• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всички въпроси за вилата.
Hoвoceлckи - майстор
Е качи снимка де, това си е доста актуално. Или поне прати на лични на колегата. Като си казал "А" кажи и "Б".
За свлачищни процеси и аз имах опасения. Ако се предполагат/допускат такива, трябва да се помисли за по-дълбоки основи и/или направа на пода като стъпка ... Тогава арматура - обезателно.
От друга страна практиката е в основи и ниски дувари да се слагат максимално големи камъни. Комбинацията от двете не е невъзможна, но усложняването е значително. Естествено има значение едрината на камъните. От там и количеството бетон. Ако не се влагат камъни, а се налива само с бетон, всъщност арматура си трябва.
шоп - майстор
Гредите съм ги дублирал тип ферма с две цели:

1 за да е здраво и да няма и 5мм провисване за 5 метра греда
2 за да бъдат основа на декоративен таван от ламперия ( в близко бъдеше ако затворя терасата)

Прикачен файл

SAM_9222.JPG

Прикачен файл

SAM_9221.JPG

Прикачен файл

SAM_9220.JPG
dragonn2 - специалист
Абе аз усетих че ще дойде тесничко 3.5м, ама за 4м трябва още много копане в брега пък и си трябва да се внимава повече за да не провисне после. Харесва ми твойта тераса, но няма ли някакво странично укрепване? Също така как си захванал гредите в стената на къщата?

Иначе поръчах да ми направят арматурата и сега чакам. Ще кача снимки довечера.
шоп - майстор
Имам барбекю което е широко 3,5м ( гредите са 4м за да има и 50 см стряха) Та определено си е тесно

След тази моя грешка каквото и да правя, ако отдолу се слага маси, пейки, шезлонги го правя от 5 метрови греди за да има около 4.5 чисто

Няма странично укрепване. Колоните са 14х14см, хоризонталните също 14х14

към стената е на 3 вертикални колони и хоризонтална 14х14 анкерирана през 50 см за плочата.

Щом не си налял бетона още не е късно да разшириш. На твое място дори и на ръка за 1-2 дена ще изкопая 4м3 земна маса
Руди - майстор
Почвата изглежда здрава.
Въпреки това 25х30 е малко за основа. Широчината направи поне 40 см, а дълбочината поне 60.

Щом са къщата е с тухли единички, съветът ми е да хванеш 2 талпи 5/20 направо в стената.

Трябват ти 15 шпилки М12, с ДДС някъде към 3 лв бройката:
Шпилки М12
Дупка ф14 - 15 см дълбока, пълни се до 2/3 с лепило, като напъхваш човката (смесителя) до дъното,
да не остане въздух отвътре, че после пръска. Шпилката е общо 26 см, така че ще имаш поне 10 см за монтаж.
Може да си купиш по-големи шайби за дърво, че стандартните са за метал.

Една опаковка от това ще ти стигне, към 40 лева е с ДДС:
Смола HIT-MM

Химически анкери има и на други производители.
http://napravisam.net/?p=1740
https://marmag.bg/himicheski-anker
Успех!
dragonn2 - специалист
Малко късно прочетох препоръките ви. Вече е късно да променям изкопа на основите, надявам се да не е фатално че е 25 на 30. Поставих арматурата и утре ще бетонирам до нивото на площадката. След това ще правя кофража, просто няма как да забъркам достатъчно бетон за всичко наведнъж. Уредих бетонобъркачка под наем за 1 ден, имам 1 кубик пясък, 1 кубик филц и 10х 25кг цимент - надявам се да стигнат поне за основите.

В какви пропорции да забъркам бетона?

Ето положението след днес:
Прикачен файл:
20170722_155631_HDR.jpg
Прикачен файл:
20170722_155619_HDR.jpg
BLUEPUPIL - майстор
dragonn2 написа:
Поставих арматурата и утре ще бетонирам до нивото на площадката.
Така поставена армировката ще върши работа, но е по-добре основната част от арм. пръти да се постави в опънната зона т.е. откъм склона, където пръстта ще упражни натиск върху стеничката.
dragonn2 написа:
В какви пропорции да забъркам бетона?
BLUEPUPIL написа:
Това е една широко разпространена и изпитана рецепта. За всеки случай я съпоставих със състава на бетонни смеси от реални стр. обекти в Б-я.(Например една от тези рецепти е ползвана за приготвяне на бетони за сградата на Ръководство Въздушно Движение в София) Има известни вариации, но те са в тесни граници и може да се приеме, че обемното съотношение между цимент: пясък: чакъл е 1:2:3. Трябва да кажем, че това съотношение отразява стремежа за намаляване количеството на пясъка и водата и оттук увеличаване якостта на бетона. И изисква зърнометричният състав на чакъла да е оптимален. Ако не сте сигурни, че чакъла отговоря на нужните изисквания, ще трябва да се увеличи пясъка за сметка на чакъла, за да не останат празнини в сместа. (И ще се наложи да се увеличи и цимента, защото при еднакви количества, пясъка има по-голяма повърхност от чакъла). Донякъде компромисно решение e да се прибави едър пясък и/или ситен чакъл с размери 3-8мм. И в двата случая ще се стигне до намаляване на якостта на бетона. Няма да казвам какъв клас бетон може да се получи с дадената рецепта, защото той е фукция от колич. вложена вода. И все пак, би могло да се твърди, че ако водата се ограничи и се бърка в домашни условия, може да се достигне бетон с клас В30.
dragonn2 - специалист
Основите са бетонирани, утре започвам кофража.
Прикачен файл:
20170723_183052_HDR.jpg
Прикачен файл:
20170723_183042_HDR.jpg
Руди - майстор
За хващане на колоните можеш да си купиш
ето такива СТЪПКИ, или подобни на тези, които се хващат с анкери.
Тези ще ти излязат по-евтино, но ще трябва точно да ги
позиционираш и закрепиш към кофража.
Успех!
dragonn2 - специалист
Да, ще взема от стъпките с анкерите, че няма да мога да предвидя къде ще стъпват гредите все още.

Напредъкът за днес - кофражът е готов!
Прикачен файл:
20170724_165252_HDR.jpg
Прикачен файл:
20170724_165249_HDR.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Съвет за малка площадка и дървен навес" | Включи се в дискусията: