекалих с баластрата. А ако не е тук мястото за мнението ми, моля за извинение. Преместете го.
pac_ - специалист
Скоро Си купих такива лампи.Искат първо да се заредят-вътре пише48часа(4-5дни).Трябва да са на пряка слъчева светлина.Вечер отначало свети хубаво.Около нея-разбира се.Сложих ги при цветята.Не стават за осветяване на алея а само за очертаване на контура и.Като се стъмни светва силно и после постепенно умалява!Наи-много 5,6часа.В инструкцията пише,че "Фазата не светене зависи от географското положение,метеорологичните условия и продължителността на слънчевото греене".За малко пари-толкова светене! ;-)Видях и камъка-интересен е.Има 4 диода и май поне 2 или 3 батерии(акумулаторни).Със съгурност ще свети по-силно,но и ще се изтощава по-бързо.Има и едни прозрачни сфери.Стават за басейн-плуват,имогат да се закачат пред врата или на тераса-отгоре имат ухо.Изобщо има голям избор на такива лампи в "BauMax",но всичко е до късмет!
georgebg - специалист
накратко ще изложа и моето мнение. По така наречените проекти за Възобновяеми енергийни източници, кратка справка ще Ви светне че най-скъпо купуваната енергия от държавата е тази от фотоволтаични източници, върти ми се някъде около 7ХХ лв./ 1МWч,.
От там си правя извода че дори на поглеждаш в тази насока да си правиш ток по този начин е ясно че е по добре да го продаваш, а да си ползваш този от 150 лв/МВч
Защо го изкупуват толкова скъпо - ами просто е - изчислено е разходите по изграждане и експлоатация, заложен е някакъв срок за изплащане на инвестицията и това се получава.
Затова и аз си купих соларни лампи - 6 бр. от най-евтините - общо към 18 лв., имах още 2 бр. малко по-големи като размер , изкормих всичко и сложих LED светодиоди 8 х 1 W + на двете по-големи по 2 бр. т..е 2х (1+1)W - общо 10 W, потребляема енергия , навързах ги последователно, захраних ги с драйверче за 220В с константен ток 350 мА и се получи моето 10W осветление с което спокойно мога да се разхождам по двора.
Май много хаотично обяснявам затова ето и снимките на резултата:
http://georgi.petkov.bg/garden_light/
Това ми е първия пробен такъв проект, понеже като възможност за "затвяряне" на диодите ми хрумна само това да изкормя соларни лампи, то приемам и съвети какво може да се ползва като "обвивка" за диоди - диаметъра им заедно с подложката/радиатор е 21 мм.
romanpm - майстор
Идеята ти ми харесва аз така желая да осветя туя , а за обвивка може би топъл прозрачен силикон видях такава на китайска лента с диоди
като ги оформяш с тефлонова лента която не залепва аз имам парче такава прилича на мушама , но все пак е по-добре да си е на слънчева енергия обаче са скъпи :)
biolander - напреднал
georgebg написа:
......
Затова и аз си купих соларни лампи - 6 бр. от най-евтините - общо към 18 лв., имах още 2 бр. малко по-големи като размер , изкормих всичко и сложих LED светодиоди 8 х 1 W + на двете по-големи по 2 бр. т..е 2х (1+1)W - общо 10 W, потребляема енергия , навързах ги последователно, захраних ги с драйверче за 220В с константен ток 350 мА и се получи моето 10W осветление с което спокойно мога да се разхождам по двора.......
А би ли ни "светнал" откъде купуваш мощните светодиоди, че цената им по принцип е доста височка.
pac_ - специалист
Защо не пробваш със светодиодни крушки за 220В?Има в "Conrad" 1,5Вт и 2 Вт. 1,5Вт-36 диода,2Вт-48 диода.Светят силно,днес ги видях.Има ги в изпълнение за нормален цокъл,за цокъл за луничка и др. :)

Тема "СОЛАРНИ ЛАМПИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: