Всички въпроси за вилата.
M.Yankov - специалист
Изрязах клоните, за да е по безопасно и остана само ствола. Сега ли да инжектирам раундъп-а или да отрежа и ствола и вече на пъна да правя дупки?

Цялото дърво е разцъфлято с едни ситни гроздовидни плодове. Тия семена сега, които изпадаха по земята опасни ли са? Може да се хванат и те? Раундъп-а ефективен ли е повърхностно да напръскам всичко около дървото?

п.с. съседа също имал преди години див орех и го уморил с едра сол и пъна увит здраво с найлон. Изгнило тотално за месец.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте!В квартала в който живея му казват рошков,а в родното ми село див орех.Преди години дядото разбичи един ствол от див орех и изкара около 25-30 см. широки дъски.От тях ползва за кочината на прасето.Бабата и дядото отдавна ги няма ,но дъските стоят,пробвах да ги разкова ,но не пускат гвоздея да излезе.Намерих на таванчето от тези дъски и реших да направя една портичка за двора.Толкова е здраво дървото че гвоздея се криви и не се забива.
Та по темата,наливай в дупките Раудъп че да стигне до всички корени и издънки,иначе е като тросъка,няма отърване.
ivouz - специалист
алцек написа:
около 25-30 см. широки дъски.От тях ползва за кочината на прасето дъските стоят,пробвах да ги разкова ,но не пускат гвоздея да излезе.Намерих на таванчето от тези дъски и реших да направя една портичка за двора.Толкова е здраво дървото че гвоздея се криви и не се забива
Алцек нещо ми се струва че,бъркаш с вида на дървото.Дивия орех е най скапаната дървесина която съм виждал вътре е направо гъба,тя не расте толкова че,да даде 25-30см.дъска.
Таково като на снимките ли е?

Прикачен файл

download.jpg
download.jpg (10.06 KиБ) Видяна 3204 пъти

Прикачен файл

Ailanthus_altissima.jpg
Ailanthus_altissima.jpg (27.37 KиБ) Видяна 3204 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
ivouz написа:
Дивия орех е най скапаната дървесина която съм виждал вътре е направо гъба,тя не расте толкова че,да даде 25-30см.дъска.
Точно така
Притежавам гори и от една фирма за дърводобив дойдоха при мен и искаха да секат.
Като разбраха обаче кой е парцела (с див орех), даже и безплатно да им дам да режат - не искат.
Според тях даже за огрев не ставало...

А по темата, на по малки дръвчета (2-3 годишни) като им напръсках листата с раудъп успях да ги убия.
Е концентрацията, вместо 250 мл/10л, сложих 300мл/5л - демек около 3 пъти повече.
ivouz - специалист
По горе вече е казано :
Режеш ,дупка с винтоверта и спринцовката пълна с концентриран Раундап,Наса........
Георги Иванов(алцек) - специалист
ivouz да същото е дървото,рошков както му казват в квартала,като деца си правехме колиби от стеблата и листата.Но за дъските си е така,като си отида на село ще снимам.Не знам дядото от къде е взел трупа на дървото но дъските са си факт и здравината също.
А колкото за огрев не знам дали сте горили такова дърво,гори и сурово,по миналото лято ( 2013 г.) нарязах около 5-6 куб. от едни изоставени от много години лозя пълни с рошков (див орех)имаше дървета с диаметър 15-20 см.Пращи камината та се къса от горене.
Последна промяна от Георги Иванов(алцек) на вт юни 16, 2015 3:53 pm, променено общо 1 път.
ivouz - специалист
Съмнявам се за дъската но снимай ще коментираме!
crez - майстор
Алцек, да не го бъркаш с това https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 0%B5%D0%BD листата си приличат, то цъфти и дава шушулки (рошкови ги именуват някъде) и има прекрасна дървесина с много красива текстура, а ето и сравнението http://flyovertheworld.blogspot.com/200 ... st_14.html
Svetoslavoff1 - майстор
И аз мисля, че бърка, рошковът е друго.
ivouz - специалист
И има особена (за мен неприятна) тежка миризма.

Тема "Помощ - див орех" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: