Всички въпроси за вилата.
NeoBoss - специалист
извинявам се за голямото закъснение ня бях тук ни работата можах да свърша ни да отговоря като хората. Виждам че други са го направили такаче дано върви работата :)

Та значи да кажа за мойто барбекю - това са най ранните снимки които имам от от него.

отвора към пеща е 50см на 35. Просто горе-долу такава бе най-голямата тава която намерихме. Като сами отвор е с ръб като каса на врата че да обхваща металния. КОйто като се загрее направо се вакумирва за отвора. Вътре самата фурна е нещо като яйце (не чист крък) с вътрешни диаметри 90 на дълбочина и 60 широчина. Зидана е с огнеопорни тухли но на тънко (15см май беше) от вънка има каменна вата за изолация стегната с мрежа и измазано. Като фасадата сме я дооправили с 5тички газобетон. Където го няма газобетона при много нагрята фурна леко грее. Но където е и газобетона няма грам топлина. Такаче на колегата само от тухли нещо не ми се вярва ама незнам колко му е дебела стената. Под фурната е пълнеш от камъни и глина - не ми се искаше да остава кухо.
Ако те интересува дъгата на барбекюто е с размери 60 на 76 вътрешни.
Чертежите така и неможах да ги намеря.
Комина на фурната започва от задната част на фурната като по лек наклон с 20см тухли за комини минава натюд фурната и излиза в главния комин. Като и той е със вата че да не бяга топлината през него.

А да питам още за плота - ако се налепят даските без да са минати на нути фелер ще е проблем ли ?

Прикачен файл

bq3.jpg
това е във сегашен момент ама от другата страна.
bq3.jpg (131.86 KиБ) Видяна 12769 пъти

Прикачен файл

bq1.jpg
bq1.jpg (101.08 KиБ) Видяна 12773 пъти

Прикачен файл

bq2.jpg
bq2.jpg (142.64 KиБ) Видяна 12773 пъти
bogomilZ - специалист
за плота - ако не се слепят една за друга ще се отвори фуга макар и малка да е и ще влиза мръсотия и няма изчистване
ако се слепи и стане цял ще си "диша" по крайщата
NeoBoss - специалист
те ще са слепени. но няма да се захапват като паркет с мъжко и женско. Щот няма кой да ги направи. Или ако някой има идея за дърводелец около Сопот.
Илиян Илиев™ - майстор
Когато се слепват дъски за плот не се прави мъжко и женско. Като погледнеш дъските в профил са на зиг заг. Ако някой ти каже, че ще ти прави плот с мъжко и женско като при паркет или дюшеме по-добре иди при друг. :wink:
NeoBoss - специалист
казахами че ще ми го правят без нищо прави летви залепени една за друга. Никой не искаше да му направя шаблон и да го направи по него все на место да лепят искат. Шаблона щял да се изметне, А плота е с размери на правоъгълен триъгален 2 на 1,7 от правия ъгъл.
единак - специалист
Нещо не го разбирам... Лепи се със стяги и отнема време. Освен това да спазиш размера, като отидеш на място и лепиш вече разкроени парчета ми се струва .... непрофесионално. Но аз не съм и дърводелец, де. Според мен ти си изрязваш, от фазер например, шаблона /няма измятане/ и го носиш при дърводелеца. Там му казваш - искам ей точно такава форма от 3см дъб/примерно/. Той си гледа материала, преценя си дали да харчи цяло парче за нещо такова, решава да ти го изработи слепено и ти казва ела го вземи еди-кога си. Ти отиваш, налагаш си шаблона, виждаш, че е наред, плащаш, лепиш и се кефиш.
Мерси за разясненията, впрочем, идеална работа ще свършат. Само да му дойде времето.
NeoBoss - специалист
да и аз така си мислех но идваха 3ма дърводелци уж и всичките ми викаха така да го правят . ДА обработят дъските щот аз имам материал. Акация на 20 години запазена от всякъде. И да ги налепят направо там една по една. САмо единия докато му обяснявах какво искам ми каза че можел на нутифлер да ги мине (като дюшаме) и да ги сложи но щеше да ме бави повече от месец за обработката.

та незнам . Кажете около собот карлово кърнаре там някдъе добър дърводелец ако има че ......

единак, ако ти трябва още нещо кажи. Мен най големия зор ми беше направат на барбекюто пред фурната. Щот исках да е на въглища. Другото което се сещам сега е че шамота не държи не лепи, като пясък. Глината държи по добре ама пада и трябва да се измазва. Сега пробвах смес от шамот глина и теракол 2 агнета има опечени нищо не мърда (засега)
merakliq - специалист
NeoBoss поздравления за барбекюто и пещта :2thumbs: , ще ми бъдат еталон в бъдещото ми вдигане на такива. Какъв фундамент си правил отдолу ? Имаш ли някаква снимка на излизането на комина от барбекюто и връзката му с този от пещта? Благодаря!
rockwall - майстор
тъй и не разбрах закъде тои трябваше тоя ПЛОТ - където е шишето от КОЛА имаш камък ???

Тема "Плот на външно барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: