Всички въпроси за вилата.
ebahti - майстор
Ми начи -човека да бега да тъси пароструйка :-D
krakalski - специалист
Понеже виждам доста съмнителни!!! мнения нека да внеса малко яснота.
1.Що е стоманобетон и има ли почва у нас?
Стоманобетона е щастлива комбинация от два материала с различни характеристики които трябва да бъдат разумно и на място използвани (положени). У нас са ПОЛАГАНИ бетони до В35 а в света до В60 и повече.
2.Оразмеряването не е тема на тази разработка.
3.Армировка.
Армировката трябва да има ясна граница на провлачане (а не като разни украински ментета).Пред вид еднаквата вече цена на АI и АIII се работи предимно с АIII
4.БЕТОН
4.1. Приготвяне
Бетона се дели на класове в зависимост по Якост на натиск....Якостта се дължи основно да едрия добавъчен материал,а не на количеството цимент.Всеки Клас бетон се приготвя по рецепта с ТОЧНИ количества. Нарушаването на баланса (например добавянето на вода) променя (намалява) якостта.Обикновено бетоновите цехове правят бетони, отговарящи на Класа с изключения по време на строителния бум когато работеха с непрестояли цименти (не по тяхна вина).
4.2. Полагане и ГРИЖИ за бетона.
НЕ ПО МАЛКО ОТ 40% от качеството на бетон се дължи на грижите или липсата на такива. Това че сте докарали бетон клас 25 от БЦ не значи НИЩО!!! Принципа "Аз да го изсе.. на кофража па съм му еб.. мамата" води често до ужасяващи резултати:
4.2.аПукнатини от съсъхване
Получават се:
над горната армировка(опора) (можеш да прочетеш армировката) -страшно е когато горната армировка заготвена без крачета (допуска се за плочи от 18см. нагоре) тогава не е осигурена закотвяща дължина и армировката не работи (все едно е хвърлена върху излята плоча)
в среда поле изключително опасно-пукнатините над 5мм в план по дълбочина на плочата достигат до .... долу, т.е. докато не се затворят от провисване стоманобетона НЕ РАБОТИ (лост който няма опорна точка). По този начин плочата неконтролируемо провисва.
Горното лесно се вижда ако се вземе цилиндрична ядка от зона с пукнатина.
4.2.б.Измръзване по-малко опасно обикновено 1-2см. отгоре.
Как го правя (изисквам) аз:
4.2.1 Охлаждане или подгряване с студена/топла вода на армировката
4.2.2 Бетона да е с консистенцията от цеха (трябва трудно да се "дърпа")
4.2.3 Вибриране-задължително в противен случаи в бетона остават мехурчета въздух (като газираната вода) и якостта пада.
4.2.4 Грижи след полагането.
Вариантите са в зависимост от температурите и ВЯТЪРА.
Аз препоръчвам 2 часа след полагането да започне да се ОРОСЯВА (с пръскалки за трева) и така поне 12 часа. По този начин се осигурява ОХЛАЖДАНЕТО и зреенето на бетона под вода. Особено важи за обекти по морето където духа силен бриз. Същата работа върши и найлона (получава се кръговрат на водата).
През Зимата препоръчвам да се добавя антимраз но лично. Там на БЦ им нямам доверие.
stivemaster - майстор
За мен пукнатините са повърхностни и не са опасни за конструкцията.Такива пукнатини се получават не по вина на "майсторите" , а на бетоновия възел . Когато в бетона са използвани вместо качествен цимент - циментов пуцолан , след което за да се постигне пак необходимата якост се използва суперпластификатор които редуцира екстремно направната вода , накрая след изпаряване на намаленото количество вода съсъхването е по голямо и налице са ето такива пукнатини . Опасни са пукнатини получени по долната повърхност на плочата , но за наличието им ще говорим след преподпиране на плочата. Според мен няма да има такива.
krakalski - специалист
колега stivemaster вие не сте в час.
ИЗРИЧНО съм написал че при вземане на цилиндричен образец СЕ ВИЖДА ОЧЕИЗВАДНО че пукнатините са през цялата плоча.
А ВИЕ ДА не сте от майсторите "Да изс... бетона па съм му е... мамата.
А всичко по-горе мога да ви го покажа и на снимки.
По-изразени, големи и опасни са ГОРНИТЕ пукнатини (ако разбирате от моментова диаграма ще се сетите сам)
Впрочем явно не си струва да споря с Вас.
stivemaster - майстор
Аз коментирах единствената снимка в темата колега , извинявай ти явно си зает да ни разказваш опита си . Няма нужда да се дразниш и да нападаш посочвайки някакъв частен случай .
И не съм от "майсторите"
krakalski - специалист
Действително опитът ми по тази тема е голям и болезнен.
А се опитвам да помогна ,не да се заяждам. Простете за езика.
stivemaster - майстор
Няма проблем , все пак вижте споменатата снимка , аз мисля че са "напудрили" бетона във възела.Постоянно ми се случва , но ако започне да се полива , около два часа след отливането , донякъде се компенсират .След двадесетина дена обаче може пак да цъфнат.
krakalski - специалист
Конкретно за картинката (с уговорка "вероятност 75%" пред вид липса на данни за статиката на полето)
1.Смятам че не е толкова страшно.
2.Вероятното по-голямо провисване е за предпочитане пред скъпите мерките за повишаване на носимоспособността.
3.Бетона на първо четене е полаган с добра консистенция-грапав е.
4.За вибромастар и качество на бетона не мога да определя по-картинката.
5.За определяне на дълбочината на пукнатините от съсъхване човека да използва карфица. При ход на карфицата над 2см. значи пукнатината е през цялата плоча. Горното ще се потвърди от долу като много тънка пукнатина (карфицата въобще не влиза).
Заключение (вероятност 75%):
Да пие една ракия и да спи спокойно.
krakalski - специалист
Забравих да отбележа че твърдението ми че бетоновите възли произвеждат добър бетон се дължи на следния ФАКТ. От всичките ми изследвани плочи пробните образци показват якости ~50%по-ниски, 25%близки и 25% по-големи от предписаните. На практика Класа (якостта) на бетона коригирана с коефициента на вариативност пада с 1,2 дори 3 класа.
Извода е:
неправилно полагане (без вибромастар) и липса на грижи след полагането.

Тема "Съвет бетонна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: