Всички въпроси за вилата.
BeTaTesTeR - специалист
Добре аз не си представям къде да я излея тая нова плоча. Както е сега върху старата ли, като само бутна остатъците от стената от страната на разширението ли? Струва ми се, че така ще стане вече много тежко ако изсипа още 20см бетон върху съществуващия. Освен това работилницата ще ми се стесни още ако не ползвам съществуващите основи, а поставям гредите върху новата плоча, която ще е по-навътре. А денивелацията, на задната страна в момента има 70-80 см стена, която е като подпорна, зад нея нивото е високо. Какво като излея нова плоча аз пак трябва да слагам гредите на високото зад тая стена, не мога да ги сложа вътре преди нея. Не си го представям наистина.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юли 07, 2024 11:49 pmBeTaTesTeR написа:
... Не си го представям наистина.
Ами и аз трудно си представям каквото и да било, защото не си разчистил. Защо, изобщо, събори старите стени, след като ще правиш същото?
Имаш ли проблем да разчистиш? Да махнеш тези "стенички"... Това отдолу дали изобщо е железобетонна плоча или просто насипан бетон? Аз бих натрошила, изравнила, боклука подложно и трамбован за основа и отгоре бих ляла бетон. Пояс долу, пояс горе, четири колони... Най-евтин строителен материал,все още, е бетонът. При готова основа, с пояс и колони, стените са пълнеж...
BeTaTesTeR - специалист
E то ако трябва да къртя целия тоя бетон и да го изнасям и да лея всичко на наново то до зимата няма да стигна. Нямам и толкова голям къртач. А и за да стане всичко монолитно то трябва да се излее наведнъж в рамките на часове, което дори с бетонобъркачка не знам дали ще стане. Пояс отдолу, пък и колони и пояс отгоре това е много бетон и ми се струва излишно, няма да правя къща все пак.
Плочата не знам дали има арматура, бях дете когато е правено това. Не е невъзможно и да няма арматура и просто да е изсипан тънък пласт бетон колкото да има някакъв под.

Съборих го, защото беше за събаряне. Защото беше направен бетонен пояс в който бяха хванати тръби и наредени дъски над тях. Тавана се падаше на около 1.85м височина, като се повдигна на пръсти и главата ми опираше в тавана. Над този таван беше пълно с бали със слама. В единия ъгъл покрива беше компрометиран и водата беше отмила сгурените блокчета и се беше образувал отвор колкото спокойно да мине човек. Идеално беше за кошара за животни, но не и за нещо друго.
MamaMy - майстор
нед юли 07, 2024 11:49 pmBeTaTesTeR написа:
Добре аз не си представям къде да я излея тая нова плоча. Както е сега върху старата ли, като само бутна остатъците от стената от страната на разширението ли? Струва ми се, че така ще стане вече много тежко ако изсипа още 20см бетон върху съществуващия.
Няма да го държиш на ръце. Тези основи ако не могат да издържат една плоча, значи не са никакви основи. Пък и 20см плоча предполага да вдигаш небостъргач отгоре. По-добре наблегни на по-качествен бетон. Направи плочата 10см. Като вдигнеш бараката редиш вътре на пода фибран, слагаш ммрежа и правиш една замазка. Така ще имаш и необходимата изолация.
Освен това работилницата ще ми се стесни още ако не ползвам съществуващите основи, а поставям гредите върху новата плоча, която ще е по-навътре.
Кой ти е казал плочата да е на вътре? Прави я на страни колкото ти трябва симетрично на вратата. Това, че ще стърчи настрани като еркер притеснява ли те?
А денивелацията, на задната страна в момента има 70-80 см стена, която е като подпорна, зад нея нивото е високо. Какво като излея нова плоча аз пак трябва да слагам гредите на високото зад тая стена, не мога да ги сложа вътре преди нея. Не си го представям наистина.
Слагаш последните колони плътно до тази стена, а редиш термопанела върху нея.
В момента има корито образувано от плочата над вратата и пояса на бившите стени. Аз те съветвам да запълниш с трошляк до това ниво и това да ти е кота 0. Правиш си на страни кофраж колкото ти трябва и отгоре биеш новата плоча. 3м3 не са нищо когато имаш бетонарка. За половин ден работа. Номера е материала да е складиран около теб за да не губиш време и сили в транспорт. Ако всичко се планира правилно, даже няма да се изпотиш. Бетонарката я вкарай вътре и директно изсипвай и разстилай. След няколко бъркала я преместваш по-настрани и така докато свършиш. Не е необходимо да носиш и готовия бетон.
BeTaTesTeR - специалист
Аз сякаш почнах да се навивам да я направя с газобетон. С блокчета итонг на 20см дебелина идва някъде около 50 лв. на квадрат, термопанела е 40 лв. Вярно газобетона трябва да се измазва след това ама пък ще се спести от желязо за конструкцията.
Така мога да си ползвам старите основи, те са точно по 20 см дебели, както са носили сгурените блокчета досега, така ще носят и газобетона той няма да е по-тежък. Покрива няма да е от бетонни керемиди Марица както досега, а от термопанел.
Ако не я разширявам направо съм си готов за зидане, нито различните нива са ми проблем, нито нищо. Няма да правя един куп чупки с термопанелите и да ги нагаждам на различни височини.
Ако пък искам разширението мога само да бутна стеничката откъм страната на разширението и да излея една цяла плоча 10 см дебела вътре + разширението за да е едно цяло и да не потъва ако направя само отделна стеничка. Така няма нужда да запълвам цялото 20+ см. корито, пак ще си зидам по съществуващите стенички.
Проверих, и за итонг дават максимална непрекъсната дължина за зидане до 5 метра и височина до 3 метра, аз се вмествам в тея размери. Масово продавания Итонг е с плътност 400кг за кубик, но има и по-плътен със 600кг/кубик, който го дават и за носещи стени. Мисля да направя пояс някъде на 2.30-2.40, дори открих YTONG коритообразен блок , готово блокче с канал точно за пояси. Редиш си ги и после направо си сипваш вътре бетона, нито ти трябват кофражи, нито нищо. Бетонирам си на него планките, заварявам на тях напречно едни Т-профили да стане като гредоред и да имам таванче. Отделно си заварявам на тях и вертикалните подпори за покрива, доизиждам нагоре покрай тях до самия термопанел и готово.

Единствено ме притеснява как да хвана в тоя газобетон някаква по-стабилна каса за вратата на тая работилница. Щото аз докато мислех да я правя на метална конструкция правех сметка да заваря два по-дебели профила 4-5 мм, които да ползвам за каса и да си заваря тежко бронирана врата с 5-6мм ламарина отпред и масивно заключване. Ама сега с тоя газобетон няма смисъл от такава врата, някой ако тръгне да я напъва ще я изкърти заедно с газобетона. Отделно ако се затръшне 100кг врата сигурно ще бутне цялата стена.
MamaMy - майстор
Абе почна добре, ама рязко принизи и кацна. Да знаеш, че итонга е за изграждане на неносещи стени. Ще ти трябват колони за покрива. Ако ще ползваш същите основи да не беше гътал и стените. Иначе казано съборил си кошара за да построиш на нейно място друга кошара. Аз бях до тук.
BeTaTesTeR - специалист
Има и Ytong за носещи стени, който е с повишена плътност, ето го:

YTONG блок 60x25 - 20cm, Akustik

Дават му двойно по-голяма якост на натиск спрямо стандартния, 2.5МРа е стандартнния този е 5МРа. И като направя и бетонен пояс, върху който да стъпи конструкцията на покрива и ще стане и без колони. Става въпрос за Перник, тук кой знае колко сняг не пада, я падне веднъж 20-30см за цяла зима, я не.

И аз исках метална конструкция, защото ми е най-лесно да заварявам ама то в този случай толкова усложнения се получават докато стигна до заваряването, че не е лошо да се разгледат и алтернативните методи.
Навеса вече ще си е с метална конструкция няма как иначе.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
вт юли 09, 2024 7:31 amBeTaTesTeR написа:
Има и Ytong за носещи стени, който е с повишена плътност, ето го:

...

Дават му двойно по-голяма якост на натиск спрямо стандартния, 2.5МРа е стандартнния този е 5МРа. И като направя и бетонен пояс, върху който да стъпи конструкцията на покрива и ще стане и без колони....

Кажи какъв ти е проблемът с колоните?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Основата ти е неясно колко калпава! Честно казано, странни са ми хора, предварително плашещи се от някаква работа. Btw сама, с шило и чук съм рзбила не-малко бетон. Съвсем изпълнима работа, с очила, кърпа през устата и малко акъл
MamaMy - майстор
Човек не знае какво може преди да се пробва. Не обичам пораженците които не са пробвали, но казват не мога или не става. Дори няма нужда да разбива бетон Кака защото над вратата има отлята плоча която е на горното ниво на съществуващия пояс. Ако иска да приобщи и тази площ към работилницата е по-лесно да запълни задната ниска част до същото ниво и отгоре да си бие една плоча 10см. Те хората на къщите са правили втори етаж с по-тънки даже.
Абе има ли желание, ще стане. Няма ли желание ще си намери оправдание.

Тема "Работилница + навес - откъде да започна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: