• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26
Всички въпроси за вилата.
Фло - специалист
Колега Илиев,хващам се за зидарията ,защото виждам почти навсякъде лоши практики ,като самоносещата зидария да се изпълнява като носеща.
Инвеститорите не са запознати със строителните нормативи и не им е работа чак толкова ,обаче примера на калпавите мързеливи и недоучени " майстори" е заразителен! Колегата със сигурност е гледал не един или два строежа и прави това,което е виждал,а това е не само грешно ,ами и опасно в последствие за обитателите.
Виж това например:
Чл. 82.
(2) Не се допуска използването като носещи конструкции на тухли с надлъжни кухини, преминаващи успоредно или напречно на зида.

А колегата точно това,което не се допуска това прави,защото използва зида като кофраж за колони и отгоре ще ги натисне с пояс,като ползва зида за дъно на кофража на пояса

За армировка не ми се говори-там е мътна и кървава почти навсякъде!
Последна промяна от Фло на вт май 03, 2011 9:29 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
За зидарията споменах, че си прав. Спор няма.

Мисълта ми беше да споменеш нещо за армировката и бетона, защото на мен ми се вижда не добре. И не само в тази тема, а и във всички останали из форума.
Фло - специалист
Илиян Илиев™ написа:

Мисълта ми беше да споменеш нещо за армировката и бетона, защото на мен ми се вижда не добре. И не само в тази тема, а и във всички останали из форума.
Ами тука гледам леят с бетонпомпа,значи бетона е купешки и няма проблем. Въобще напоследък бетоновите възли работят добре,сертифицирани са ,под контрол са и качеството е добро.Проблемите ги правят шофьорите на бетоновозите и калпавите майстори ,които го разводняват бетона на обекта и така му свалят много от проектния клас ,плочите се напукват и всичко това е от излишъка на вода над рецептурната норма.Повечето майстори и не са чували за иглени вибратори,вибромастари и хеликоптери,даже един ми спореше убедително,че плоча не се вибрирало!Та проблема на бетона е водата!
jekasus - майстор
Фло написа:
Колега Илиев,хващам се за зидарията ,защото виждам почти навсякъде лоши практики ,като самоносещата зидария да се изпълнява като носеща.
Инвеститорите не са запознати със строителните нормативи и не им е работа чак толкова ,обаче примера на калпавите мързеливи и недоучени " майстори" е заразителен! Колегата със сигурност е гледал не един или два строежа и прави това,което е виждал,а това е не само грешно ,ами и опасно в последствие за обитателите.
Виж това например:
Чл. 82.
(2) Не се допуска използването като носещи конструкции на тухли с надлъжни кухини, преминаващи успоредно или напречно на зида.

А колегата точно това,което не се допуска това прави,защото използва зида като кофраж за колони и отгоре ще ги натисне с пояс,като ползва зида за дъно на кофража на пояса

За армировка не ми се говори-там е мътна и кървава почти навсякъде!
Като оставим тази вила, понеже е май "направи си сам" без проект, гледам по пътя си някои стоежи на къщи(имат си информационни табели), които са направени по-начина = зидария, после бетон. Като оставим инвеститора, който освен пари друго не знае, има други хора, дето имат строително образование. Демек, каква роля имат калпавите мързеливи и недоучени " майстори" в този случай.
Иначе технологията не я оспорвам, не ми е работа да го правя.
Spokoiniq - майстор
С Г планки и анкери към пояса.Ребрата са 16/14, точно от Перник

Прикачен файл

ребра.jpg
Илиян Илиев™ - майстор
Фло написа:
Илиян Илиев™ написа:

Ами тука гледам леят с бетонпомпа,значи бетона е купешки и няма проблем. Въобще напоследък бетоновите възли работят добре,сертифицирани са ,под контрол са и качеството е добро.Проблемите ги правят шофьорите на бетоновозите и калпавите майстори ,които го разводняват бетона на обекта и така му свалят много от проектния клас ,плочите се напукват и всичко това е от излишъка на вода над рецептурната норма.Повечето майстори и не са чували за иглени вибратори,вибромастари и хеликоптери,даже един ми спореше убедително,че плоча не се вибрирало!Та проблема на бетона е водата!
Фло, или не ме разбираш или отбягваш въпроса ми.

Дай да си говорим за армировка и защо не се покрива клетката с бетон. :wink:

Иначе за здравината на бетона е относително. На скоро отливахме подпорна стена на ръка.

12 до 15 лопати баластра(тук се води с камъчета до 2 см, на кубик камъчета има кубик пясък) и 25кг цимент с около 10 литра вода. Не знам колко му е номера, но на око викаха спецовете над 400. Това не е важно.

Мен ме интересува армировката. Разбирач като теб е на ясно, че як бетон без добра армировка е нищо, нали.

Та демек искам да знам тоз бетон между б15 и б25(не е ясно какъв е) каква ще му е функцията без добра армировка и те така.

Бе ти като разбирач ме разбираш, но не знам защо избягваш отговорите на въпросите ми.

За пример ще дам клетката подпряна на столовете. Тая клетка ще я преяде със зъби мойта пинчерка и ще избяга. Каква функция има тази клетка с желязо дебело малко повече от тел и на всичкото отгоре само 4 пръчки и бигли на над 30 см. Маани ми и като гледам не повече от 25х25 размер. Колци за доматите ли ще изливаме или за лозето?
Фло - специалист
jekasus написа:
Като оставим тази вила, понеже е май "направи си сам" без проект, гледам по пътя си някои стоежи на къщи(имат си информационни табели), които са направени по-начина = зидария, после бетон. Като оставим инвеститора, който освен пари друго не знае, има други хора, дето имат строително образование. Демек, каква роля имат калпавите мързеливи и недоучени " майстори" в този случай.
Иначе технологията не я оспорвам, не ми е работа да го правя.
За ролята на калпавите и мързеливите майстори:
-зидат тухли с вертикална кухинност легнали,защото е по -лесно да нахвърлят материала и разстилат ,вместо да ги редят прави,което изисква определено внимание и усилие
-първо зидат и после леят колоните е правило за носещите зидове от единички или за тухли с вертикална кухинност по-малка от 25%,но това не се отнася за четворките и по-големите тухли!Правят го да не си играят да сковават отделно кофражи за колони и греди,което си е майсторлък,който не владеят добре! Така бетона в колоните протича във хоризонталните кухини на зида и го свързва здраво,което не е редно при самоносещите тухлени зидарии в рамкова конструкция!
Не знам дали съм го обяснил разбираемо.
pipbel - майстор
Фло, хвърли едно око ако обичаш на арматурките тука и си кажи мнението.

Ама внимавай какво ще отговориш :-D , аче от година и 1/2 живея вече там.

viewtopic.php?f=47&t=9749
Фло - специалист
pipbel написа:
Фло, хвърли едно око ако обичаш на арматурките тука и си кажи мнението.

Ама внимавай какво ще отговориш :-D , аче от година и 1/2 живея вече там.

viewtopic.php?f=47&t=9749
Колеги pipbel и Илиев,да не се правим на по-големи католици от папата,като коментираме армировка! Армировката е в компетенцията и отговорността на проектант-конструктора,той я изчислява, проектира и следи за правилния и монтаж, като я приема преди заливане с бетон и това го отразява в Заповедната книга на строежа! Така,че аз не коментирам армировка.
ebahti - майстор
4040 написа:
Може ли да ми дадете малко акъл , как да ги захвана гредите 16/14 за пояса който е над зидарията.Защото къщата ще бъд е без плоча. :axe:

Прикачен файл

Photo-0064.jpg
Photo-0064.jpg (111.64 KиБ) Видяна 4365 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26

Тема "Човек от скука си строи вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: