Всички въпроси за вилата.
masterrichi - специалист
Аз ще ти отговоря защо мисля че е важно да има мушама на дъното и пласт чакъл.Един приятел си направи подобно езерце преди 5 години и само отстрани нареди камъни а дъното си го остави на гола пръс.Остави го дълбоко 1 м.,посадихме му лилии.И още на втората година се получи нежеланият ефект,лилиите станаха огромни с много листа и малко цвят,този август се опитах да извадя разсад но като влезнах с гащеризона потънах до шия в батак и кал.Езерото беше станало вече близо 1,60 дълбоко едвам ме искараха.Водните лилии имат грудка която върви на дължина и е добре слоят пръс да не е повече от 20 см. за да може лилията да се разширява,а не да се концентрира на едно място и да се забива в дъното.Това лято,този мой приятел е решил да го пресушава езерото да слага мушама и чакъл на дъното,защото и той има малки деца и ако едно падне вътре и се забие в калта не ми се мисли.Пък и лилиите ще се развиват по друг начин.
ebahti - майстор
Я да питам и аз-тая мушама къде се продава и колко и струва м2?
masterrichi - специалист
Може и с 2 пласта дебел найлон като преди найлона се слага 10 см. пласт пясък- найлона-и 20см.пласт речен чакъл.
Градинар - специалист
ebahti написа:
Я да питам и аз-тая мушама къде се продава и колко и струва м2?
Във всеки градински център. Дори в Бриколаж и Практикер има. Цената е от 5 до 50 лв./ кв.м, в зависимост от дебелината. Има дори и с посипка от дребни камъчета. Разбира се най-добрата цена дават вносителите. Ако ги потърсите в гугъл ще ги откриете.
Bobby - специалист
Направо се ошашках и не знам дали или с този найлон!? Целта не ми е икономия, а просто мислех, че без найлон ще е по-близо до естествен водоем. Обаче тези неща с лилиите нещо ме притесниха и аз имам малко дете и вече се притесних. Има ли начин тогава да сложа найлон ,да го направя дълбоко 1-1.5м, да пусна 100-200 шарана и каракуди и те да се приспособят за нормален живот? Ще почна езерото най-рано есента, защото къщата и градината са по-спешни.

Иначе си представям езерото нещо подобно да стане...с по-малко растителност.

Прикачен файл

Bloom1730.jpg
Bloom1730.jpg (70.9 KиБ) Видяна 7127 пъти

Прикачен файл

altamont_gardens_lake_600x.jpg
masterrichi - специалист
Или нещо такова,по добре пусни риба дето ще ти радва окото и ще стане домашни любимци на децата.Пък и ако и създадеш добри условия можеш да се радваш и на поколение.

Прикачен файл

pond43.jpg

Прикачен файл

fish6.jpg
fish6.jpg (25.34 KиБ) Видяна 7023 пъти

Прикачен файл

fish1.jpg
fish1.jpg (32.92 KиБ) Видяна 7023 пъти

Прикачен файл

2363.jpg
2363.jpg (37.91 KиБ) Видяна 7023 пъти
Градинар - специалист
Не е найлон, нито мушама, а е специализирано фолио пригодено именно за целта. Без проблем приема релефа на терена, а и понася температурните аномалии. Дават 15г. Гаранция, а времето му за живот при правилна експлоатация надхвърля 50 г. Покрива се и се декорира и въобще не си личи, че съществува. С което езерото изглежда съвсем естествено. Е как ще стане .. зави от майстора.

Ако ще се гледат риби от сем. Шаранови ще трябват минимум 1.50м дълбочина.

За цялостната изработка прочетете тук:http://www.savour-garden.com/ezero.html
Както и много още места в нета и този форум /ползвайте търсачката/

След като се запознаете с основата и схванете смисъла може да попитате. Сега стреляте на посоки.
Както вече ви казах добре е да имате проект. Особено щем във двора ще има подпорни стени, езера, реки. Сигурно ще има и беседка, барбекю, място за игра на децата, алеи и др.

Благодаря
schuldiner - майстор
Градинар, съгласен съм с всичко, написано от теб, но още в първия пост Bobby пише "има ли идея без найлон". Не знам какви са му съображенията. Моите са, че не искам, защото знам че го има. А със сигурност може без фолио, но има и риск да губи вода (макар и неголям - някои колеги обясниха защо).

Не виждам какво пречи колегата да се разходи по рибарниците и де що има микроязовири в околността, да си хареса такива, които му пасват на представите и да види/пита как са изпълнени.
Конкретно за въденето на риби повечето ми познания са от нет-а, така че се въздържам да давам мнение - има предостатъчно информация, много по-компетентно поднесена.
Bobby - специалист
Лично бих направил и езерото без риба, но рекичката която смятам да ползвам си има риба по вировете. Така ,че защо да не опитам? Въпроса беше за найлона или не , но като чета все повече се убеждавам, че е нужен..просто мислех, че с найлона рибите няма да имат възможност за по-естествено обитаване, но пък без него ако ще стане блато пак отива на зле, така, че мисля да му сложа найлон. Засега нека е това.
Johny - майстор
Баба ти и дедо ти все найлон са слагали, когато са правели вирове. Айде стига толкова нови технологии. Нали имаш постоянен приток на вода. Другото което бих те посъветвал е да направиш така да се каже калибриран отвор/шлюз/ за водата на притока. Ако се случи проливен дъжд с високи води, да си отидат обратно в барата, а да ни ти заталачат езерото и градината. Даже можеш да го автоматизираш с една кобилица с поплавък. Колкото по-висока вода, толкова повече да се затваря. Знам един дето си беше пуснал потока през вилното място и един дъжд му съсипа сума ти постройки. :lol:

Тема "Езеро / рибарник за вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: