• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34
Всички въпроси за вилата.
alekghe - специалист
Явно се справяте добре,браво за старанието!Сега на въпроса .След като имате вече бетонова плоча за основа е хубаво да си насадите и няколко колони,след което да отлеете малко бетон около 25 см върху плочата под стените,защото газобетона има гадното свойство да дърпа влага,а така ще избегнете този проблем.Като вдигнете стените,хубаво е за външни стени дебелината да е поне 25 см, си отлейте и колоните така че бетона да хване и стените.След това в горният край на стените се отливат пояси които е хубаво да направят обща рамка с колоните.При монтажа на арматурата в поясите се залага желязо (обикновенно ф6) във вид на п-образ като п-то е в пояса , с което по-късно се стягат гредите върху пояса.Те се монтират по дължината на пояса и след това върху тях се кове основната скара от греди.Основните греди и скарата могат да се укрепят по между си с кламфи или дълги пирони.Ако искате наклон на покрива ,тогава стените се зидат до желаната височина и след това редът е същия.Върху гредите ковете ламперия,слагате хидроизолация и покривате.От долу може между гредите да наредите стериопор(не ви препоръчван вата защото се завъждат много гадинки в нея) и след това полагате видимото покритие за тавана.Може да е гипскартон,ОСБ плоскости или пък видима ламперия. Успех!
rulom - модератор
alekghe написа:
Явно се справяте добре,браво за старанието!Сега на въпроса .След като имате вече бетонова плоча за основа е хубаво да си насадите и няколко колони,след което да отлеете малко бетон около 25 см върху плочата под стените,защото газобетона има гадното свойство да дърпа влага,а така ще избегнете този проблем.Като вдигнете стените,хубаво е за външни стени дебелината да е поне 25 см, си отлейте и колоните така че бетона да хване и стените.След това в горният край на стените се отливат пояси които е хубаво да направят обща рамка с колоните.При монтажа на арматурата в поясите се залага желязо (обикновенно ф6) във вид на п-образ като п-то е в пояса , с което по-късно се стягат гредите върху пояса.Те се монтират по дължината на пояса и след това върху тях се кове основната скара от греди.Основните греди и скарата могат да се укрепят по между си с кламфи или дълги пирони.Ако искате наклон на покрива ,тогава стените се зидат до желаната височина и след това редът е същия.Върху гредите ковете ламперия,слагате хидроизолация и покривате.От долу може между гредите да наредите стериопор(не ви препоръчван вата защото се завъждат много гадинки в нея) и след това полагате видимото покритие за тавана.Може да е гипскартон,ОСБ плоскости или пък видима ламперия. Успех!
Четох, четох...и се убедих че в подписа много пъти се съдържа цялата истина:
стройтелството е проста работа ,но не и за прости хора!
JuliS - специалист
здравейте,
бях в кандидат гимназиална треска с детето/едното :-D
не съм влизала във форума.
Благодаря ви за отговорите!Чудесни сте!
Въпроса ми е свързан главно с гредореда. Идея си нямаме как се прави. :? Относно колонките и поясите - да - с това сме наясно.
Но самият гредоред....
Алегхе - много благодарим за насочващите етапи.
Рулом е прав за подписа ти...но понякога се налага да се справяме само.
Все пак никой не се е родил научен!! :-D
Искам още едно уточнение... мъжът ми твърди е за по голяма здравина трябва да сложим дебело дюшаме върху гредореда.
Аз обаче все ми се иска обикновен ламинат...Какво ще кажете за това??:?:
Още веднъж благодаря за диспута. :)
JuliS - специалист
единак написа:
Не разбирам какво точно питаш - как се прави гредоред, дали ще издържи итонга, или нещо друго. И типично по български ;-)) да те питам - абе, що не го направиш от бетон - хем по-здраво, хем по по-бързо.
Иначе поздравления за труда.
Дали темата да не се премести някъде из "къщи" или "всичко за вилата"?
за преместването - моля!Може модератор да ни премести!
Но за мен си е със сигурност направи си сам!!! :-D :-D :-D
JuliS - специалист
blue_g написа:
браво, много добро изпълнение :)
колко ти е голям парцела, имаше ли проблеми с вкарването на тока и водата...стана ли бързо
парцела е дълъг но тесен 120м. на 14м.
всъщност с тока проблем нямахме - повикахме си на частно човек от енергото , който ни върза за 100лв и ни записа в една тетрадка като стара партида /шшшшшшшшшшшт това е поверително/ :-D
За водата. На 2 места в парцела минава водопровод. Сега всъщност вкарваме вода. Вече изкопахме изкопите. Сега като мине даването на заплати, наеми осигуровки и ДДС:-D ще купим и тръбите... С ВиК то сме говорили. Като положим тръбите и изкоппаем шахта ще дойдат да ни вържат и сложат кран.
Най хубавото че е че през парцела мина лятото и газта. :-D :-D Едва ли ще си прекараме газ в бунгалото но си е екстра!
alekghe - специалист
JuliS написа:
здравейте,
бях в кандидат гимназиална треска с детето/едното :-D
не съм влизала във форума.
Благодаря ви за отговорите!Чудесни сте!
Въпроса ми е свързан главно с гредореда. Идея си нямаме как се прави. :? Относно колонките и поясите - да - с това сме наясно.
Но самият гредоред....
Алегхе - много благодарим за насочващите етапи.
Рулом е прав за подписа ти...но понякога се налага да се справяме само.
Все пак никой не се е родил научен!! :-D
Искам още едно уточнение... мъжът ми твърди е за по голяма здравина трябва да сложим дебело дюшаме върху гредореда.
Радвам се ,че мога да ти помогна.Между впрочем ника ми е алекче.
Сега на въпроса:
това което ти написах е за гредоред по покрива,ако ще правиш гредоред на пода тогава вече говорим за скара за дюшеме,която се прави малко по-различно.Доколкото разбрах имате вече бетонова настилка,предполагам,че под нея сте си сложили хидро и топло изолация,ако не сте ,то за хидроизолация вече е късно ,въпреки че може и да успееете ,ако сложите такава течна(примерно на акрилатна основа) която се нанася с мече и четка и ще запечати настилката отвътре.След това правите скара от греди 10/10 които предварително се инпрегнират за да се предпазят от вредители.На пазара има много инпрегнанти ,но аз ти препоръчвам трансформаторно масло ако има от къде да го намерите.Двукратно намазване ще е достатъчно.Оставяте ги да изсъхнат защото меришат гадно и след това присъпвате към монтаж.Разчертавате местата на гредите през 60 см максимално.Ако подът не е равен се взима височината на най-високата точка на гредите и от там се започва подравняването.Принципът е като под гредите се слагат дървени вложки с различна дебелина,след това се взимат анкерни винтове(ако няма от къде, то вижте във фирмите за дограма,те монтират с подобни),пробиват се отвори през 1метър в гредите и бетона и се навиват анкерите.Като приключите с анкерирането ,ако има големи луфтове може да използвате полиоретанова пяна за да уплътните под тях.Слагаите малко за да не изкривят гредите.След това разстоянията между гредите се пълнят със стериопор за топлоизолация и започва монтажа на дюшемето.Започва се винаги от вратата, защото ако останат клинове или се наложи рязане да остане срито в далечните ъгли където се предполага ,че ще има мебели.Винаги първата дъска се слага така , че канала където влиза перото на следващата да бъде към вас.Там се и кове за да не се виждат пирони когато се изшлайфа.Винаги се поставят дървени вложки между стената и първата дъска,така че ако някога стане авария и дюшемето се надуе да може да се извадят и да се реши проблема.Ако ще слагате ламинат,то редът е същият само че отгоре вместо дъски се кове по-дебело ОСБ върху него се поставя геотекстил(онова бялото което прилича на плат),като той пречи на паркета да започне да скърца след време ,и се реди самият паркет. Успех! :klatsch:
JuliS - специалист
alekghe написа:
JuliS написа:
здравейте,

...
...
това което ти написах е за гредоред по покрива,ако ще правиш гредоред на пода тогава вече говорим за скара за дюшеме,която се прави малко по-различно.Доколкото разбрах имате вече бетонова основа...:klatsch:
НЕ, добре си ме разбрал първият път. Просто те обърках с по-нататъшните ми обяснения! :-D
Става въпрос за гредоред на ТАВАН
изградили сме инотга, отляхме колонките, днес правим кофраж за бетоненият пояс. в него ще хванем металните шпилки/ или както там се нарича за гредите.
гредореда на тавана е ПОД на подпокривното помещение, затова и коментирах дюшаме или ламинат. :-D
evdoki - специалист
Една снимка е към хиляда думи. Качи 5000- 6000 думи :-D и с малки коментари от твоя страна ще е много по лесно да разберем, отколкото да се настройваме на твоя вълна
JuliS - специалист
утре ще кача снимки... днес просто не се сетих да взема апарата...
но ето един малък проект / извинявам се че немога да го пресъздам 3 измерно...но май се добива представа :roll:
http://media.snimka.bg/3794/013844312.jpg
alekghe - специалист
JuliS написа:
утре ще кача снимки... днес просто не се сетих да взема апарата...
но ето един малък проект / извинявам се че немога да го пресъздам 3 измерно...но май се добива представа :roll:
http://media.snimka.bg/3794/013844312.jpg
Това с проекта е добре ,обаче не е лошо и някакви размери,защото гредоред на използваемо подпокривно пространство не е като гредоред под покрив.Може да се наложи допълнителни подпори по средата или други щуротий ,защото минималната носимост на стоманобетоновите плочи е над 300 кг/м2 полезен товар.Това с дървена конструкция се постига много трудно.Даите някакви размери ,обезателно с положението и размера на предвидените отвори и ще се опитам да Ви помогна.Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34

Тема "Вече не питам за бунгало - а за нещо повече!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: