• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всички въпроси за вилата.
единак - специалист
Док, от този линк може да си извадиш някои неща. Мерси на Светльо, може да пусне и повечко схеми, ако иска и намери време.

Спомних си, че в списанние "Топлотехника за Бита" въпросната книжка за камините на Олдржих Шурек беше публикувана в няколко последователни броя. Можеха да се свалят в пдф...

В твоя сучай, при този нисък комин не знам дори дали да се занимаваш с изчисляване на точните размери. Камините обикновено се изчисляват да работят при определена височина и диаметър на комина. Пък може би ако направиш много сериозен размер и да сработи, въпреки малката височина... При всички случаи обаче, тези размери, които си дал са прекалено големи, особено дълбочината на огнището.
pipbel - майстор
Единак, това е линка, мерси много.
Помня аз че съм го мяркал тука, ама трябвало да търся камина и в раздел отопление...
Числата ми не мисля че са големи. Може би само височината да се понамали с 10см до 60 :?
Дълбочината и ширината ми се струват оптимални.Не знам откъде имам долната снимка, та съм имал нея впредвид за дълбочина.
Може и по-голям комин да предвидя , например 30/30 или повече за да не се налага да го вдигам високо.

Прикачен файл

149_2big.jpg
149_2big.jpg (7.79 KиБ) Видяна 10705 пъти
Transporterr - специалист
pipbel написа:

Пода навсякъде ще е с един ред огн.тухли "на калъч", а там където ще е пещта - още един ред тухли, тоест - общо към 20см дебелина идва.
достатъчно е да го направиш с един ред легнали огнеупорни тухли и отдолу да има замазка или бетонов плот с "ТИ" изолиран
pipbel написа:
За стените на пеща имам впредвид 2 варианта :
1/ двоен зид с огнеупорни тухли (става стената 20см), без ТИ
2/Един ред огн.тухли - 12.5 см дебелина + 5 см ТИ (каменна вата)
Първия вариант ми се струва по-екологичен и удачен, а на Вас ?
вторият вариант е още по екологичен -залей ги с бетон тухлите в фугите и около 5-6см отгоре и след като изсъхне 1-2 дена го завий с "ТИ"
pipbel написа:
Първоначалните изчисления сочат че ми трябват около 500 огн. тухли и около 2м2 клинкерни ... :sad:
:shock: направо спря влака и изяде въглищата значи ша дадеш близо 1300 лв за огнеупорни тухли само а икономисваш от майстори..хм.
Последна промяна от Transporterr на чет май 06, 2010 8:39 pm, променено общо 2 пъти.
pipbel - майстор
Ще те послушам satansho, минавам на 2-я вариант.
И без това ще ми е по-лесен :cool:

А относно материалите - ми има 2 има и 200.
Въпрос на избор.
Вече "майстор" ми предложи да направи всичко с плътни единички и вата за пещта.
Щеше да ми излезе най много 800-900 лв.с труд+материали (че имам и цял палет единички в къщи)
Отказах му разбира се, щом е гарга трябва да е рошава, поне аз съм на тоя принцип.
А и доскоро търсех майстор,сега обаче съм се навил сам да се справя и няма спиране :-D
complast - специалист
Това с огнеупорните тухли си е чиста изгъзица.Хиляди пещи има по
селата,някои даже са от керпич.Хубавите тухли единички при колко
градуса ги изпичат???И едно барбекю кога ще вдигне тези градуси.
Transporterr - специалист
вероятно си чувал че повечето материали притежават свойството да се разширяват при нагряване. в случая не е важно при колко ги пекат, а колко издържат без да почнат да се пукат и разпадат. можеш да прибаваш и това че огнеупорните тухли имат голяма плътност от където следва и това че добре акумолират топлината което всъщност е важното за пеща :wink:
Последна промяна от Transporterr на нед май 09, 2010 7:52 am, променено общо 1 път.
единак - специалист
Точно затова може и с плътни единички. От старите, по възможност. И нали се сещаш колко често ще се пали тази пещ? Че да и броим циклите... По селата все още има функциониращи идеално пещи, зидани кой знае кога, а са употребявани много повече, ама много повече...
NeoBoss - специалист
точнотова имах предвид и аз което казват колегите , не търси книги от преди 100 години и некви таблици, ти най много искаш да опечеш едно агне, фурни се правят и с дупка в земята , с керпич също става но трябва да се замазва с глина преди всяко ползване ;)

та затова питай патило ;)

моя пот е с легнали тухли в/у 5см бетон но отдолу не е кухо а е пулно с 1 метър камани и глина тухлите на фурната също са изправене с най тънката им страна на тях ТИ и най отгоре Итонг , като се напали итонга стои студен, на втория ден още може да ти стане питката вътре без да я палиш
направил съм го така защо то съм ползвал готови полу гръгогове от оогнеоперни тухли които бяха с такава дебелина;)
такаче тия тухли на "калъч" и тия двойни редове може да ги измисли само някой който продава тухли.

от линка за информацията за камините ще разбереш че купешкото което ти взимаш за пример не отговаря ;) а и при отвор на барбек'то от само 60см височина ще ти трябва 8,4 метра комин хахахах

с два реда се редят само керпичините фурни
pipbel - майстор
моя пот е с легнали тухли в/у 5см бетон но отдолу не е кухо а е пулно с 1 метър камани и глина
е за какво ми е да трупам 1 метър камъни и глина отдолу или пък 50см пясък и сол както препоръчват други.
Едно че губя мястото си за дърва отдолу, друго - има и по-съвременни ТИ вече отколкото преди 2 века - 10 см каменна вата под плота ще е предостатъчна например.
А и идеята е да топлоотдава по-дълго, затова съм се ориентирал към 2 реда огн.тухли за пода на пещта.
А комина може и 36/36 или 50/36 да го направя (след като видях оня линк)
Важното е да не ми се налага да го вдигам нависоко.
И тези 8 метра + дето цитираш за комин...ми те важат за вътрешни камини, тук става дума за двора.
NeoBoss - специалист
не те карам така да го правиш, казвам ти как е при мен е и е перфектно, на мен долу мястото ми е неизползваме под камината ,и за да не е кухо мушнах част от бутнатия довар там ;)

за комина аз за за принципа избираш си дебелина йкоято да е естетична за проекта после палиш вестика отдолу и вдигаш ;) ако комина не се обдухва от ветрец и метър да е широк .... най ниската височина ти е поне над билото на барбекюто ако имаш такова или над довара до която ще е поне обикновенно е така колкото е по широк по добре иго правиш с това което го има в близкия строитеен магазин щот ако почнеш да се заниамваш с поръчки чакане работи за мен лично се губи кефа от направата му по добре си викни майстор аххаха
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Ще зидкам дворно BBQ с пещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: