Аз ще ти отговоря защо мисля че е важно да има мушама на дъното и пласт чакъл.Един приятел си направи подобно езерце преди 5 години и само отстрани нареди камъни а дъното си го остави на гола пръс.Остави го дълбоко 1 м.,посадихме му лилии.И още на втората година се получи нежеланият ефект,лилиите станаха огромни с много листа и малко цвят,този август се опитах да извадя разсад но като влезнах с гащеризона потънах до шия в батак и кал.Езерото беше станало вече близо 1,60 дълбоко едвам ме искараха.Водните лилии имат грудка която върви на дължина и е добре слоят пръс да не е повече от 20 см. за да може лилията да се разширява,а не да се концентрира на едно място и да се забива в дъното.Това лято,този мой приятел е решил да го пресушава езерото да слага мушама и чакъл на дъното,защото и той има малки деца и ако едно падне вътре и се забие в калта не ми се мисли.Пък и лилиите ще се развиват по друг начин.
Всички въпроси за вилата.
masterrichi
- специалист
46 мнения в "Езеро / рибарник за вилата"
masterrichi
- специалист
Може и с 2 пласта дебел найлон като преди найлона се слага 10 см. пласт пясък- найлона-и 20см.пласт речен чакъл.
Градинар
- специалист
ebahti написа:Я да питам и аз-тая мушама къде се продава и колко и струва м2?Във всеки градински център. Дори в Бриколаж и Практикер има. Цената е от 5 до 50 лв./ кв.м, в зависимост от дебелината. Има дори и с посипка от дребни камъчета. Разбира се най-добрата цена дават вносителите. Ако ги потърсите в гугъл ще ги откриете.
Bobby
- специалист
Направо се ошашках и не знам дали или с този найлон!? Целта не ми е икономия, а просто мислех, че без найлон ще е по-близо до естествен водоем. Обаче тези неща с лилиите нещо ме притесниха и аз имам малко дете и вече се притесних. Има ли начин тогава да сложа найлон ,да го направя дълбоко 1-1.5м, да пусна 100-200 шарана и каракуди и те да се приспособят за нормален живот? Ще почна езерото най-рано есента, защото къщата и градината са по-спешни.
Иначе си представям езерото нещо подобно да стане...с по-малко растителност.
Иначе си представям езерото нещо подобно да стане...с по-малко растителност.
masterrichi
- специалист
Или нещо такова,по добре пусни риба дето ще ти радва окото и ще стане домашни любимци на децата.Пък и ако и създадеш добри условия можеш да се радваш и на поколение.
Градинар
- специалист
Не е найлон, нито мушама, а е специализирано фолио пригодено именно за целта. Без проблем приема релефа на терена, а и понася температурните аномалии. Дават 15г. Гаранция, а времето му за живот при правилна експлоатация надхвърля 50 г. Покрива се и се декорира и въобще не си личи, че съществува. С което езерото изглежда съвсем естествено. Е как ще стане .. зави от майстора.
Ако ще се гледат риби от сем. Шаранови ще трябват минимум 1.50м дълбочина.
За цялостната изработка прочетете тук:http://www.savour-garden.com/ezero.html
Както и много още места в нета и този форум /ползвайте търсачката/
След като се запознаете с основата и схванете смисъла може да попитате. Сега стреляте на посоки.
Както вече ви казах добре е да имате проект. Особено щем във двора ще има подпорни стени, езера, реки. Сигурно ще има и беседка, барбекю, място за игра на децата, алеи и др.
Благодаря
Ако ще се гледат риби от сем. Шаранови ще трябват минимум 1.50м дълбочина.
За цялостната изработка прочетете тук:http://www.savour-garden.com/ezero.html
Както и много още места в нета и този форум /ползвайте търсачката/
След като се запознаете с основата и схванете смисъла може да попитате. Сега стреляте на посоки.
Както вече ви казах добре е да имате проект. Особено щем във двора ще има подпорни стени, езера, реки. Сигурно ще има и беседка, барбекю, място за игра на децата, алеи и др.
Благодаря
schuldiner
- майстор
Градинар, съгласен съм с всичко, написано от теб, но още в първия пост Bobby пише "има ли идея без найлон". Не знам какви са му съображенията. Моите са, че не искам, защото знам че го има. А със сигурност може без фолио, но има и риск да губи вода (макар и неголям - някои колеги обясниха защо).
Не виждам какво пречи колегата да се разходи по рибарниците и де що има микроязовири в околността, да си хареса такива, които му пасват на представите и да види/пита как са изпълнени.
Конкретно за въденето на риби повечето ми познания са от нет-а, така че се въздържам да давам мнение - има предостатъчно информация, много по-компетентно поднесена.
Не виждам какво пречи колегата да се разходи по рибарниците и де що има микроязовири в околността, да си хареса такива, които му пасват на представите и да види/пита как са изпълнени.
Конкретно за въденето на риби повечето ми познания са от нет-а, така че се въздържам да давам мнение - има предостатъчно информация, много по-компетентно поднесена.
Bobby
- специалист
Лично бих направил и езерото без риба, но рекичката която смятам да ползвам си има риба по вировете. Така ,че защо да не опитам? Въпроса беше за найлона или не , но като чета все повече се убеждавам, че е нужен..просто мислех, че с найлона рибите няма да имат възможност за по-естествено обитаване, но пък без него ако ще стане блато пак отива на зле, така, че мисля да му сложа найлон. Засега нека е това.
Johny
- майстор
Баба ти и дедо ти все найлон са слагали, когато са правели вирове. Айде стига толкова нови технологии. Нали имаш постоянен приток на вода. Другото което бих те посъветвал е да направиш така да се каже калибриран отвор/шлюз/ за водата на притока. Ако се случи проливен дъжд с високи води, да си отидат обратно в барата, а да ни ти заталачат езерото и градината. Даже можеш да го автоматизираш с една кобилица с поплавък. Колкото по-висока вода, толкова повече да се затваря. Знам един дето си беше пуснал потока през вилното място и един дъжд му съсипа сума ти постройки. 

Тема "Езеро / рибарник за вилата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература