• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всички въпроси за вилата.
Илиян Илиев™ - майстор
Не знам. :? На тротоара за който говорех ми беше за първи път. Самия тротоар беше излят от бетон и ние ги лепихме с теракол. Като фаянсови плочки демек.

Тези с пясъка доколкото знам си трябва машинка за тръмбоване на пясъка и след като ги наредят пак хвърлят пясък отгоре за да влезе във фугите. Не съм сигурен точно как става.

Другия начин е бетон-теракол-плочка или ако искаш да ти е по-равно правиш замазка на бетона и те така. Провери доколко е подходящ теракола за минусови температури.

Има и други начини, но не съм спец по плочките и не ми се описва. Иначе съм виждал и с цимент само да ги слагат.
rulom - модератор
muncho написа:
Илияне,може ли да кажеш как се редят тротоарни плочки.Трябва да направя една "пътека" 100-150 плочки в двора,ама не знам как.Гледал съм че слагат пясък отдолу.....Дай някаква идея :? :?
Илиян е прав, трябва много ситен пясък и трамбоване + перфектно подреждане на плочките.Така трябва да се наредят, че като се стъпва по тях да не мърдат наникъде, това става с яко трамбоване на пясъка, после се омешва ситен пясък и цимент и се замита по фъгите с метла, същата операция се прави още 2-3 пъти, като промеждутъците са един ден за да може като се стъпва по плочките сухия бетон сам да запълни фугите.Самото фугиране и стягане се извършва от росата рано сутрин.
В общи линии, това е, и няма нищо общо с реденето на плочки в баня :wink:
silllveto - Майсторица
Гледала съм свекър ми как ги реди - подвежда си нивото (за отичане на водата в желаната посока) и върху пясъка реди плочките, а фугите замазва с циментов разтвор
svetliopi44 - Чирак...
Принципно се правят на циментова замазка а фугите с циментово мляко ... ама така не е добре щот вечно некой се сети да копа... :)
borko-67 - специалист
Тротуарните плочки се редят върху пясък.А фугирането става с пясък или с цементово мляко.
rulom - модератор
Циментовото мляко е българска измишльотина за по-бързо и некачествено издаване на обекта.Никъде по света няма понятие циментово мляко.Може би ще кажете че и паветата се редят с циментово мляко :?
svetliopi44 - Чирак...
Колеги да не спорим ...класиката си е земно влажна замазка и циментово мляко (примесено с пресят пясък)...всичко друго е от днес за утре...
КАЛЪПИТЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В ЗАВОД БУНАЙ ПАНАГЮРИЩЕ
Илиян Илиев™ - майстор
На тези плочки, които съм показал правихме фугата по следния начин - Две части фин пясък и една част цимент се разбъркват без вода(пясъка е в найлонови торби и е влажен). Сместа се разхвърля по тротоара и после с мека метла се измита излишното.

Разните видове млека нямат чистене после, освен ако не е теракот или други видове гланцирани плочки. Освен това, ако фугата е голяма цимента май ще спука.
rockwall - майстор
КАТО ГЛЕДАМ какво става да взема и аз да питам

НЯКОЙ може ли да ми каже съотношението на бъркане на теракот, глина, клинкер и ггледжосването как да си направя, че съм решил да си правя гранитогрес и фаянс за банята :lol:

То бива бива НАПРАВИСАМ - ама чак тротоарни плочки сами да правите - честно ме изумявате

някъде гледах и изкуствен камък че искаше някой да прави в гаража

НАПРАВИ САМ не значи че трябва да си дяламе дървени лъжици и да ядем с тях

не всичко става само с мерак - трябват машинки, тук, там нещо да се поназнайва

тези тротоарни плочи дето сами ги правите и ги стръсквате с чука може и да станат здрави, ако уцелите цимент, вода , фракции

ама като знам цените на готовите плочки честно си мисля че по-добре намалете квадратурата на 1/2 и си купете качествени, отколкото да се утрепете от работа, да ви останат непотребни калъпи и накрая да се наложи да сменяте плочките след втората яка зима
Последна промяна от rockwall на пет юли 03, 2009 3:52 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как се правят тротоарни плочки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: