Всички въпроси за вилата.
kalojan87 - напреднал
Чираче написа:
Моя грешка е, че не съм я видял. Предполагам, че мрежата е с око 200/200. Поне така предполагам. Но, според мен, схемата на полагането е грешна. Положена по тоя начин, след време плочата ще провисне. Покажи снимката на майстора ти, и каже неговото мнение. След това може пак да коментираме.
Надявам се да не си прав :) Като насипахме земята около седмица валя дъжд и има доста камъни отгоре и баластра, така че се надявам да не провисне много.
С плочата майстора няма нищо общо - аз съм я правил, както и основите. Мисля да слагам плочки и дано не почнат да се пукат при провисването.
iva6ki написа:
Колега това не е плоча а настилка която не е конструктивен елемент.
единствения начин да провисне е да не е уплътнил почвата добре което
ще оправи със замазка недей вкарва човека във филми. :roll:
Аз мислех да набия някакви пръчки в основите, на които да легне армировката, но ми казаха, че това не е много правилно и се отказах. Все пак плочата ще носи маса и няколко стола... :)
iva6ki - специалист
Единствено беше добре да вземеш найлон да постеляш най отдолу
за да не попива циментовото мляко в почвата ама не е болка за умиране. :wink:
kalojan87 - напреднал
kalojan87 написа:
Чираче написа:
Моя грешка е, че не съм я видял. Предполагам, че мрежата е с око 200/200. Поне така предполагам. Но, според мен, схемата на полагането е грешна. Положена по тоя начин, след време плочата ще провисне. Покажи снимката на майстора ти, и каже неговото мнение. След това може пак да коментираме.
Надявам се да не си прав :) Като насипахме земята около седмица валя дъжд и има доста камъни отгоре и баластра, така че се надявам да не провисне много.
С плочата майстора няма нищо общо - аз съм я правил, както и основите. Мисля да слагам плочки и дано не почнат да се пукат при провисването.
iva6ki написа:
Колега това не е плоча а настилка която не е конструктивен елемент.
единствения начин да провисне е да не е уплътнил почвата добре което
ще оправи със замазка недей вкарва човека във филми. :roll:
Аз мислех да набия някакви пръчки в основите, на които да легне армировката, но ми казаха, че това не е много правилно и се отказах. Все пак плочата ще носи маса и няколко стола... :)
Това с найлона винаги го пропускам - не знам защо, май от бързане все съм пропуснал нещо.

А отстрани по "проект" трябва да има пътеки около 50-60см широки и се чудех как да ги направя, че да не пропадат много. Знам, че няма как слягането на основите и на пътеките да е еднакво, но има ли начин да се намали разликата и да не се спука между тях, че май плочки ще има и там :)
iva6ki - специалист
Най елементарния който се сещам е фибран 2см между пътеката и основата
за да си сляга всяко поотделно.
Чираче - майстор
kalojan87 написа:

Това с найлона винаги го пропускам - не знам защо, май от бързане все съм пропуснал нещо.

А отстрани по "проект" трябва да има пътеки около 50-60см широки и се чудех как да ги направя, че да не пропадат много. Знам, че няма как слягането на основите и на пътеките да е еднакво, но има ли начин да се намали разликата и да не се спука между тях, че май плочки ще има и там :)
Найлона винаги е важен, особено при подобен строеж директно върху земята. Пълзящата влага не прощава.
За плочата - дано арматурата да е сложена в долния край на бетона.
За пътеките - задължително със същата армираща мрежа. За моите пътеки през един метър съм сложил по един метален анкер Ф12, към който съм заварил арматурно желязо. Това е с цел да не се отделя пътеката от основата. Допълнително през 15-20 см съм пробил с перфоратора отвори Ф10, в които съм набил арматурно желязо. Това ще крепи пътеките от пропадане. Дали е правилен моя метод, не знам. Така ми хрумна, и така го направих.
kalojan87 - напреднал
Чираче написа:
kalojan87 написа:

Найлона винаги е важен, особено при подобен строеж директно върху земята. Пълзящата влага не прощава.
За плочата - дано арматурата да е сложена в долния край на бетона.
За пътеките - задължително със същата армираща мрежа. За моите пътеки през един метър съм сложил по един метален анкер Ф12, към който съм заварил арматурно желязо. Това е с цел да не се отделя пътеката от основата. Допълнително през 15-20 см съм пробил с перфоратора отвори Ф10, в които съм набил арматурно желязо. Това ще крепи пътеките от пропадане. Дали е правилен моя метод, не знам. Така ми хрумна, и така го направих.
За пътеките майстора ми препоръча същото - да набия в основата арматурно желязо и на него да вържа армиращата мрежа. Това ще се прави в неделя надявам се.
Иначе за момента почти имам покрив :) Почти, защото не стигнаха 3-4 листа битумни керемиди.
Взех някакви руски Шинглас, на които голяма част отзад е самозалепваща. Надявам се да са ок. Отдолу под тях има битумна мембрана 2мм без посипка, която е закрепена с пирони с голяма глава, а на местата, на които се застъпва е залепена с горелка. Отгоре директно са ковани керемидите със същите пирони. Остава 3-4 листа + билото и покрива ми е готов. Поне горната част де..Отдолу е ОСБ и греди.
kalojan87 - напреднал
Нещо много бавно напредвам и изпуснах "крайния срок" - беше 1-ви септември, но го отлагаме за сега...

Има пътеки отстрани вече и са наредени прозорците. Майстора беше оставил прекалено малки отворите за прозорците, та влязоха малко трудно :)
Остава да се сложи врата. И тавана трябва да се изолира. Въпроса е върху гредите директно да се кове нещо - картон, осб, ламперия. Още не е измислено.
Има и две дупки заради това, че е двускатен покрива и тях се чудя как да ги направя. Снимки ще има скоро...
mios - напреднал
Здравейте,
И аз от много време се каня да построя нещо подобно и все не ми остава време.
Но за другото лято твърдо съм решил,живот и здраве да го няправя,за това искам да се подготвя още от сега.
Парщела е 1600 квадрата и за мен е безначение в коя част ще е.
Най вече ме интересува нормативно как стоят нещата, но искам някой просточко да ми обясни, като ня малоумник че да го разбера.
Законно, полу-законо или незаконо да го построя.
Ако е закон каква е поцедурата и колко ще ми срува цялата документация.
До сега не съм срещал някой да е строил законо.
Затова ще бъда благодарен на всеки който е построил нещо подобно по какъв начин го е направил?
ArturDent - Почти Безобиден
mios написа:
Аз съм строил законно. А закона е ЗУТ, виж "Допълващо застрояване".
От "полу-законно" няма смисъл, пък и не виждам как ще стане. То е като малко-бремена. Всичко полу-законно е незаконно.
В закона е описана процедурата, но ти трябва проект, по-точно конструктивно становище (има разлика). Прави се от конструктор.

Абе една общ чертеж където се показва къде ще се намира "навеса" в парцела. По закон BBQ, няма!
За документация би трябвало да се вместиш в 500 лв. А като време - 3 месеца, от които минимум 2 месеца е само срокове за обжалване (само стоиш и чакаш).
Процедурата е доста облекчена в сравнение с една къща например.
Пак в закона - това е обект категория 6.

Намери една проектантска фирма и те ще ти кажат "върви тук и извади този документ, върви там"...
Не мисля че ще се оскъпи от това проекта.

А дали законно или незаконно - зависи от съседи и завистници. Винаги могат да поддадат сигнал и след това следва глоба и премахване за твоя сметка. Започнато незаконно не може да се узакони в последствие. Не може да строиш и друго докато не се премахне незаконното.

Подводни камъни:
- Трябва да знаеш статута на парцела, да не се окаже че е земеделска земя или има други ограничения.
- За допълващо застрояване трябва да имаш "основно застрояване (законна къща например)".
mios - напреднал
ArturDent написа:
mios написа:
Аз съм строил законно. А закона е ЗУТ, виж "Допълващо застрояване".
От "полу-законно" няма смисъл, пък и не виждам как ще стане. То е като малко-бремена. Всичко полу-законно е незаконно.
В закона е описана процедурата, но ти трябва проект, по-точно конструктивно становище (има разлика). Прави се от конструктор.

Абе една общ чертеж където се показва къде ще се намира "навеса" в парцела. По закон BBQ, няма!
За документация би трябвало да се вместиш в 500 лв. А като време - 3 месеца, от които минимум 2 месеца е само срокове за обжалване (само стоиш и чакаш).
Процедурата е доста облекчена в сравнение с една къща например.
Пак в закона - това е обект категория 6.

Намери една проектантска фирма и те ще ти кажат "върви тук и извади този документ, върви там"...
Не мисля че ще се оскъпи от това проекта.

А дали законно или незаконно - зависи от съседи и завистници. Винаги могат да поддадат сигнал и след това следва глоба и премахване за твоя сметка. Започнато незаконно не може да се узакони в последствие. Не може да строиш и друго докато не се премахне незаконното.

Подводни камъни:
- Трябва да знаеш статута на парцела, да не се окаже че е земеделска земя или има други ограничения.
- За допълващо застрояване трябва да имаш "основно застрояване (законна къща например)".

Mного благодаря!

Ще пробвам законо, за 500 -1000 лева няма да си осложнявъм живота.
Идва зима и време има до пролета.
Имам къща с двор 1600 кв.м. в регулация с ток,вода и необходими остояния.
Смятам в наискоро време да си извадя скица и със скицата да отида при някой архитект или конструктор, да видя какво ще се пройзнесът.
Разходите по проекта ги приемам като инвестиция и считам че с подобрението ше се подобри цената на имота.

Още веднъж благодаря!

Тема "Барбекю под навес на двора + остъкление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: