• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26
Всички въпроси за вилата.
pipbel - майстор
Фло написа:
pipbel написа:
Фло, хвърли едно око ако обичаш на арматурките тука и си кажи мнението.

Ама внимавай какво ще отговориш :-D , аче от година и 1/2 живея вече там.

viewtopic.php?f=47&t=9749
Колеги pipbel и Илиев,да не се правим на по-големи католици от папата,като коментираме армировка! Армировката е в компетенцията и отговорността на проектант-конструктора,той я изчислява, проектира и следи за правилния и монтаж, като я приема преди заливане с бетон и това го отразява в Заповедната книга на строежа! Така,че аз не коментирам армировка.

Е те това е отговор.
Много правилно. :supz:
4040 - специалист
Много акъли много нещо къщата ще е на един етаж с проект изготвен от архитект . Във ивичестите основи съм сложил желязо ф14 по проект е достатачно а относно армировката на плочата тя е подложна и желязото е напълно достатачно етажа ще бъде опасан с пояс .Колоните и пояса по проект са с ф12. :axe:
Бат Иво - специалист
Фло написа:
jekasus написа:
Като оставим тази вила, понеже е май "направи си сам" без проект, гледам по пътя си някои стоежи на къщи(имат си информационни табели), които са направени по-начина = зидария, после бетон. Като оставим инвеститора, който освен пари друго не знае, има други хора, дето имат строително образование. Демек, каква роля имат калпавите мързеливи и недоучени " майстори" в този случай.
Иначе технологията не я оспорвам, не ми е работа да го правя.
За ролята на калпавите и мързеливите майстори:
-зидат тухли с вертикална кухинност легнали,защото е по -лесно да нахвърлят материала и разстилат ,вместо да ги редят прави,което изисква определено внимание и усилие
-първо зидат и после леят колоните е правило за носещите зидове от единички или за тухли с вертикална кухинност по-малка от 25%,но това не се отнася за четворките и по-големите тухли!Правят го да не си играят да сковават отделно кофражи за колони и греди,което си е майсторлък,който не владеят добре! Така бетона в колоните протича във хоризонталните кухини на зида и го свързва здраво,което не е редно при самоносещите тухлени зидарии в рамкова конструкция!
Не знам дали съм го обяснил разбираемо.
Моля те колега не обвинявай майсторите.Работата на майстора е да работи по план,нареждания на техника или архитекта!!!!!!!Ако няма такива отговорноста поема собственика.Защо ако стане нещо /недай боже / се търси архитекта или техника?Стига хвърляхте вината върху майстора.Преди всяко изливане на плоча,колона или пояс трябва да мине техника /или архитекта/ да се подпише с което одобрява заливането на плочата като правилно изпълнена!Между другото това важи за всички процеси на един легален строеж.Колкото до не легалните няма да коментирам , но мисля че отговорност там би трябвало да поемат собствениците а не майсторите.
Фло - специалист
4040 написа:
Може ли да ми дадете малко акъл , как да ги захвана гредите 16/14 за пояса който е над зидарията.Защото къщата ще бъд е без плоча. :axe:
На пояса за арматурата се захващат мустаци от арматурно желязо ф6 да стърчат към 30 см през метър и нещо,два.Върху бетоновия пояс се слага греда по неговата дължина и се стяга с мустаците. Върху тази греда лягат ребрата.Ако вече си излял пояса без да оставиш мустаци,вариянта е да хванеш гредата с дюбели за бетон за пояса пак през метър и нещо,два метра.
4040 - специалист
Мерси все още не съм излял пояса. :axe:
Фло - специалист
Като стигнеш покрива питай преди да си го почнал да не пропуснеш някой важен детайл! Тука в тоя форум има един много печен специалист по покривите,на който аз лично имам пълно доверие, дано да се включи.
ArturDent - Почти Безобиден
Фло написа:
Тука в тоя форум има един много печен специалист по покривите,на който аз лично имам пълно доверие, дано да се включи.
Печения специалист по покривите, за който говориш не харесва мустаците. Моите лично ги изряза и заби гредите с дюбели.
Фло - специалист
ArturDent написа:
Фло написа:
Тука в тоя форум има един много печен специалист по покривите,на който аз лично имам пълно доверие, дано да се включи.
Печения специалист по покривите, за който говориш не харесва мустаците. Моите лично ги изряза и заби гредите с дюбели.
То и аз съм дюбелирал тук-таме,ама си е гърбене и гърч. Класиката е мустаци през един метър и за малък покрив като на тази вила е достатъчно здраво.
schuldiner - майстор
Тъкмо ровех с търсачката какво обяснявах на БатСанде за мустаците (ей, кво направи тоя човек?!). То, че не може да се нивелира основата през тях и не са в линия е едно, ами напоследък съвсем се отвратих от дюбелите. Като за лев и кусур парчето, да късам всеки втори пирон, да не хваща дюбелът... не е работа. Минавам твърдо на шпилки, пък като почнат (ако) да ме връщат разни проектанти и технически, ще им уйдисвам с каквото те искат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26

Тема "Човек от скука си строи вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: